URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2020, 11:10

Surprizele alegerilor locale: PSD-istul Oprişan nu mai e baron în Vrancea, PNL a pierdut Primăria Timişoara

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, românii şi-au ales conducătorii pentru următorii patru ani şi sunt localităţi şi judeţe unde n-au ieşit câştigători favoriţii.

De pildă, după aproape 20 de ani în care a condus judeţul Vrancea, baronul PSD Marian Oprişan a pierdut funcţia. De asemenea, liberalul Nicolae Robu a pierdut la o diferență de circa 20% Primăria Timişoara în faţa lui Dominic Fritz (USR-Plus), un neamț crescut într-un sat din Germania și care a candidat pentru USR, iar PNL a pierdut Primăria Alba, după ce fostul viceprimar Gabriel Pleșa (USR PLUS) l-a învins pe Voicu Paul (PNL).

De altfel, pe lângă Timișoara, USR și-a mai contabilizat câteva victorii importante, la Brașov unde Allen Coliban l-a învins pe primarul PNL, George Scripcaru, care conducea orasul din 2004, iar Lucian Daniel Stanciu Viziteu l-a bătut la Bacău pe Sergiu Sechelariu cu o diferență mai mare de 10 procente.

Două detalii macabre care au însoțit aceste alegeri sunt că un primar din Dolj, Eugen Safta, candidatul la conducerea comunei Sadova din județul Dolj, a murit de infarct duminică noaptea, după aflarea rezultatelor, după ce a câștigat cel de-al treilea mandat, iar cel din Deveselu, decedat înainte de alegeri din cauza Covid-19, a câștigat un nou mandat. Ion Aliman, fost primar PSD al localității Deveselu (județul Olt) și candidat al social-democraților pentru un nou mandat, s-a stins în urmă cu zece zile din cauza Covid-19. „Victoria postumă a lui Aliman nu e întâmplătoare și are legătură cu strategia PSD care i-a îndemnat pe alegători să-l voteze pe candidatul plecat dintre cei vii pentru a se putea organiza noi alegeri în localitate”, arată Europa Liberă. Aliman a avut și doi contracandidați vii, de la PMP și ALDE, care n-au avut nicio șansă în fața sa. El s-a lăsat pețit de PNL, pe care l-a părăsit în ultima clipă întorcându-se la PSD.

Pe de altă parte, bucureștenii par că nu au învățat nimic din tragedia Colectiv. Deși anul trecut a fost condamnat în primă instanță la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, Cristian Popescu Piedone a fost ales duminică în funcția de primar al sectorului 5, în fața PNL-istului Cristian Băcanu, susținut de USR-PLUS.

Conform rezultatelor parțiale, pe harta politică a României, dată de câștigătorii consiliilor județene, PSD a scăzut de la 29% la 20%, în vreme ce PNL a crescut de la 9 la 17. 

Președinți Consilii Județene - Rezultate parțiale, ora 8, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.

Primării Reședințe de Județ - Rezultate parțiale ora 8

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru unii e o mare surpriză ...
... să vadă că pierderea întregului centru istoric al Timișoarei în favoarea unor excroci imobiliari, cum a fost și Johannis la Sibiu, se pedepsește cu un vot împotrivă !?! Sau că transferul gratuit din domeniul public în cel privat, al unor mari suprafețe agricole din Vrancea, duce la înlocuirea autorilor acelor inginerii funciare !?! Bravo, Bihorel ... miră-te în continuare.
Postat 28 Septembrie 2020, 15:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON