URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2011, 11:54

Spitalul Judeţean internează doar urgenţele, din cauza subfinanţării de la CAS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CAS "fentează"

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea internează doar cazurile de urgenţă, iar pacienţii care suportă amânare vor plăti punctual pentru serviciile de care vor beneficia. "Avem o negociere cu CAS, legată de finanaţare, iar în urma discuţiei de acum două zile, avem promisiunea fermă că ne vor deconta serviciile prestate în cazul a 3.107 pacienţi lunar. Noi încercăm să negociem să obţinem maximum de pacienţi decontat, potrivit legii, care ar fi 3.572, calculat pe baza normelor metodologice aprobate de contractul cadru cu CAS pentru 2011", a declarat vineri BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, managerul spitalului.

Totuşi, aceşti bani nu sunt de ajuns, drept pentru care conducerea unităţii a dispus ca, începând cu data de 23 iunie să interneze doar cazurile de urgenţă. "Restricţionăm internările pentru că avem o experinţă foarte dureroasă a lipsei de finaţare cu CAS Bihor, pentru lunile aprilie şi mai. În luna mai, de pildă, am avut 4.186 de pacienţi trataţi şi externaţi, şi validaţi de şcoala naţională de management, iar CAS ne-a plătit doar 3.698. Pe luna aprilie, cifrele sunt similare. La un calcul, pierderea înregistrată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, pentru cazuri realizate, dar nedecontate, se ridică la 10 miliarde de lei vechi (n.r.un milion de lei noi) numai pentru cele două luni", a declarat managerul spitalului.

Pantiş a mai spus că nu putea să îşi asume riscul nedecontării serviciilor prestate în condiţiile în care, de ani de zille, lunar prin spital trec aproximativ 4.000 de pacienţi. "Pe vechile norme, CAS era, totuşi, de acord cu plata a 3.700 de cazuri. Dar este inacceptabil şi imposibil să supravieţuieşti aşa. Nu ai cum să faci faţă presiunilor şi să internezi doar 3.107 cazuri, cât ne plătesc ei", a mai spus managerul. "Chiar şi acum, legea permite 3.572 de cazuri, dar ei merg pe minim".

Tratament contra cost

Managerul a mai ţinut să precizeze că "noi nu refuzăm pacienţii" care vin să se trateze la Spitalul Judeţean. "Dar atât spunem, că acei pacienţi care nu sunt cazuri de urgenţă, dar vor să se opereze (o hernie, o colecistită cu pietre, o problemă la un genunchi care suportă amânare), pot să o facă contra plată, în funcţie de servicii. Se vor face liste de aşteptare pentru pacienţii care suportă amânare", a spus Pantiş, adăugând că, în condiţiile în care finanţarea de la CAS este mai mică cu 10% faţă de 2010, medicii vor orienta pacienţii spre internarea de zi şi spre ambulator. "Practic, se va face un decont clar cu toate manoperele care se fac. De pildă, pentru internarea între două şi patru zile, ar putea costa de la 300 lei la 1.000 de lei", a mai spus managerul.

Pantiş a mai precizat că de la taxă vor fi scutiţi bolnavii de cancer, precum şi mamele şi copiii, în speţă gravidele, gravidele cu risc sau nou-născuţii.

La alţii e mai bine

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat transmis vineri, de Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, în urma negocierilor cu CAS, spitalul a beneficiat de o majorare a bugetului cu 7% faţă de 2010, finanţarea fiind aprecizată drept "corespunzătoare" de către conducerea spitalului.

"Acest buget permite susţinerea activităţii serviciilor medicale din veniturile de la CAS, a încadrării cheltuielilor de personal în maxim 70% din veniturile decontate conform prevederilor legale , a medicamentelor, materialelor sanitare şi a utilizării veniturilor proprii în diferite scopuri: asigurarea cofinanţării în achiziţionarea unui dispozitiv robotizat pentru reeducarea mersului în cadrul proiectului transfrontalier BIHARMED la care suntem parteneri; proiect de reabilitare a saloanelor etc", se arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
carp
carp si casa de asigurari vor sa distruga spitalele de stat si sa murim cu zile daca nu avem bani.Grebenisan a facut treaba buna la maternitatea oradea iar primarul l-a schimbat,eu cred ca nici primarul nu e chiar citov,dac vrea sa il votam sa il puna pe grebenisan manager la judetean si sa rezolve problema cu casa de asigurari,pt ca daca nu ni se ofera servicii medicale nu vad dece trebuie sa platim asigurari.
Postat 26 Iunie 2011, 11:14 de carp
pacient
casa de asigurari bihor e o prostie banii ar trebui sa mearga direct la spitale sau sa avem un card cu banii pe care ii platim,eu platesc asigurari de ani de zile si pana saptamana trecuta nu am fost bolnav iar cand am mers la judetean nu m-au primit.Nu vreau sa mai platesc asigurari de sanatate.Carp da niste declaratii de om nebun,probabil ca s-a tacanit cand i-a murit coplilul,dar e treaba lui noi asiguratii nu trebuie sa ii suportam isteria si boala lui psihica
Postat 26 Iunie 2011, 11:07 de pacient
spital
DE CE SA MERG LA SPITAL PRIVAT CAND EU NU AM BANI DEOARECE CONTRIBUI DE ANI DE ZILE LA CAS????? CHIAR DE LA RECUPERARE MANAGERUL NEGOCIAZA IAR LA JUD NU???OARE ARE SALARIUL PREA MARE CA SA II MAI PESE DE UN ADEVARAT MANAGEMENT?DACA NU POATE, POATE POT ALTII.DR CHITULEA S-AR BATE CU CAS .
Postat 25 Iunie 2011, 19:48 de contribuabil
In alte locuri se poate
De ce dna manager Suciu Ramona a reusit la Recuperare sa obtina o suplimentare a veniturilor de la CASJBihor?
Postat 25 Iunie 2011, 17:35 de Bihorean
Oare numai managementul?
Dl ministru Cseke a declarat azi la pranz, ca in Oradea sunt 2 spitale de gr2, judetean si municipal, si ca din moment ce municipalul merge bine, sigur la judetean e o problema de management.
Postat 25 Iunie 2011, 16:24 de Gigi
tell me why?
ce parere are madam pantis in calitate de neo...?(ca_cei din grupul arad/portocaliu). kecske(bocs, cseke), mit valaszal?
Postat 25 Iunie 2011, 14:36 de dan justitiarul
ca sa vedeti cat de prosti suntem
platim anual o polita ajunge si la spital de stata si decontam cheltuielile dar nu si nuuu STATUL vrea banul nostru il va avea cand vom beneficia de serviciile LUI, e asa de simplu si transparent managerial dar nuuu CENEVA vrea o felie din banii, de ce sa platesc daca nu BENEFICIEZ e caritas curat, NU ELIMINATI odata din SISTEM, e asa de simplu.
Postat 24 Iunie 2011, 12:34 de mia
cati salariati are spitalul?
si ce suprafata se aloca URGENTELOR, cu aparate de supravegheat tehnic OBLIGATORIU, restul spatiului CLINICA PRIVATA cu TAXA si asigurarile private pe rol.E foarte simplu, trebuie sa intram in normalitate si fara contributii la STAT. Urgentele se suporta din alte fonduri, taxa de alcool, tigari, filme porno.
Postat 24 Iunie 2011, 12:02 de mia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON