URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2014, 00:55

Orădenii au bătut SCM Universitatea Craiova la 38 de puncte şi au 1-0 la întâlnirile directe din play-off (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baschetbaliştii orădeni ai echipei CSM au făcut un meci foarte bun vineri seară, în deschiderea seriei confruntărilor cu oltenii de la SCM Universitatea Craiova. În primul joc din sferturile de finală din play-off-ul Ligii Naţionale, orădenii s-au impus la o diferenţă de 38 de puncte, cu scorul de 96-58, după ce au condus pe întreaga durată a partidei, iar în sfertul secund s-au desprins decisiv pe tabelă.

Pe lângă faptul că le-au ieşit cam tot ce şi-au propus, elevii antrenorului Cristian Achim au dat şi peste o echipă a Craiovei care nu s-a regăsit. "Probabil din prea multă dorinţă nu am reuşit să ne desfăşurăm la adevărata valoare", avea să motiveze jocul slab al oltenilor, antrenorul Marcel Ţenter, la conferinţa de presă de după joc. Că elevii săi nu s-au regăsit o dovedeşte şi procentajul aruncărilor de la distanţă în prima parte a partidei: deşi sunt recunoscuţi printre cei mai buni aruncători de trei puncte, craiovenii au reuşit în prima repriză contraperformanţa de a nu înscrie nici un coş din cele 12 încercări.

De partea cealaltă, având şi publicul de partea lor, orădenii şi-au văzut de joc şi au început bine, conducând în primul sfert cu 11-6 sau 15-9 şi încheind primele zece minute în avantaj de cinci puncte, scor 18-13.

Sfertul doi a fost cel care a făcut diferenţa din acest joc, când orădenii s-au dezlănţuit, în timp ce oltenii abia au marcat trei puncte în şapte minute. Daniel Dillon şi Zarko Comagic au început să iasă la rampă, şi punctele lor şi ale colegilor lor au făcut ca CSM să câştige sfertul secund cu 29-11.

După pauza mare, diferenţa s-a menţinut la 20-23 de puncte pentru CSM pe tot parcursul sfertului trei, care a fost mai echilibrat şi în care gazdele au încercat să-şi conserve avantajul considerabil luat pe tabela de marcaj. Astfel, în acest interval, CSM a înscris 22 de puncte, iar Universitatea Craiova 21.

Cu zece minute înainte de final, formaţia orădeană conducea deja cu 69-45 şi cum începutul ultimului sfert a fost favorabil gazdelor, antrenorul Cristian Achim a început să-şi odihnească principalii jucători. Aşa că le-a dat şansa şi celor care au evoluat mai puţin să joace în play-off, astfel, Rareş Paşca, Horia Hora şi Sergiu Pop au bifat ultimele 4-5 minute ale confruntării, primul şi ultimul dintre aceştia chiar trecându-şi numele pe lista marcatorilor.

Deşi Oradea era cu rezervele pe teren, iar oltenii cu jucători precum Le Var Seals sau Travis Lee Bureau, şi ultimul sfert a fost adjudecat de CSM, care a înscris 27 de puncte, faţă de doar 13 ale oaspeţilor. Astfel, scorul final, 96-58, reflectă cât se poate de bine diferenţa din acest prim joc dintre cele două combatante, cu o evoluţie reuşită a gazdelor şi una sub aşteptări a oltenilor. În acest fel, raportul întâlnirilor directe între cele două combatante a devenit 1-0 pentru orădeni, care mai au nevoie de două victorii pentru a se califica în semifinale.

Principalul marcator al jocului orădenilor a fost Zarko Comagic, de la CSM, cu 20 de puncte înscrise, el fiind urmat de Titus Nicoară, tot de la CSM, cu 18 puncte marcate.

"Mă bucur foarte tare că am obţinut victoria, mă bucur că am obţinut-o şi în maniera aceasta, sincer, total neaşteptată, însă diferenţa de scor n-are nici cea mai mică relevanţă şi noi trebuie să rămânem concentraţi perfect pentru meciul de mâine (n.r. sâmbătă). Asta le-am spus şi băieţilor în vestiar, noi am făcut un singur pas din eventual cei trei. Nu există entuziasm, nu există nici un fel de bucurie, pentru că nu am câştigat nimic deocamdată şi nu am realizat nimic pentru acest tur. Vreau să fim foarte, foarte concentraţi pentru meciul de mâine", a declarat, la final, tehnicianul echipei orădene, Cristian Achim, dând un semnal de prudenţă în vederea meciului al doilea, de sâmbătă, ora 19.

De altfel, pentru ca jucătorii să nu se entuziasmeze prea tare şi să nu se vadă cu sacii în căruţă înainte de al doilea meci, Achim nu i-a mai lăsat pe jucători la final să facă turul sălii, pentru a saluta suporterii. Tehnicianul orădean a declarat chiar că se teme de partida de sâmbătă, când "craiovenii, cu siguranţă, vor arăta o cu totul altă faţă".

"Un meci jucat într-o singură direcţie în această seară. Felicit echipa Oradiei pentru motivaţia cu care a intrat în teren, dar nu numai motivaţie pentru că şi jucătorii mei au fost motivaţi azi, însă probabil din prea multă dorinţă nu am reuşit să ne exprimăm în mod normal în teren în această seară. Este 1-0 pentru Oradea, un 1-0 care indiferent că pierzi la un punct, la 20 sau la 30, până la urmă are exact acelaşi efect. Suntem conştienţi de faptul că astăzi nu am jucat nici pe departe baschetul pe care l-am jucat, cel puţin în ultima perioadă, la antrenamente", a declarat, la rândul său, antrenorul craiovenilor, Marcel Ţenter.


CSM Oradea - SCM Univ. Craiova 96 - 58 (18 - 13, 29 - 11, 22 - 21, 27 - 13)

Sala: Arena "Antonio Alexe"
Spectatori: 2000
Arbitri: Marius Ciulin, Istvan Bertalan, Adrian Habor
Comisar FRB: Marius Marinescu

Marcatori CSM Oradea: Zarko Comagic 20 puncte, Titus Nicoară 18, Daniel Dillon, 13, Vujadin Subotic 11, Bogdan Ţîbîrnă 10, Radovan Markovic 8, Wiliam Franklin 7, Daniel Popescu 4, Sean Denison 2, Rareş Paşca 2 şi Sergiu Pop 1 punct.

Principali marcatori SCM U Craiova: Travis Lee Bureau 14 puncte, Bogdan Popescu 10, Josip Naletilic 9 şi Le Var Seals Cortez 8 puncte.

În celelalte trei partide din jocurile cu numărul 1 ale sferturilor de finală din play-off-ul Ligii Naţionale la baschet masculin, CSU Asesoft Ploieşti a învins, de asemenea, la pas, cu scorul de 91-65, formaţia Energia Rovinari, BC Mureş a trecut cu 76-71 de BCM U Piteşti, iar Atlassib Sibiu a învins în prelungiri U Mobitelco Cluj, cu 77-75.


Sferturile de finală ale Ligii Naţionale de baschet masculin:

Jocul 1 (vineri):

CSM Oradea - SCM U Craiova 96-58

CSU Asesoft Ploieşti - Energia Rovinari 91-65

BC Mureş - BCM U Piteşti 76-71

CSU Atlassib Sibiu - U Mobitelco Cluj 77-75

Jocul 2 (sâmbătă):

Ora 18 BC Mureş Tg. Mureş - BCM U Piteşti

Ora 18 CSU Atlassib Sibiu - U BT Mobitelco Cluj

Ora 19 CS Municipal Oradea - SCM U Craiova (Digi 24 Oradea)

Ora 20 CSU Asesoft Ploieşti - CS Energia Rovinari

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON