URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2023, 13:30

Spirite agitate în Săcueni: O scrisoare anonimă, cu acuzații de discriminare la Liceul din oraș, desființată de Inspectoratul Școlar

Spirite agitate în Săcueni: O scrisoare anonimă, cu acuzații de discriminare la Liceul din oraș, desființată de Inspectoratul Școlar Directorul Barta Imre (foto) susține că nu îl interesează etnia elevilor. „Nu contează dacă are pielea albă, maro, alb-verde sau roș-albastru-galben. Important e să vină la școala noastră”, a declarat directorul (sursa foto: Petőfi Sándor Elméleti Líceum - Liceul Teoretic "Petőfi Sándor" / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O scrisoare pretins realizată în numele „unui grup de profesori și părinți” din Săcueni a provocat agitație în Liceul Teoretic Petőfi Sándor din oraș, pentru că acuza discriminări grave generate de directorul Barta Imre.

Transmisă prin e-mail presei locale, dar și Inspectoratului Școlar Județean Bihor, scrisoarea cu pricina îl avea în prim-plan pe Barta, prezentat ca un director care îi favorizează pe profesorii maghiari în fața celor români și care încearcă să-i determine pe părinții români și familiile mixte să-și înscrie copiii doar în clasele maghiare. Acuzații pe care Barta le neagă vehement, iar un control al Inspectoratului Școlar Județean Bihor confirmă că nu sunt fondate.

Cartea etnică

Scrisoarea cu pricina, intitulată „Discriminare etnică la liceul din Săcueni”, conține o sumedenie de acuzații grave: că în Liceul Teoretic Petőfi Sándor profesorii români primesc cu întârziere banii pentru navetă, ceea ce nu pățesc și colegii lor maghiari, că directorul îi amenință „foarte agresiv” pe părinții elevilor maghiari sau din familii mixte, care vor să se înscrie în clasele românești, că aceste clase vor avea efective tot mai reduse, iar elevii vor fi amestecați în clase simultane, ori că profesorii și învățătorii maghiari le spun elevilor „că nu trebuie să își bată capul să o învețe, pentru că nu le folosește la nimic”.

Scrisoarea mai conține acuzația că elevii maghiari nu cunosc limba română nici măcar cât să se înțeleagă cu profesorii, la orele de română, că la ședințele profesorale se vorbește doar în ungurește, „norocul profesorilor români fiind că mai sunt colegi binevoitori care le mai traduc câte ceva” și că balul bobocilor din toamna trecută a fost organizat exclusiv pentru elevii maghiari.

„Nu știm dacă d-nul director acționează după un plan bine pus la punct sau la indicații precise de a-i șicana pe români, însă - din partea unui dascăl - așteptăm un model de corectitudine și respect față de etnia, limba și drepturile elevilor și profesorilor de la școala pe care o conduce”, se încheie scrisoarea.

Verificat, nu se confirmă!

Menită să producă valuri, scrisoarea a determinat și Inspectoratul Școlar Județean Bihor să facă un control la Liceul Teoretic Petőfi Sándor. Inspectorul școlar general adjunct Nicolae Avram și colegul său Tiberiu Sîncelean au fost vineri la Săcueni și au discutat cu profesorii și părinții fiecare aspect reclamat. „Nimic nu se confirmă”, a declarat Avram, luni, pentru BIHOREANUL.

Acesta a precizat că dascălii i-au spus că la ședințele cu profesorii se vorbește mereu în limba română, fiind ținute adesea de directoarea adjunctă Olimpia Gherman. „Ea nici nu vorbește maghiara, ea ține ședințele, directorul cel mult salută colegii și în ungurește”, a declarat Avram.

Nici acuzația cu plata navetei întârziată pentru români nu stă în picioare. „Am verificat toate ordinele de plată de anul trecut, sunt 52 de profesori navetiști și pentru toți s-au făcut plățile în aceeași zi. Dar ei au conturi la bănci diferite, 8 bănci în total”, a spus inspectorul școlar general adjunct.

Cât despre Balul Bobocilor, delegația IȘJ Bihor a aflat că a fost organizat de o clasă maghiară, pentru că elevii români din clasa a XII-a, care sunt doar doi la număr, nu au vrut să se implice, chiar dacă, tradițional, era sarcina lor. Dar, după cum a confirmat diriginta clasei de-a IX-a cu predare în română, clasa a avut o pereche reprezentantă la petrecere.

„Legat de presiunile asupra elevilor din clase românești: în toată școala, sunt 160 de elevi înscriși la secția română, de la clasa pregătitoare până la a XII-a, iar din aceștia, 101 sunt de religie romano-catolică și reformată, așadar ori elevi maghiari, ori din familii mixte. În concluzie, nu putem vorbi de o discriminare”, a declarat Avram.

Inspectorul general adjunct a menționat că a discutat cu toți profesorii de la secția română a liceului, care nu doar au dezmințit scrisoarea anonimă, ci s-au arătat revoltați pentru că directorul lor este acuzat pe nedrept. „Am discutat și cu părinți de la secția română, vreo 25 au fost prezenți, inclusiv cetățeni de etnie maghiară, și au spus același lucru, că n-au avut presiuni de niciun fel”, a mai spus Nicolae Avram.

Drept urmare, IȘJ Bihor închide subiectul, urmând să transmită pe adresa de e-mail de unde a primit anonima un răspuns oficial, cu rezultatele verificărilor.

„În secolul 21 să mai vorbim așa...”

Contactat de BIHOREANUL, directorul Barta Imre recunoaște că a fost deranjat de acuzațiile care i s-au adus.

„Eu am 60 de ani, în epoca Ceaușescu am crescut, am făcut armata în Craiova, nu am probleme de acest gen (n.r. de segregare etnică). Nu doar mă miră că cineva a născocit așa ceva, ci e dureros. Eu am studiat, de la grădiniță până la două masterate, în limba română. Pe vremuri stăpâneam limba română și mai bine decât o stăpânesc acum, înțeleg că am accent de Hortobágy (n.r. localitate din estul Ungariei), dar vorbesc română, înțeleg și nu mă deranjează limba română”, a declarat Barta pentru BIHOREANUL.

Acesta a insistat să spună că nu-l deranjează în ce clase învață copiii, câtă vreme optează pentru liceul pe care îl conduce. „Fiecare elev înseamnă bani pentru școală. De la fiecare dacă rămâne măcar un leu, e cu atât mai bine dacă sunt 1.500 și nu contează în ce clasă sunt”, a mai spus directorul.

„În secolul 21 să mai vorbim despre așa ceva, când toți trăim aici, împreună, mi se pare deplasat”, a concluzionat Barta.

El a precizat că nu știe cine ar putea avea un dinte împotriva lui, dar bănuiește că este vreun coleg „care n-are bunul simț sau curaj să spună pe față că are o problemă”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
????
Jalnic!!!! Totuși.......acest liceu ......nu are un om care sa fie in stare .....de promovarea unui concurs//// director!!!!........Aaaaa, sau se dorește pe cineva incapabil și bun de manevrat!!!! ????Angajări!!!! Pe catedre!!!!! Unde este titularizarea???? Unde este specializarea????? Unde este nota?????/////Specializare!!!! Și multe!!!!! Nu verifică nimeni!!!!! Aaaaa....verifica!!!!!----UDMR.......strigător la cer!!!!!!! Totuși este școala!!!..... Un angajat, fara concurs/titularizare,fara specializare pe ore!!!!!!?????? Fără studii corespunzătoare ...... Profesează în școala!!!!! Domnule ,Barta?????? ///////Rușine!!!!!
Postat 09 Martie 2023, 16:00 de Postare
&
Domnule,Barta????? Cu ce tupeu???? Intrati din când în când,in școala???? Nu aveți ,concurs!!!! Că nu sunteți în stare să luați un concurs.....alta poveste!!!! De ce ????? Nu vă angajați la UDMR!!!!! Cu acte . ......???? Aaaaa.....de fapt!!!!! De ce ???? Suntem ?????n evul mediu???? Tradițiile și limba !!!!?! Rușine......nu aveți ce cauta in școala!!!! Domnule,Barta!!!!
Postat 08 Martie 2023, 11:34 de Postare
!!!!
Creați tensiune mare in școala...domnule,Barna!!!!! Afaceri și atât????? Și politică???? In afara școlii!!!!! domnule,Barna!!!!!????? Cu multe semne de întrebare,sunteți????? Vizibil de pe Marte!!!!! Veniți la școala când vreți!!! Mai mult nu veniți!!!!!! Și atunci?????? Delegația este numai de vina?????
Postat 08 Martie 2023, 09:44 de Postare
!!!!!!
??????Te aștepți la orice....in tara ta!!!! Rușine.......Politic//// aveți ,delegația de director și ????? Domnule,Barna???? Liceul nu este moșia dumneavoastră!!!!! De ce călcați???? românii în picioare........profesori,părinți,elevi....!!!!! De ce ???? Atata puteți???? Mare tupeu!!!!! Angajări frauduloase in școala!!!!! De ce confundați școala ???? Cu politica????
Postat 08 Martie 2023, 09:33 de Postare
Postare
Domnul director,Barta.....mai mare rușinea!!!! Nu a luat concursul de directori de 2 ori!!!!! Asta o fi explicația?????Delegația???? UDMR???? Și???? Poate să facă ce vrea????? Terorizează școala/// și comunitatea!!!!! Criteriul de bază ....sa vorbești maghiara!!!! Rușine!!!!! Domnule,Barta!!!!
Postat 08 Martie 2023, 08:47 de Postare
"nu ma deranjaza" limba romana
Cu aia a spus multe. Parerea mea umila.
Postat 07 Februarie 2023, 06:10 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON