URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2022, 20:01

Instruiți în tăieri. Angajații Primăriei Oradea învață de la specialiști cum să toaleteze arborii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi arboricultori, certificați internațional, și un arhitect peisagist se află săptămâna aceasta la Oradea pentru a instrui angajații Direcției Tehnice din cadrul Primăriei cu privire la modul în care se fac tăierile în coronament, în funcție de specia arborilor, pentru a reduce riscul vătămării acestora.

Potrivit unui comunicat al municipalității, Compartimentul Spații Verzi Urbane Facilități de Agrement și Sport din cadrul Direcției Tehnice organizează în perioada 16 – 20 mai ateliere de arboricultură sub îndrumarea specialistului Alexandru Purcaru, arboricultor certificat de ISA (International Society of Arboriculture).

„Sunt puțini specialiști atestați ISA la nivel național și am ales să vedem modul lor de abordare în ce privește intervențiile de tăieri în coronament, în verde, în funcție de fiecare situație în parte, coroborat cu specia arborelui asupra căruia urmează să se intervină”, a declarat Cristina Stănescu, consilier în cadrul Direcției Tehnice.

După prezentarea teoretică a modului în care trebuie făcute intervențiile în coronament arboriculturii invitați vor susține, în fața reprezentanților municipalității dar și a Agenției pentru Protecția Mediului Oradea și ONG-urilor ecologiste, demonstrații privind intervențiile corecte și sănătoase la arbori în diferite amplasamente din oraș.

„Avem o parte de teorie pentru a ne familiariza cu domeniul, iar la partea de practică aplicăm teoria, care sunt intervențiile asupra fiecărui exemplar în parte și evaluarea riscului. În funcție de problemele pe care le găsim, discutăm despre cum am putea rezolva problemele, să punem arborii în siguranță”, a declarat Alexandru Purcaru.

Potrivit specialistului demonstrațiile practice sunt menite să ofere soluții care să îmbine siguranța traficului auto sau pietonal în zonele verzi cu protecția arborilor pentru a rămâne sănătoși cât mai mult timp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dar până acum tăiau anapoda?
E rost de noi angajări la primărie, niște experți în scorburi și drujbițe, formați la PNL sau PSD probabil.
Postat 17 Mai 2022, 09:14 de KP
Era suficient un parteneriat cu studentii de la silvicultura.
Doar sa-i asculte cineva!
Postat 17 Mai 2022, 07:10 de CalinWn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON