Conferința globală anuală privind schimbările climatice s-a încheiat, duminică, în Egipt. Reprezentanții guvernelor din lumea întreagă nu au ajuns la un acord privind ambițiile climatice, însă au agreat o altă decizie considerată istorică: crearea unui fond pentru finanțarea țărilor sărace care suferă cel mai mult de pe urma schimbărilor climatice.
„Trebuie să reducem drastic emisiile acum, și este o problemă la care COP nu a răspuns", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la finalul COP27, organizat în acest an în Egipt și care s-a încheiat duminică dimineață, după două săptămâni de dezbateri și evenimente. Presa internațională notează și că această ediție a conferinței s-a terminat, de fapt, cu o zi mai târziu decât programul stabilit, pentru că încă în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au purtat negocieri.
Declarația finală a COP27 prevede necesitatea reducerii rapide a emisiilor de noxe din atmosferă, dar fără noi ambiții în raport cu conferința care a avut loc anul trecut la Glasgow. De altfel, Uniunea Europeană s-a arătat dezamăgită de acest lucru.
Șeful politicii climatice al UE, Frans Timmermans, a criticat lipsa de implicare a unor țări față de eforturile de a limita creșterea temperaturilor, avertizând că există un „decalaj uriaș” între politicile climatice și știința climatică, scrie Libertatea.ro. În discursul său, Timmermans a îndemnat țările să recunoască că acordul încheiat în Egipt a eșuat: „Prea multe părți nu sunt pregătite să facă progrese în lupta împotriva crizei climatice”.
În schimb, în premieră, a fost adoptat un acord care prevede că țările sărace trebuie susținute financiar pentru daunele climatice. Vor fi ajutate în special țările în curs de dezvoltare, care sunt deosebit de afectate de secete și inundații.
Acordul nu prevede însă suma care va fi alocată, nici statele care vor contribui la acest fond, aspecte ce urmează să fie clarificate ulterior. „Pe pământul african, vocea comunităților afectate profund a fost în sfârșit auzită”, a scris pe Twitter președinția egipteană a conferinței Cop27.
Guterres a calificat noul fond drept un pas important în direcția unei echități mai mari. „Sigur că nu este de ajuns, dar este un semnal de care a fost nevoie urgentă pentru a restabili încrederea pierdută”, a spus secretarul ONU.
Țările bogate, conduse de SUA, au blocat multă vreme ideea unui fond de „pierderi și daune” din cauza temerilor că vor fi trase la răspundere legală, ceea ce noul acord prevede că nu se va întâmpla. De ani de zile, se discută despre faptul că țări sărace, precum cele din Africa, suferă din cauza fenomenelor extreme provocate de încălzirea globală la care contribuie cel mai mult țări puternice, precum SUA și China.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.