URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2009, 18:22

Statul Român, condamnat să plătească 20.000 de lei, pentru arestarea ilegală a lui Adrian Tărău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a acordat omului de afaceri orădean Adrian Tărău, despăgubiri de 20.000 de lei pentru pentru repararea prejudiciilor provocate de arestarea sa din 2001 de către procurorul Alexandru Lele, sentinţa fiind definitivă şi irevocabilă.

Afaceristul consideră important faptul că prin sentinţa dată de ÎCCJ s-a recunoscut greşeala făcută de reprezentantul Parchetului în cazul său. "Importantă nu e suma, pe care oricum o voi dona unei case de copii. Mă bucură mai mult decât orice faptul că s-a demonstrat eroarea judiciară a procurorului Alexandru Lele, chestiune pe care eu o susţin din 2001, de când am fost arestat. Oricum imaginea pe care Alexandru Lele mi-a creat-o, ca procuror, iar mai apoi ca ziarist, catalogându-mă contrabandist, fugar, beizadea de Bihor, va fi imposibil de şters", a declarat Adrian Tărău.

razvan-doseanu.jpg"Dincolo de suma de bani, care este infimă în raport cu prejudiciul suferit de către clientul meu şi familia sa, importantă este recunoaşterea erorii judiciare. Ulterior, lui Adrian Tărău i s-a stabilit nevinovăţia în dosarul în care a fost arestat. El nu a fost niciodată trimis în judecată", susţine şi avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Adrian Tărău.

Adrian Tărău a formulat cererea de reparare a prejudiciilor provocate de eroarea judiciară în noiembrie 2007, solicitând despăgubiri de 50 de miliarde de lei vechi. După un an de procese şi două săptămâni de deliberări, în octombrie anul trecut statul român a fost obligat de un complet al Tribunalului Bihor la plata a 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi) cu titlu de daune morale şi 1190 de lei cheltuieli civile.

Hotârârea Tribunalului a fost a fost atacată atât de reprezentanţii Parchetului cât şi de Tărău la Curtea de Apel Oradea, instanţă care a micşorat cuantumul daunelor la 20.000 de lei,sentinţă menţinută acum şi de Înalta Curte.

Tărău a fost arestat pe 20 aprilie 2001, de Alexandru Lele, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă. Fiul lui fostului prefect PSD Aurel Tărău era acuzat că a mijlocit prin intermediul firmei Lucmir, aparţinând unui apropiat, Mircea Pocşe, un import de 1.495 de tone de benzină, trecută în acte ca fiind kerosen, pentru a se sustrage de la plata accizelor şi a taxei de drum.

Cazul Tărău a provocat, începând cu 2001, o adevărată furtună, tatăl omului de afaceri fiind la vremea respectivă prefect şi membru marcant al PSD Bihor. Adrian Năstase, premierul de atunci, a declarat public faptul că "nu crede în arestările de vineri seara", iar după 48 de ore Adrian Tărău, care se internase în spital, a şi fost pus în libertate, revocarea măsurii fiind dispusă de acelaşi procuror Alexandru Lele.

Vreme de câţiva ani, omul de afaceri s-a refugiat în Statele Unite, pentru a nu risca o nouă arestare. Parchetul Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie a redeschis în mai multe rânduri dosarul de contrabandă, însă, tot de atâtea ori, cazul a fost clasat, iar Adrian Tărău a fost exonerat de răspunderea penală. Mircea Pocşe a fost achitat pentru contrabandă şi condamnat doar la o pedeapsă cu suspendare pentru evaziune fiscală.

Pornind de la dosarul Tărău, procurorul Alexandru Lele a fost la rândul său pus sub anchetă administrativă, iar apoi urmărit penal şi suspendat din magistratură, suspectat fiind de multe fapte de corupţie. După ce a fost trimis în judecată, instanţele au retrimis la DNA dosarul lui Lele, pentru refacerea cercetărilor, iar la sfârşitul lui 2007 acesta a fost scos de sub urmărire penală şi repus în funcţia de procuror.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON