URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Stop bulucelii! La semnalul BIHOREANULUI, Prefectura pune capăt haosului de la examenele auto din Oradea

Stop bulucelii! La semnalul BIHOREANULUI, Prefectura pune capăt haosului de la examenele auto din Oradea AŞA NU! Imaginile cu zeci de oameni nevoiţi să aştepte sub cerul liber pentru a susţine proba practică a examenului auto trebuie să devină trecut, spune prefectul Dumitru Ţiplea, convins că "instituţiile şi funcţionarii trebuie să fie în serviciul cetăţeanului, nu cetăţeanul care plăteşte la dispoziţia lor"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca multe activităţi, şi cea a şcolilor de şoferi a fost suspendată în perioada stării de urgenţă, urmând să fie reluată după încetarea acesteia. Dar nu e totuna în ce condiţii, atenţionează un instructor din Oradea.

Cu o experienţă de peste două decenii, bărbatul a adus în atenţie o veche problemă a felului în care candidaţii la şoferie sunt nevoiţi să aştepte la grămadă, în condiţii improprii, ca să susţină proba practică. "Situaţia era de nesuportat şi înainte, dar acum devine periculoasă dacă nu se iau măsuri", spune Emil Reşte, de la Şcoala Auto Cociubei.

Prefectura Bihor, în subordinea căreia funcţionează Serviciul de Permise, îi dă dreptate: oamenii trebuie să se poată programa online la proba practică, iar examinatorii să aibă reguli care să le împiedice conduita abuzivă, reclamată nu o dată de elevi.

"Bătaie de joc"

Emil Reşte, instructor auto OradeaInstructorul Emil Reşte (foto) afirmă că modul în care are loc proba practică este o "bătaie de joc", relevantă pentru "lipsa de respect a instituţiilor statului faţă de cetăţean". Candidaţii la şoferie sunt chemaţi împreună cu instructorii, dimineaţa la ora 8.00, pe platoul din faţa Sălii Antonio Alexe, unde examinatorii ajung adesea cu întârziere, după care se strigă numele aspiranţilor.

"Ne adunăm aproximativ 50 de instructori în jurul poliţiştilor şi aşteptăm să strige toţi elevii. Astfel, aflăm numai care poliţist va evalua elevii noştri, dar nu şi ora la care vor începe. De aici, depinde de poliţist ordinea pe care o decide. Aşteptăm 100-150 de oameni pe platou, indiferent că plouă, că-i frig, caniculă, viscol, ninge sau e furtună", relatează Reşte.

Pierde toată lumea

În apropiere există doar o cafenea mică, niciun alt spaţiu de aşteptare. "Nu trebuia să vină o epidemie ca să se schimbe sistemul, ca instituţiile să fie în slujba cetăţeanului, dar măcar acum, în al 12-lea ceas. Nu se poate continua aşa!", spune instructorul. 

Pe lângă faptul că reluarea examinărilor în asemenea condiţii ar putea favoriza răspândirea îmbolnăvirilor, perpetuarea acestui "mod de lucru" ar însemna ca fiecare candidat să piardă o zi din concediu sau să chiulească de la serviciu, să adune inutil oboseală, mai ales că unii vin din judeţ, iar instructorii să piardă şi ei o zi de lucru, aşteptând ca examinatorii, "unii foarte aroganţi şi nepoliticoşi", să le evalueze elevii.

Normal ar fi, subliniază Reşte, ca oamenii să se poată programa pentru proba practică la anumite ore şi să aibă un loc de aşteptare. "Nu s-ar mai simţi umiliţi, obosiţi, şi nu ar mai sta toţi grămadă".

Patru noutăţi

prefect Dumitru ȚipleaContactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea (foto) a găsit nemulţumirea instructorului total justificată, iar săptămâna trecută le-a şi cerut şefului Serviciului Permise şi funcţionarilor Prefecturii să facă propuneri concrete de intrare în normalitate. "Pentru că Serviciul are dublă subordonare, către Prefectură, dar şi către Direcţia Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule din MAI, voi solicita acestei Direcţii implementarea a patru soluţii", spune prefectul.

Primele două vizează trecerea la un sistem de programare online pentru susţinerea probei practice, după modelul deja existent la Serviciul Paşapoarte, precum şi instituirea unui cod de conduită al examinatorilor, iar candidaţii la şoferie să poată, prin chestionare, să arate dacă aceştia s-au purtat corect sau abuziv.

În plus, prefectul vrea stabilirea unei locaţii cu sală de aşteptare şi locuri de parcare, unde să se reunească elevii înainte de proba practică, precum şi publicarea pe site-ul Prefecturii a unei liste cu rata de promovare a tuturor şcolilor auto din judeţ. "Cetăţeanul le va putea alege pe cele cu rezultatele cele mai bune, aşa încât să fie bine pregătiţi, să nu piardă bani şi timp repetând examenele, ceea ce încarcă şi volumul de muncă al examinatorilor", explică Ţiplea.

Rezistenţă şi insistenţă

Alexandru Laza, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule BihorŞeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Bihor, comisarul şef Alexandru Laza (foto), nu se arată însă foarte "percutant". El susţine că numai DRPCIV poate schimba (ne)regulile de până acum: "Orice modificare a sistemului de lucru poate fi dispusă numai de la nivelul Direcţiei".

"Voi insista la conducerea Direcţiei pentru a ni se permite să aplicăm soluţiile pe care le-am identificat în cel mai scurt timp", spune încrezător prefectul, mai ales că primele două propuneri, privind programarea online şi adoptarea codului de conduită, fie şi prin ordin de prefect, pot fi puse în aplicare fără eforturi. Ce înseamnă "cel mai scurt timp?". În niciun caz până la toamnă, când va începe din nou să fie frig şi să plouă, inclusiv cu nemulţumiri întemeiate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Curatenie
Ar ramane Marc fara loc de munca in maxim o saptamana daca s-ar face chestionare despre examinatori
Postat 13 Mai 2020, 15:24 de Day
sistemul rezista oricand si in orice conditii
cetateanul trebuie sa fie batjocura sistemului public asta e regula generala, exceptiile sunt putine, se va obisnui si noul prefect venit din sistemul privat cu aceasta regula. ex. casa de sanatate ca sa se protejeze trimite toti agentii economici la posta cu dosarele cu sina pentru concedii medicale care printr-o bifa ar putea disparea sau cel putin ar trebui depuse online in anul 2020. Incompetenti se protejeaza in birou, firmele care ar dori in momente de pandemie sa le "multumeasca" si sa le stranga mana nu au aceasta ocazie pentru ca sunt trimise sa se infecteze la posta romana la coada pentru ceva ce ar trebui sa nici nu existe (o bifa simpla ar face sa dispara dosarul cu sina inutil) dar s-ar pierde locurile de munca ale bugetarilor inutili.
Postat 13 Mai 2020, 08:54 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON