URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2022, 18:24

Summitul pentru climă COP27 s-a încheiat cu un acord istoric: Țările sărace vor fi finanțate pentru daunele suferite din cauza schimbărilor climatice

Summitul pentru climă COP27 s-a încheiat cu un acord istoric: Țările sărace vor fi finanțate pentru daunele suferite din cauza schimbărilor climatice (sursa foto: euronews.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conferința globală anuală privind schimbările climatice s-a încheiat, duminică, în Egipt. Reprezentanții guvernelor din lumea întreagă nu au ajuns la un acord privind ambițiile climatice, însă au agreat o altă decizie considerată istorică: crearea unui fond pentru finanțarea țărilor sărace care suferă cel mai mult de pe urma schimbărilor climatice.

„Trebuie să reducem drastic emisiile acum, și este o problemă la care COP nu a răspuns", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la finalul COP27, organizat în acest an în Egipt și care s-a încheiat duminică dimineață, după două săptămâni de dezbateri și evenimente. Presa internațională notează și că această ediție a conferinței s-a terminat, de fapt, cu o zi mai târziu decât programul stabilit, pentru că încă în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au purtat negocieri. 

Declarația finală a COP27 prevede necesitatea reducerii rapide a emisiilor de noxe din atmosferă, dar fără noi ambiții în raport cu conferința care a avut loc anul trecut la Glasgow. De altfel, Uniunea Europeană s-a arătat dezamăgită de acest lucru.

Șeful politicii climatice al UE, Frans Timmermans, a criticat lipsa de implicare a unor țări față de eforturile de a limita creșterea temperaturilor, avertizând că există un „decalaj uriaș” între politicile climatice și știința climatică, scrie Libertatea.ro. În discursul său, Timmermans a îndemnat țările să recunoască că acordul încheiat în Egipt a eșuat: „Prea multe părți nu sunt pregătite să facă progrese în lupta împotriva crizei climatice”.

În schimb, în premieră, a fost adoptat un acord care prevede că țările sărace trebuie susținute financiar pentru daunele climatice. Vor fi ajutate în special țările în curs de dezvoltare, care sunt deosebit de afectate de secete și inundații.

Acordul nu prevede însă suma care va fi alocată, nici statele care vor contribui la acest fond, aspecte ce urmează să fie clarificate ulterior. „Pe pământul african, vocea comunităților afectate profund a fost în sfârșit auzită”, a scris pe Twitter președinția egipteană a conferinței Cop27.

Guterres a calificat noul fond drept un pas important în direcția unei echități mai mari. „Sigur că nu este de ajuns, dar este un semnal de care a fost nevoie urgentă pentru a restabili încrederea pierdută”, a spus secretarul ONU.

Țările bogate, conduse de SUA, au blocat multă vreme ideea unui fond de „pierderi și daune” din cauza temerilor că vor fi trase la răspundere legală, ceea ce noul acord prevede că nu se va întâmpla. De ani de zile, se discută despre faptul că țări sărace, precum cele din Africa, suferă din cauza fenomenelor extreme provocate de încălzirea globală la care contribuie cel mai mult țări puternice, precum SUA și China.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Finanțarea țărilor sărace de către altele care sunt bogate ...
... înseamnă, în traducere, colonizare prin subjugare financiară. Nimic nu-i gratis pe lume. Exemplu de colonie este România, spre exemplu ... nu există proiect sau lucrare de anvergură și de importanță națională, care să nu fie cu piedici puse de către tot felul de asociații și fundații neguvernamentale conduse din afara țării și care să invoce tot felul de motive de mediu și/sau climatice.
Postat 21 Noiembrie 2022, 12:30 de KP
Socialism global
Platiti romanilor taxe, ca pensiile nu le putem mari, dar avem bani de trimis in republici bananiere prin Africa, a caror coruptie e colosal mai mare decat alor nostri. Acord istoric, dar in directia gresita
Postat 21 Noiembrie 2022, 02:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON