URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2010, 08:32

În zodia "săgetătorilor"

În zodia 'săgetătorilor' ASUL ŢINTEI. Jucători din Bucureşti, Timişoara şi Cluj sunt aşteptaţi în acest weekend la Oradea. Printre ei şi bucureşteanul Vlad Popa (foto stânga), campion naţional în 2009 şi membru al lotului României care participă la întrecerile internaţionale
În zodia 'săgetătorilor' Vlad Popa
În zodia 'săgetătorilor' Paul Gânscă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul îşi cântăreşte săgeţile în palmă, mai trage o duşcă de bere, îşi ia poziţia în faţa panoului cu ţinta, fixat pe perete, se concentrează... Urmează să arunce de trei ori consecutiv, iar dacă nimereşte, a câştigat runda. Îşi relaxează încheietura, ocheşte şi aruncă...

Cam asta e toată filozofia în darts, cel mai popular sport de pub din lume, care a ajuns, şi încă de mult, şi la Oradea. Numai că, pentru prima oară, în acest week-end se organizează aici o etapă a campionatului naţional de darts, numită Open-ul Oradiei, la care vor putea participa atât profesionişti, cât şi amatori.

Drept la ţintă

Originar din Anglia, jocul de darts este practicat tot mai mult şi în barurile din Oradea. Amatorii spun că în timpul jocului e musai să ai o sticlă de bere pe aproape, iar apoi, cu ceva îndemânare şi noroc, vei nimeri şi ţinta. Câţiva practicanţi au depăşit, însă, stadiul de începători. Şi-au cumpărat board-uri, adică table cu ţinte, dar şi săgeţi profesionale, cu care exersează în fiecare zi, pentru a participa la competiţii în toată ţara.

13 paul gansca.jpgPaul Gânscă (foto), unul dintre pasionaţi, şi-a propus să atragă cât mai mulţi orădeni spre jocul la nivel mare, organizând un concurs naţional chiar la ei acasă. "Am obţinut sprijinul Federaţiei de profil, iar punctele obţinute la competiţie vor conta în clasamentul campionatului naţional", explică orădeanul.

Astfel, pe 27 martie, la Clubul Master din Şoseaua Borşului se vor întrece "în săgeţi" cei mai talentaţi jucători din ţară. Vestea bună pentru cei ai casei este că oricine va putea să se ia în piept cu experţii.

Sportul arcaşilor

Darts-ul a început să fie practicat de arcaşii englezi în Evul Mediu, care îl foloseau ca o metodă de antrenament la scară redusă. Aceştia aruncau cu săgeţile în fundul unui butoi. Cu timpul, varianta a fost îmbunătăţită şi s-a ajuns la ţintele folosite acum, cu secţiuni concentrice a căror nimerire aduce de la 1 la 20 de puncte, fiecare având benzi exterioare şi interioare, care valorează dublul şi respectiv triplul punctelor nimerite.

darts.jpgÎn mijlocul ţintei se află un punct numit Bull's Eye (adică ochiul taurului), care valorează 50 de puncte. Ţinta e aşezată la fix 1,73 de metri de la pământ, iar distanţa de la care jucătorul trebuie să arunce este de 2,37 de metri, niciun centimetru mai puţin.

Sportul se poate practica în mai multe variante, dar întotdeauna jucătorul are la dispoziţie doar trei aruncări. Sistemul de joc cel mai popular este "501", ales şi pentru concursul de la Oradea. "Ambii jucători au din start 501 de puncte şi cel care ajunge primul la zero, prin scăderea punctelor nimerite în ţintă, şi închide printr-o dublă, adică loveşte în benzile din marginea exterioară a ţintei, câştigă aşa-numitul leg, care este ca un fel de game la tenisul de câmp", explică Paul sistemul de joc.

Săgeţi "ascuţite"

Cel dintâi Open al Oradiei va începe vineri cu un antrenament, urmând ca sâmbăta să se dea startul concursului propriu-zis. "Primii clasaţi în campionatul naţional şi-au anunţat prezenţa. Şi Vlad Popa, campionul de anul trecut va veni", spune Paul, membru al Federaţiei de Darts din România, organism în curs de acreditare la Ministerul Sportului. "Joc de numai câteva luni, dar la darts avantajul e că pot câştiga şi începătorii".

Tocmai de aceea, orădeanul se aşteaptă ca sala de la Clubul Master să fie plină de concurenţi şi concurente, căci şi fetele sunt binevenite. Jucătorii se pot înscrie în întrecere chiar şi sâmbătă dimineaţa, contra sumei de 50 de lei.

Meciurile vor fi în sistem cupă, adică eliminatorii, câştigătorii rămânând "la masă", iar competitorii vor fi traşi la sorţi de către Dragoş Dumitrescu, preşedintele federaţiei. "Vrem să dezvoltăm darts-ul în România, iar Paul a reuşit să obţină sponsorizări astfel încât să merite să vină concurenţii din toată ţara", spune Dumitrescu.

Premii din belşug

Când ultimele săgeţi vor fi aruncate, cel mai bun ţintaş va pleca acasă cu 1.300 de lei şi cupa de învingător, iar al doilea clasat va primi 800 de lei. Organizatorii au hotărât să acorde şi câte două premii celor de pe locurile III, în valoare de câte 450 de lei. De altfel, pentru a face competiţia mai tentantă, premiile se acordă până la locul 16.

Pasionaţii spun că la darts aruncarea depinde de concentrare, iar la final totul se reduce la calcule matematice. "Într-o fracţiune de secundă trebuie să calculezi cum să dai de exemplu 170 de puncte. Atunci, dai două triple de 20 şi un bull", explică Paul, care parcă deja îşi şi face socotelile.

Dar până să le şi aplice pe "teren", îşi provoacă posibilii adversari. Fie că sunt profesionişti, fie amatori, să vină să se măsoare: care-i cel mai bun din ţară?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON