URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 18:35

Stâlpi de înaltă tensiune, puşi la pământ în Oradea pentru noua linie de tramvai (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii angajaţi de Electrica au început joi dimineaţă, în spatele cartierului Ceyrat, dezafectarea primilor stâlpi de înaltă tensiune din cei 14 care stau în calea viitoarei linii de tramvai.

"Pune-i la pământ!"

Operaţiunea, desfăşurată pe un vânt puternic care a pus la încercare profesionalismul macaragiilor, a durat mai bine de o oră pentru fiecare dintre cei stâlpi puşi la pământ.

Primul stâlp dezafectat a fost cel din strada Făgăraşului, în zona podeţului peste Peţa, urmat de alţii doi aflaţi pe teritoriul unităţilor militare din vecinătate.

În fiecare caz acţiunea a început cu ancorarea structurii cu ajutorul unor macarale, tăierea picioarelor metalice, înclinarea stâlpului în direcţia dorită cu ajutorul unei echipe de muncitori şi aşezarea la sol în vederea dezafectării.

Dezafectarea stâlpilor a fost o întreprindere sensibilă în condiţiile în care aceştia aveau o înălţime de 30 de metri, o anvergură a braţelor de 10 metri şi o greutate de circa 7 tone. "La înălţimea la care este vârful stâlpului, orice pală de vânt mai puternică poate pune macaragiul în dificultate", a explicat un inginer.

Urmează şi alţii

Potrivit reprezentanţilor Electrica, ceilalţi stâlpi din calea liniei de tramvai vor fi dezafectaţi în zilele următoare, după încălzirea vremii, din raţiuni de siguranţă. "Următorul stâlp este chiar pe malul Peţei, în noroi. Aşteptăm să se mai usuce. Nu putem risca destabilizarea macaralei de 60 de tone care va trebui să intre la el", a spus un angajat.

Primarul Florin Birta a apreciat joi efortul depus de muncitori. "Mulţumesc Electrica pentru realizarea lucrărilor de relocare a liniilor de înaltă tensiune în subteran", a spus edilul.

Pentru a putea demonta cei 14 stâlpi, Electrica şi-a îngropat 2,5 kilometri din reţeaua de înaltă tensiune care leagă staţiile Transelectrica Oradea Sud, dinspre Cihei, de Oradea Vest, din Calea Borşului, şi asigură peste 65% din necesarul de energie a municipiului.

Se deschide strada Universităţii

În paralel cu lucrările de dezafectare a stâlpilor de înaltă tensiune, constructorii au prelungit linia de tramvai din dreptul Universităţii până dincolo de intersecţia cu podul peste Peţa. Calea ferată din carosabil a fost montată, betonată şi asfaltată.

"Asfaltul a fost deja turnat, constructorii mai au de turnat beton pe marginea drumului, dar în principiu circulaţia rutieră pe strada Universităţii ar putea fi reluată vineri după-amiază", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş.

Traficul rutier pe strada Armatei Române, iar apoi Universităţii a fost blocat în zona podului peste Peţa începând din 1 martie până pe 20 martie.

În acest interval, în zonă erau programate să se desfăşoare lucrări de terasamente, de pregătire a infrastructurii feroviare, de montare a traverselor şi a şinelor, urmate de turnarea dalei de beton armat şi asfaltarea străzii pe porţiunea liniei de tramvai.

Lucrările de amenajare a 3,8 kilometri de linie dublă de tramvai înierbată au fost atribuite prin licitaţie unei asocieri din care fac parte firmele Mari-Vila, Abed Nego şi Aquacons, pentru suma de 69,1 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON