Veste proastă pentru chelneri, taximetrişti sau curieri. Venitul lor s-ar putea diminua după ce reprezentanţii IMM-urilor au cerut ca bacşişul să fie inclus pe bonul fiscal, în noul Cod Fiscal.
Propunerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a ajuns deja la Ministerul Finanţelor şi prevede ca bacşişul să fie un procent fix, de 5 sau 10 procente, şi să fie afişat. De asemenea, el va fi notat pe bonul fiscal şi astfel devine şi un venit impozabil, cu 16%, impozitul pe venit.
Măsura ar fi şi în interesul agenţilor economici, susţine Dan Mureşan, vicepreşedinte CNIPMMR, având în vedere că aşa valoarea încasărilor din casa de marcat va coincide cu numerarul din casă şi cu cel aflat asupra ospătarilor sau prestatorilor de orice fel.
"Dacă vine în control biroul anti-fraudă din ANAF şi găseşte bani nemarcaţi la ospătar sau la orice alt angajat care prestează servicii, unitatea riscă sancţiuni drastice: închiderea pe o perioadă de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacşişul protejează şi interesele agentului economic, fiind logică şi corectă", a spus Mureşan.
Includerea pe bonul fiscal a bacşişul rezolvă totodată problema clienţilor care plătesc cu cardul, a mai spus reprezentantul Consiliului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.