URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2020, 17:02

Spitalul privat Pelican din Oradea devine spital-suport Covid, cu o întreagă secţie şi paturi de Terapie Intensivă din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri

Joi, în ziua în care judeţul Bihor a depăşit bariera psihologică de 10.000 de cazuri Covid de la începutul crizei sanitare şi până în prezent, raportându-se totodată 322 noi îmbolnăviri, sistemul spitalicesc local capătă întâriri, pentru prima oară, din partea unui spital privat.

Astfel, în baza unei Hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, spitalul Pelican devine unitate-suport pentru tratarea pacienţilor infectaţi, punând la dispoziţie inclusiv paturi ATI.

De precizat că, potrivit explicaţiilor furnizate de dr. Carp BIHOREANULUI, spitalul privat Pelican are mai multe secţii, însă una singură va funcţiona pentru tratarea bolnavilor Covid. Este vorba, concret, despre 46 de paturi, dintre care 20 de Terapie Intensivă. 

Decizia CJSU a fost adoptată joi după-amiază, după ce Direcţia de Sănătate Publică Bihor a avizat favorabil, în cursul zilei, modificarea temporară a structurii spitalului Pelican, care a solicitat Comitetului Judeţean să fie cooptat în sistemul spitalicesc pentru tratarea bolnavilor Covid.

Conform Hotărârii nr. 49 a CJSU, acest lucru se întâmplă "în condiţiile manifestării unei tendinţe crescătoare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei din judeţul Bihor şi având în vedere gradul de ocupare a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu".

DSP Bihor urmează să înainteze Ministerului Sănătăţii avizul favorabil dat pentru ca Spitalul Pelican să fie unitate anti-Covid.

De asemenea, un comunicat transmis joi de Prefectura Bihor precizează că activitatea în secţia COVID-19 a Spitalului Pelican va fi efectuată sub coordonarea judeţeană instituită prin Hotărârea CJSU nr.19/2020, cea prin care dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, a fost însărcinat să coordoneze activitatea tuturor spitalelor din judeţ cu subordonare locală.

"Toată cazuistica pentru secţia în cauză se va realiza sub coordonarea Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", se precizează în Hotărârea nr. 49, adoptată joi de CJSU.

Potrivit unei informări transmise joi de Instituţia Prefectului, în urma deciziei CJSU, "județul Bihor va avea 64 de paturi ATI și un incubator alocate pacienților Covid-19". Concret, sunt 34 paturi ATI și 1 incubator în cadrul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu", 10 paturi ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea şi 20 de paturi ATI în cadrul Spitalului Pelican Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON