URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2021, 14:20

Surpriză: Şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, a demisionat din funcţie! Cine îi ia locul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor are un nou şef. Un ordin care a ajuns vineri seară în instituţie a informat că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, l-a numit inspector şcolar general pe profesorul Horea Abrudan, până acum adjunct în cadrul IŞJ.

Demisie din concediu

Informaţia, aflată de BIHOREANUL din surse neoficiale, a fost confirmată sâmbătă chiar de noul şef al IŞJ Bihor. „Aseară a venit o decizie de încetare a detaşării pentru domnul Blage şi un ordin de ministru pentru numirea mea, începând din 16 august”, a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL.

Întrebat dacă a fost comunicat şi un motiv pentru această schimbare, noul şef al IŞJ Bihor a spus că nu are prea multe detalii. „Pe document scrie doar că la cerere, mai multe informaţii nu am. Domnul Blage este în concediu, şi eu am fost în concediu până joi, aşa că nu am vorbit cu dumnealui”, a mai spus Horea Abrudan.

Contactat de BIHOREANUL, Blage nu a răspuns apelului telefonic, dar printr-un mesaj a lămurit că el a decis să renunţe la conducerea Inspectoratului Şcolar.

„Mi-am dat demisia. De luni îmi încetează detașarea. Îmi voi continua concediul până la 1 septembrie, după care mă întorc la Colegiul Economic Partenie Cosma”, a transmis profesorul, care anterior ocupa funcţia de director al acestei şcoli.

Blage nu a dorit să precizeze motivele demisiei, promiţând că mai multe informaţii va oferi când va reveni din vacanţă.

În conflict cu colegii de partid

Horea AbrudanNoul şef al IŞJ Bihor, Horea Abrudan (foto), este profesor titular de matematică la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. El a fost numit inspector general adjunct în 2020, după ce anterior, vreme de câţiva ani, a fost inspector responsabil de managementul resurselor umane.

Membru PNL Bihor, el a fost în cărţi să fie numit şef al Inspectoratului Şcolar şi anul trecut, dar până la urmă preşedintele organizaţiei, Ilie Bolojan, l-a recomandat pe Virgil Blage, un liberal cu ştate vechi.

Numit în mai 2020, mandatul lui Blage la conducerea IŞJ Bihor n-a fost lipsit de controverse, el intrând în conflict cu unii directori de şcoli din Oradea.

În luna iunie, la propunerea lui Blage, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor l-a demis din funcţie pe directorul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, ceea ce a declanşat proteste de stradă ale elevilor şi profesorilor. Florin Nicoară a fost reinstalat director de judecători, după ce a contestat în instanţă demiterea şi a cerut suspendarea deciziei până la judecata de fond, proces care se va relua în toamnă.

Blage şi Nicoară s-au acuzat reciproc de ilegalităţi, iar la cererea şefului IŞJ Bihor, corpul de control al Ministerului Educaţiei a şi făcut verificări în Colegiul Gojdu, privind transferurile unor elevi. Concluziile nu au fost făcute publice până în prezent.

Scandal cu iz penal

Iulius TimarUn alt director cu care Virgil Blage a intrat în conflict este Iulius Timar (foto), de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu. După ce a fost sancţionat cu o observaţie scrisă, Timar a acuzat că a fost nedreptăţit şi că este sabotat, pentru a nu se putea înscrie la concursul pentru conducerea IŞJ, dacă Ministerul îl va organiza în acest an. Şi această sancţiune este acum judecată de magistraţi, la fel cum a ajuns şi pe masa Colegiului de Disciplină al Ministerului Educaţiei, care i-a dat dreptate lui Timar.

În plus, Blage a scos la iveală şi că şcoala a obţinut pe nedrept titulatura de colegiu naţional, motiv pentru care a anunţat că va propune retrogradarea ei la statutul de liceu. În acest context, Timar l-a catalogat „analfabet funcţional”, spunând că nu înţelege legislaţia şi că, în realitate, şcoala îndeplineşte criteriile pentru a fi colegiu.

Nu îl ultimul rând, Blage este cel care a făcut o plângere penală după ce a depistat nereguli la Şcoala Gimnazială Avram Iancu. Aşa cum BIHOREANUL a scris în exclusivitate, directoarea Gheorghina Bîrlădeanu a demisionat în timpul controlului, iar ulterior şeful IŞJ Bihor a depistat că unitatea de învăţământ folosea o ştampilă falsă, motiv pentru care a cerut procurorilor să verifice situaţia. Bîrlădeanu a refuzat să explice situaţia, refugiindu-se în concediu medical.

Rămâne de văzut, aşadar, cum va gestiona succesorul lui Blage aceste scandaluri neîncheiate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: O necesitate de siguranță națională: depolitizarea învățământului românesc!
I. ”Contactat de BIHOREANUL, Blage nu a răspuns apelului telefonic, dar printr-un mesaj a lămurit că el a decis să renunţe la conducerea Inspectoratului Şcolar. „Mi-am dat demisia. De luni îmi încetează detașarea. Îmi voi continua concediul până la 1 septembrie, după care mă întorc la Colegiul Economic Partenie Cosma”, a transmis profesorul, care anterior ocupa funcţia de director al acestei şcoli. Blage nu a dorit să precizeze motivele demisiei, promițând că mai multe informații va oferi când va reveni din vacanţă.” 1. O demisie-demitere așteptată de mulți dintre elevii bihoreni. Şi nu numai! Oare de ce, ”faraon” Ilie? 2. Vremea promovărilor în funcții de conducere pe criterii mai mult subiective, trebuie să apună şi în învățământul bihorean. Inclusiv în cel superior, privat şi de stat! II. ”În luna iunie, la propunerea lui Blage, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor l-a demis din funcție pe directorul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, ceea ce a declanşat proteste de stradă ale elevilor şi profesorilor. Florin Nicoară a fost reinstalat director de judecători, după ce a contestat în instanță demiterea şi a cerut suspendarea deciziei până la judecata de fond, proces care se va relua în toamnă.” 1. Mult succes, în continuare, domnule director! III. O întrebare decentă pentru Președintele PNL Bihor, fost cadru didactic: Un dascăl model Spiru Haret, nu aveți cumva în tolba de cadre, pentru șefia ISJ Bihor? PS ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir [”Antena 3”]. Şi de (secu-)politrucii și ”analfabeții funcționali” de la catedrele învățământului bihorean/românesc!
Postat 15 August 2021, 11:10 de stefan
Unde dai și unde crapă!
Câțu nu demisionează, după alcoolemie de 1,61%%. Blage demisionează, după ce unul dintre slugoii lui Câțu i-au transmis că-i cazul să plece, dacă vrea să nu fie trimis direct la pensie. La PNL e echilibru.
Postat 14 August 2021, 20:26 de KP
un îngâmfat
Blage stătea și 5 minute pe funcția asta la ce figuri are pe cap, fără acoperire, bineînțeles!
Postat 14 August 2021, 16:36 de scorilo
Nu și-a dat DEMISIA, i-a expirat numirea
Poate că ar fi mai corect pentru informarea corectă a opiniei publice să menționați că deciziile de numire a ambilor inspectori generali era până pe 15 august 2021. Deci marele BLAGE și-a dat demisia când a fost anunțat că va fi schimbat de minister. MARE CARACTER. Am trăit să o văd și pe asta să iți dai demisia când te anunță că te dau afară.
Postat 14 August 2021, 15:38 de ObservatorBH
Abdrudan încă o glumă proastă marca BOLOJAN
Tic, Tac, mai e puțin până înaintează procurorii dosarul în instanță cu fraudarea transferului cumnatei directorului Timar de la Marghita la Ghibu în schimbul angajării băiatului vitreg al lui Abrudan la Ghibu.
Postat 14 August 2021, 15:20 de CalinDMS
Aveți o greșeală în articol
Domnul Abdrudan este membru ”PSD” doar a fost ținut în funcție de PSD 5 ani și a lins frumos pe unde trebuia. Numirea era previzibilă, tot ce s-a făcut în ISJ s-a făcut din umbră de către ABRUDAN în speranța că BLAGE își va rupe gâtul și îi va lua locul, ceea ce s-a și întâmplat. BLAGE a fost doar o marionetă care a semnat ce primea de la Abdrudan, pt că pe el nu îl ducea capu, e un analfabet funcțional care a stat câteva luni în fruntea învățământului bihorean. Sperăm să trecem cât mai repede peste amintirea acestui tractorist cu camașa descheiată în rol de inspector general
Postat 14 August 2021, 15:14 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON