URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2022, 13:50

Sportivi de 10! Sute de oameni, inclusiv câțiva orădeni în scaun cu rotile, au concurat la Oradea City Running Day (FOTO/VIDEO)

Chiar dacă termometrele arătau doar 10 grade Celsius, sute de alergători au luat startul la o cursă prin centrul orașului, cu prilejul celei de-a zecea ediții a concursului Oradea City Running Day.

Indiferent că au participat la cursa populară, cu un traseu de 5 kilometri, sau la semimaraton ori ștafetă, alături de colegi ori prieteni, alergătorii au demonstrat anduranță și ambiție. O lecție de viață au oferit și câțiva concurenți care s-au înscris la cursa de 21 kilometri, deși sunt imobilizați în scaun cu rotile.

Tradiția Oradiei

Startul s-a dat la ora 10, în Piața Ferdinand, când cei peste 400 de concurenți înscriși au început cursa. Sportivii, amatori sau profesioniști, au optat pentru una din cele patru probe: cursa populară, pe o distanță de 5 kilometri, ștafeta semi-maraton (4 ture de câte 5,2 km), un traseu individual de 10,5 km sau semimaraton individual, pe o distanță de 21 km.

„După doi ani de pauză, ne bucurăm că am reușit să organizăm iar competiția. Chiar dacă vremea este cum este, am reușit să adunăm alergători și să ne bucurăm împreună de acest frumos sport. S-au înscris 368 de adulți și 90 de copii, urmează să vedem câți au și luat startul”, a declarat Deme József, organizatorul concursului.

Acesta a precizat că, la prima ediție, în 2010, a visat ca acest concurs de alergare prin centrul Oradiei să devină o tradiție a orașului, așa cum se întâmplă în multe orașe din străinătate.

Echipa campionilor

Competiția nu are premii în bani, ceea ce face ca numărul alergătorilor profesioniști să fie redus. Totuși, la start s-au aliniat și nume celebre din sportul local, precum fosta campioană la atletism Dorina Korozsi, fostul arbitru FIFA Octavian Șovre ori mai tânăra atletă Kosa Anna (foto), care are mari șanse să devină o campioană a acestui sport. Cei trei au concurat împreună, la proba de ștafetă, iar vremea mohorâtă și răcoroasă nu i-a deranjat deloc.

„Particip pentru că mișcarea înseamnă sănătate, înseamnă bucurie. Mă bucur că aceste evenimente sunt încurajate, pentru că sunt tot mai des organizate în Oradea, ceea ce e un lucru bun”, a declarat Șovre pentru BIHOREANUL.

La rândul ei, atleta Dorina Korozsi a spus că se bucură să participe la un asemenea concurs acasă. „Susțin acest eveniment, atât pentru sportivii care fac sport de masă, cât și pentru copii. Este foarte benefic orașului nostru”, a declarat sportiva.

În concurs s-au înscris și angajații mai multor firme din Bihor, care au concurat în echipă, la proba de ștafetă. De altfel, firma Creatopy a fost sponsor oficial al evenimentului la această ediție.

Lecție de viață

Aplauze serioase au primit și câțiva sportivi care s-au înscris în concurs în ciuda dizabilităților locomotorii de care suferă.

Imobilizați în scaun cu rotile, au luat startul deodată cu ceilalți concurenți, ba chiar au optat pentru cursele lungi, de 10,5 și de 21 de kilometri. În loc să alerge propriu-zis, ei au prins viteză punând în mișcare roțile fotoliilor rulante.

Determinarea lor i-a convins pe organizatori să ia măsuri. „S-au înscris pe ultim moment și le-am promis că anul viitor vom face tot posibilul să organizăm o cursă separat, pentru ei”, a precizat Deme.

Primii câștigători

Primii sportivi au ajuns la linia de „finish” în mai puțin de 30 de minute, fiind cei care au participat la cursa populară sau primii alergători în echipele de ștafetă, care au parcurs o „buclă” din traseul ce a străbătut străzile dintre Piața Ferdinand și podul Carol I.

Chiar dacă a fost printre juniorii competiției, Kosa Anna (născută în anul 2010) a demonstrat că are stofă de campioană: concurând prima în ștafeta echipei ei, ea s-a clasat pe locul I la cursa de 5 km, terminând traseul în 21 de minute și 41 de secunde. Locul doi l-a ocupat sportiva Jánosy Livia (23 de minute și 52 de secunde), iar locul 3 Păduraru Jeanina (24 de minute și 06 secunde).

La masculin, proba de 5 kilometri a fost câștigată de Alexis-Nathan Gherman (un timp de 20:52), pe locul 2 s-a clasat Radu Calomfirescu (21:26), iar pe 3 Janos Nemeti (22:02).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON