URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Stop bulucelii! La semnalul BIHOREANULUI, Prefectura pune capăt haosului de la examenele auto din Oradea

Stop bulucelii! La semnalul BIHOREANULUI, Prefectura pune capăt haosului de la examenele auto din Oradea AŞA NU! Imaginile cu zeci de oameni nevoiţi să aştepte sub cerul liber pentru a susţine proba practică a examenului auto trebuie să devină trecut, spune prefectul Dumitru Ţiplea, convins că "instituţiile şi funcţionarii trebuie să fie în serviciul cetăţeanului, nu cetăţeanul care plăteşte la dispoziţia lor"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca multe activităţi, şi cea a şcolilor de şoferi a fost suspendată în perioada stării de urgenţă, urmând să fie reluată după încetarea acesteia. Dar nu e totuna în ce condiţii, atenţionează un instructor din Oradea.

Cu o experienţă de peste două decenii, bărbatul a adus în atenţie o veche problemă a felului în care candidaţii la şoferie sunt nevoiţi să aştepte la grămadă, în condiţii improprii, ca să susţină proba practică. "Situaţia era de nesuportat şi înainte, dar acum devine periculoasă dacă nu se iau măsuri", spune Emil Reşte, de la Şcoala Auto Cociubei.

Prefectura Bihor, în subordinea căreia funcţionează Serviciul de Permise, îi dă dreptate: oamenii trebuie să se poată programa online la proba practică, iar examinatorii să aibă reguli care să le împiedice conduita abuzivă, reclamată nu o dată de elevi.

"Bătaie de joc"

Emil Reşte, instructor auto OradeaInstructorul Emil Reşte (foto) afirmă că modul în care are loc proba practică este o "bătaie de joc", relevantă pentru "lipsa de respect a instituţiilor statului faţă de cetăţean". Candidaţii la şoferie sunt chemaţi împreună cu instructorii, dimineaţa la ora 8.00, pe platoul din faţa Sălii Antonio Alexe, unde examinatorii ajung adesea cu întârziere, după care se strigă numele aspiranţilor.

"Ne adunăm aproximativ 50 de instructori în jurul poliţiştilor şi aşteptăm să strige toţi elevii. Astfel, aflăm numai care poliţist va evalua elevii noştri, dar nu şi ora la care vor începe. De aici, depinde de poliţist ordinea pe care o decide. Aşteptăm 100-150 de oameni pe platou, indiferent că plouă, că-i frig, caniculă, viscol, ninge sau e furtună", relatează Reşte.

Pierde toată lumea

În apropiere există doar o cafenea mică, niciun alt spaţiu de aşteptare. "Nu trebuia să vină o epidemie ca să se schimbe sistemul, ca instituţiile să fie în slujba cetăţeanului, dar măcar acum, în al 12-lea ceas. Nu se poate continua aşa!", spune instructorul. 

Pe lângă faptul că reluarea examinărilor în asemenea condiţii ar putea favoriza răspândirea îmbolnăvirilor, perpetuarea acestui "mod de lucru" ar însemna ca fiecare candidat să piardă o zi din concediu sau să chiulească de la serviciu, să adune inutil oboseală, mai ales că unii vin din judeţ, iar instructorii să piardă şi ei o zi de lucru, aşteptând ca examinatorii, "unii foarte aroganţi şi nepoliticoşi", să le evalueze elevii.

Normal ar fi, subliniază Reşte, ca oamenii să se poată programa pentru proba practică la anumite ore şi să aibă un loc de aşteptare. "Nu s-ar mai simţi umiliţi, obosiţi, şi nu ar mai sta toţi grămadă".

Patru noutăţi

prefect Dumitru ȚipleaContactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea (foto) a găsit nemulţumirea instructorului total justificată, iar săptămâna trecută le-a şi cerut şefului Serviciului Permise şi funcţionarilor Prefecturii să facă propuneri concrete de intrare în normalitate. "Pentru că Serviciul are dublă subordonare, către Prefectură, dar şi către Direcţia Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule din MAI, voi solicita acestei Direcţii implementarea a patru soluţii", spune prefectul.

Primele două vizează trecerea la un sistem de programare online pentru susţinerea probei practice, după modelul deja existent la Serviciul Paşapoarte, precum şi instituirea unui cod de conduită al examinatorilor, iar candidaţii la şoferie să poată, prin chestionare, să arate dacă aceştia s-au purtat corect sau abuziv.

În plus, prefectul vrea stabilirea unei locaţii cu sală de aşteptare şi locuri de parcare, unde să se reunească elevii înainte de proba practică, precum şi publicarea pe site-ul Prefecturii a unei liste cu rata de promovare a tuturor şcolilor auto din judeţ. "Cetăţeanul le va putea alege pe cele cu rezultatele cele mai bune, aşa încât să fie bine pregătiţi, să nu piardă bani şi timp repetând examenele, ceea ce încarcă şi volumul de muncă al examinatorilor", explică Ţiplea.

Rezistenţă şi insistenţă

Alexandru Laza, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule BihorŞeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Bihor, comisarul şef Alexandru Laza (foto), nu se arată însă foarte "percutant". El susţine că numai DRPCIV poate schimba (ne)regulile de până acum: "Orice modificare a sistemului de lucru poate fi dispusă numai de la nivelul Direcţiei".

"Voi insista la conducerea Direcţiei pentru a ni se permite să aplicăm soluţiile pe care le-am identificat în cel mai scurt timp", spune încrezător prefectul, mai ales că primele două propuneri, privind programarea online şi adoptarea codului de conduită, fie şi prin ordin de prefect, pot fi puse în aplicare fără eforturi. Ce înseamnă "cel mai scurt timp?". În niciun caz până la toamnă, când va începe din nou să fie frig şi să plouă, inclusiv cu nemulţumiri întemeiate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Curatenie
Ar ramane Marc fara loc de munca in maxim o saptamana daca s-ar face chestionare despre examinatori
Postat 13 Mai 2020, 15:24 de Day
sistemul rezista oricand si in orice conditii
cetateanul trebuie sa fie batjocura sistemului public asta e regula generala, exceptiile sunt putine, se va obisnui si noul prefect venit din sistemul privat cu aceasta regula. ex. casa de sanatate ca sa se protejeze trimite toti agentii economici la posta cu dosarele cu sina pentru concedii medicale care printr-o bifa ar putea disparea sau cel putin ar trebui depuse online in anul 2020. Incompetenti se protejeaza in birou, firmele care ar dori in momente de pandemie sa le "multumeasca" si sa le stranga mana nu au aceasta ocazie pentru ca sunt trimise sa se infecteze la posta romana la coada pentru ceva ce ar trebui sa nici nu existe (o bifa simpla ar face sa dispara dosarul cu sina inutil) dar s-ar pierde locurile de munca ale bugetarilor inutili.
Postat 13 Mai 2020, 08:54 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON