URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 12:11

Spor la reciclat! Orădenii pot ridica, gratuit, saci galbeni și albaștri pentru deșeurile reciclabile

Spor la reciclat! Orădenii pot ridica, gratuit, saci galbeni și albaștri pentru deșeurile reciclabile GRATUIT. Orădenii care stau la case primesc gratuit de la RER Vest o rolă cu saci galbeni și una cu saci albaștri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Vest își încurajează toți clienții să colecteze selectiv deșeurile, iar orădenii care locuiesc la case primesc un imbold concret. De la sediul operatorului de salubritate sau de la biroul din Primărie, ei pot să își ridice gratuit sacii galbeni și albaștri, dedicați deșeurilor reciclabile din plastic și metal, și, respectiv, din hârtie și carton.

Doar cu buletinul

Clienții persoane fizice ai RER Vest își pot ridica sacii gratuiți, aferenți anului 2024, de la Birourile Relații cu Clienții ale operatorului. Este vorba despre sediul companiei din zona Calea Clujului, mai exact de pe strada Moliere nr. 21, și despre camera nr. 6 din clădirea Primăriei Oradea.

Cele două birouri sunt deschise de luni până vineri, între orele 8 și 16, interval în care orădenii care locuiesc la case își pot revendica rolele de saci galbeni și albaștri. Cei galbeni trebuie folosiți pentru precolectarea deșeurilor din plastic-metal, iar o rolă conține 25 de saci. Sacii albaștri, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și carton, sunt 15 într-o rolă.

Fiecare client persoană fizică are dreptul la o rolă de saci galbeni și una de saci albaștri. Sacii gratuiți pot fi ridicați doar de titularul de contract, în baza unui act de identitate.

Cum aruncăm?

RER Vest face un apel către orădeni și îi roagă să țină cont de regulile colectării separate, adică să golească, clătească, precum și să strivească/plieze deșeurile, după caz, și apoi să le depoziteze corespunzător.

Asta înseamnă că în sacul galben trebuie să ajungă doar deșeuri din plastic și metal: ambalajele din detergenți, folii și pungi din plastic, cutii de conserve, folii din aluminiu, doze etc. În sacul albastru se aruncă deșeuri din hârtie și carton: cutii de pantofi, cutii de ouă, cutii de pizza, maculatură, ziare etc. Ambalajele din sticlă, adică borcane și sticle, fără capace, se aruncă în recipientul verde.

Regulile colectării separate mai prevăd că în pubela maro se aruncă deșeuri biodegradabile, cum ar fi coji de ouă, coji de nucă, zaț de cafea, șervețele din hârtie (fără produse chimice sau sânge), plante de casă fără ghiveci, legume și fructe, proaspete sau gătite, cereale, pâine. Deșeurile reziduale (carne, pește, oase, mâncare gătită cu conținut de grăsimi, scutece, produse de igienă intimă, conținutul sacului de aspirator, excrementele animalelor de companie, păr și blană etc.) se aruncă în pubela neagră.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
solutie romaneasca
Ar fi fost bine sa distribuie RER sacii la toti cei de la case, care au contract, decat sa plimbe douazeci de mii de proprietari de case pe la ghiseele lor ...
Postat 09 Septembrie 2024, 20:46 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON