URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2019, 12:20

Strada evreilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ideea schimbării numelui străzii Sucevei în "Evreilor deportaţi" a scos la iveală nişte comentarii năucitoare. Unii au spus că denumirea e neinspirată, deşi ea a fost luată după consultarea cu comunitatea evreiască.

Alţii se miră pur şi simplu din prostie, fiindcă habar nu au că de pe această stradă au fost mânaţi evreii către trenurile care i-au dus spre crematorii. Iar cei mai vehemenţi au fost cei care consideră iniţiativa o agresiune la ţărişoara noastră, neuitând să tragă o scatoalcă ungurilor care stăpâneau oraşul când a avut loc deportarea.

Este uluitor să constaţi că în Oradea anului 2019 mai există antisemiţi. Pun pariu că o mare parte dintre aceştia nu au văzut în viaţa lor un evreu. De câte ori apare o temă sensibilă, hop şi xenofobii şi şovinii, ceea ce demonstrează că structura civică a oraşului a cunoscut o degradare. Pentru cei obişnuiţi să convieţuiască alături de unguri şi de evrei, o astfel de atitudine este de neimaginat.

Din păcate, comunismul a adus în Oradea mulţi rurali, şi români şi maghiari, incapabili să se adapteze unui mediu multicultural şi multiconfesional. Iar o parte din ei au transmis educaţia de tăpşan odraslelor.

Prin schimbarea numelui străzii Sucevei nu doar că se aduce un omagiu fiilor ucişi ai Oradiei, ci se scoate la iveală şi o intoleranţă rezultată din lipsa de educaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Idee
Mă eu sunt de acord în general cu ideile cuprinse în articol mai ales p d v formal. Acuma probabil, cu şanse mici totuşi ca d-l MIRCEA CHRILĂ să fie orădean din moşi strămoşi, altfel nu se explică de ce ca şi alţi jurnalişti de altfel de la BIHOREANUL mereu batjocoresc pe cei veniţi din mediul rural. Nici în perioada trecută lucrurile nu au fost aşa idilice cum se afirmă în articol. Eu am venit în ORADEA după 1960 şi la replica mea NEM TUDOM MOGHIOR un domn mi-a tras o înjurătură de mamă şi azis vezi că ştii.Sute de ani românii au fost umiliţi, ar fi cazul să nu ne mai umilim şi noi acuma.
Postat 07 Aprilie 2019, 19:08 de Iancu_Remus
In atentia revizionistilor hortisti:
Nu mai bateti campii. Invatati-va istoria, invatati Istoria Romanilor si Istoria Transilvaniei inclusiv din surse maghiare ale vremii. Mai educati-va, mai evoluati si voi ca ati ajuns in mileniul III, iar ca mentalitati sunteti de nivelul comunei primitive.
Postat 04 Aprilie 2019, 17:15 de ZIP
@scortosul: să nu ne dăm după cireș!
Parerea ta corectă că numele străzii este unul care transmite tristețe, si nu veselie, nu te face antisemit. Faptul că în Oradea vom avea strada "Evreilor deportați" nu stirbește fața hidoasă a hortistilor maghiari. Și nu în ultimul rând, chiar dacă țara aceasta s-ar fi numit Valahia ori Dacia, tot urmașii Romei suntem. Iar în ultimul rând, dacă nu te numești FaBULA asta nu te ferește să nu fabulezi.
Postat 04 Aprilie 2019, 13:53 de User anonimizat
@fabula
fabula tu fabulezi? Asta ai inteles din ce am scris eu, ca sunt nazist, antisemit,..... Fii cuminte, mai reciteste poate o sa vezi si o sa intelegi altceva. Nu poporul raoman se face vinovat de deportarea evreilor, tiganilor, romanilor din Oradea. Nu a fost un pogrom la care populatia sa se ataseze, la care sa se afilieze. Unii incearca sa rescrie evenimentele si sa victimizeze populatia orasului ceea ce cred ca este o porcarie. Crestinii nu pot ura evreii(daca tot te bagi in teologie crestinii pot ura doar pacatul nu pacatosul) caci ei, evreii sunt poporul ales a lui Dumnezeu asa ca bati campii(vorbesc de crestinii practicanti nu de cei "bagati" la crestinism)! Repet poate intelegi nu romanii au deportat evreii din Oradea. Oradea era sub ocupatie maghiara, hortista si ei , hortistii maghiari au deportat, ucis tot ceea ce le-a iesit in cale si nu erau dupa chipul si limba lor(evrei, tigani, romani,..). Nu poti victimiza o intreaga populatie de ororile facute de o armata de ocupatie. In rest ramane cum am scris.
Postat 04 Aprilie 2019, 12:15 de scortosul
@scortosul
Propaganda nazistă împotriva evreilor susținea ideea că aceștia se fac vinovați de răstignirea lui Hristos. Ca să nu uite acest trecut, creștinii comemoreaza răstignirea, an de an, la evrei acasă. Dacă tot ne displace legătura cu trecutul, ca nație creștină ar trebui să ne rușineze numele. Să nu mai fim atât de mândri că suntem urmașii Romei! Pe Hristos nu l-au răstignit doar evreii, ci și romanii!
Postat 04 Aprilie 2019, 10:50 de User anonimizat
comunismul a adus în Oradea mulţi rurali
Ruralii au o problema? inadaptati,educatie precara,tapsani? Sa nu uitam ca ruralii fac legea in oradea,si lor le datoram ceea ce cu totii numim astazi dezvoltare.Iar industrializarea din anii 1960-1989 si maretele realizari comuniste le-o datoram tot rurarilor.E dreptul lor sa se afirme iar ceilati minoritari multiculturali si multiconfesionali trebuie sa recunoasca puterea majoritatii.Intoleranta la prostie si grobianism nu mai poate fi un argument,progresul are regulile lui
Postat 03 Aprilie 2019, 22:16 de excalibur
cand lipseste simtul ridicolului si curg mucii-n fasole...
dl Chirila, ti-ai dat cu mucii-n fasole! chiar ai dat-o-n bara cu comentariul asta! suna penibil si pupincurist strada "evreii deportati"! despre asta este vorba. sustin toate comentariile de mai jos!
Postat 03 Aprilie 2019, 18:29 de roger
Dar ce legatura au cu Suceava locuitorii strazii in cauza?
e un adevar istoric ce s-a petrecut in Razboi cu evreii din Oradea. Pe de alta parte, n-am auzit ca Wall Street sa fie redenumita "Strada evreilor stramutati la timp in SUA"
Postat 03 Aprilie 2019, 17:23 de cristi_h
Asta care a scris prezentul articol...
Asta care a scris prezentul articol spunea acu' catava vreme ca numai el este oradean autentic, ceilalti suntem viituri. Asa ca nu ma puteam astepta numai la prezentele comentarii naucitoare. Dar atata poate omul asta, atata pricepe el, nu cereti mai mult de la el ca nu poate! DA! denumirea este prosteasca. DA! Deportari s-au facut din tot orasul, din tot ardealul pe regimul unguresc a lui Hortii asa ca dupa logica scriitorului ar trebui schimbat numele orasului, judetului si chiar a intregului Ardeal in orasul Depotarii, judetul Persecutiei, regiunea Intolerantilor! Nu ca ar fi corect? Deci daca nu sunt de accord cu aceasta denumire aiurita de strada dupa mintea unuia(care se vrea formator de opinie) sunt antisemit! Propun ca strada Primariei sa poarte numele de strada "Tiganilor deportati" ca si ei au fost deportati, persecutati,.... dar strada "Romanilor deportati"? Nu merita si romanii deportati o strada in centrul orasului, in loc de strada Vasile Alecsandri!?
Postat 03 Aprilie 2019, 14:11 de scortosul
mai tampitule
Nu comunitatea evreiasca locuieste pe Sucevei, de aceea "nu au văzut în viaţa lor un evreu" si tot de aceea nu pot fi antisemiti. O strada a chinezilor sau tatarilor nu vrei?
Postat 03 Aprilie 2019, 12:41 de testtest
mda...
Deci daca nu esti de acord cu evreii esti antisemit, xenofob, sofin, intolerant, inadaptabil si lipsit de educatie. Oook...
Postat 03 Aprilie 2019, 12:40 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON