URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 12:11

Spor la reciclat! Orădenii pot ridica, gratuit, saci galbeni și albaștri pentru deșeurile reciclabile

Spor la reciclat! Orădenii pot ridica, gratuit, saci galbeni și albaștri pentru deșeurile reciclabile GRATUIT. Orădenii care stau la case primesc gratuit de la RER Vest o rolă cu saci galbeni și una cu saci albaștri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Vest își încurajează toți clienții să colecteze selectiv deșeurile, iar orădenii care locuiesc la case primesc un imbold concret. De la sediul operatorului de salubritate sau de la biroul din Primărie, ei pot să își ridice gratuit sacii galbeni și albaștri, dedicați deșeurilor reciclabile din plastic și metal, și, respectiv, din hârtie și carton.

Doar cu buletinul

Clienții persoane fizice ai RER Vest își pot ridica sacii gratuiți, aferenți anului 2024, de la Birourile Relații cu Clienții ale operatorului. Este vorba despre sediul companiei din zona Calea Clujului, mai exact de pe strada Moliere nr. 21, și despre camera nr. 6 din clădirea Primăriei Oradea.

Cele două birouri sunt deschise de luni până vineri, între orele 8 și 16, interval în care orădenii care locuiesc la case își pot revendica rolele de saci galbeni și albaștri. Cei galbeni trebuie folosiți pentru precolectarea deșeurilor din plastic-metal, iar o rolă conține 25 de saci. Sacii albaștri, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și carton, sunt 15 într-o rolă.

Fiecare client persoană fizică are dreptul la o rolă de saci galbeni și una de saci albaștri. Sacii gratuiți pot fi ridicați doar de titularul de contract, în baza unui act de identitate.

Cum aruncăm?

RER Vest face un apel către orădeni și îi roagă să țină cont de regulile colectării separate, adică să golească, clătească, precum și să strivească/plieze deșeurile, după caz, și apoi să le depoziteze corespunzător.

Asta înseamnă că în sacul galben trebuie să ajungă doar deșeuri din plastic și metal: ambalajele din detergenți, folii și pungi din plastic, cutii de conserve, folii din aluminiu, doze etc. În sacul albastru se aruncă deșeuri din hârtie și carton: cutii de pantofi, cutii de ouă, cutii de pizza, maculatură, ziare etc. Ambalajele din sticlă, adică borcane și sticle, fără capace, se aruncă în recipientul verde.

Regulile colectării separate mai prevăd că în pubela maro se aruncă deșeuri biodegradabile, cum ar fi coji de ouă, coji de nucă, zaț de cafea, șervețele din hârtie (fără produse chimice sau sânge), plante de casă fără ghiveci, legume și fructe, proaspete sau gătite, cereale, pâine. Deșeurile reziduale (carne, pește, oase, mâncare gătită cu conținut de grăsimi, scutece, produse de igienă intimă, conținutul sacului de aspirator, excrementele animalelor de companie, păr și blană etc.) se aruncă în pubela neagră.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
solutie romaneasca
Ar fi fost bine sa distribuie RER sacii la toti cei de la case, care au contract, decat sa plimbe douazeci de mii de proprietari de case pe la ghiseele lor ...
Postat 09 Septembrie 2024, 20:46 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON