URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2019, 18:40

Specialişti Art Nouveau din toată lumea, adunaţi la Oradea. Un primar din Elveţia: "Se vede efortul făcut pentru restaurarea clădirilor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea găzduieşte, timp de trei zile, adunarea generală a Reţelei Art Nouveau, care reuneşte 22 de oraşe din 16 ţări cu clădiri reprezentative pentru acest curent arhitectural.

Printre specialiştii care au venit în oraşul de pe Crişul Repede se numără preşedintele reţelei, Théo Huguenin-Elie, totodată primar în oraşul Chaux-de-Fonds din Elveţia, un reprezentant al serviciului de urbanism din Barcelona şi mulţi alţi specialişti în arhitectură.

Reţea "exclusivistă"

Înfiinţată în urmă cu 20 de ani, pentru a uni oraşele cu patrimoniu arhitectural aparţinând stilului Art Nouveau, reţeaua cu acelaşi nume are rolul de a promova, din punct de vedere turistic, aceste localităţi. Totodată, în reţea se derulează proiecte cu finanţare nerambursabilă şi se oferă expertiză de specialitate pentru conservarea acestor clădiri.

Oradea este singurul oraş din România membru al reţelei, alături de metropole precum Budapesta, Viena, Barcelona, Bruxelles, Glasgow ori chiar îndepărtata Havană, iar acum, între 6 şi 8 mai, găzduieşte Adunarea Generală a reţelei, care are menirea, printre altele, să pregătească şi o conferinţă internaţională de specialitate, ce va avea loc între 29 şi 30 noiembrie, la Bruxelles. Bineînţeles, toţi fac şi vizite în oraş, admirând clădirile Art Nouveau de aici.

Laude pentru Oradea

Într-o conferinţă de presă organizată marţi la sediul Primăriei, preşedintele Huguenin-Elie a şi lăudat aceste imobile şi a evidenţiat caracterul distinctiv al Oradiei în reţea.

"Curentul Art Nouveau s-a dezvoltat la începutul secolului XX în toată Europa şi a fost particular în fiecare regiune: şcoala de la Nancy din Franţa, jugendstil în Germania, seccession în Austria, modernism în Spania, stilul Sapin în Chaux-de-Fonds. La Oradea, ceea ce este excepţional, avem toate aceste stiluri care se regăsesc în patrimoniul Art Nouveau. A doua particularitate excepţională este densitatea: nu putem face 2-3 paşi fără să ne întâlnim cu acest curent. Art Nouveau-ul din Oradea exprimă practic toate stilurile existente în cadrul acestui curent: lovitura de bici, geometricul şi vernacularul", a declarat preşedintele reţelei.

Casa Markovits Mathezer din OradeaÎntrebat care clădire l-a impresionat deosebit, elveţianul a nominalizat imobilului Markovits Mathezer (foto), aflat la intersecţia străzilor Libertăţii şi Aurel Lazăr, precizând că i-a plăcut diversitatea materialelor şi combinaţia cu stilul Art Nouveau nordic. "Un amestec coerent şi excepţional". Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta a declarat că această casă este în curs de clasare ca monument istoric şi va fi şi reabilitată.

O orădeancă, în comitetul ştiinţific

De altfel, Huguenin-Elie a lăudat programul de reabilitare a clădirilor Art Nouveau din Oradea, arătând că restaurarea şi conservarea acestui patrimoniu este o provocare în toată lumea. "Doresc să mulţumesc Primăriei Oradea pentru sprijinul pe care îl acordă în restaurarea acestui patrimoniu", a precizat preşedintele Reţelei Art Nouveau. Întrebat de jurnalişti cum apreciază calitatea acestor lucrări, Huguenin-Elie a recunoscut că a văzut şi clădiri bine restaurate în Oradea, dar şi lucrări mai puţin oportune. "Trebuie să rămânem vigilenţi", a spus Théo Huguenin-Elie, fără a intra în alte detalii.

Preşedintele Reţelei Art Nouveau a ţinut să o evidenţieze şi pe orădeanca Ramona Novicov, care de acum face parte din comitetul ştiinţific al acestei reţele. La Adunarea de la Oradea, specialiştii reţelei vor analiza inclusiv candidaturile depuse de alte oraşe care vor să facă parte din reţea, Théo Huguenin-Elie dezvăluind că un demers în acest gen a iniţiat şi municipiul Timişoara. În prezent, Oradea este singurul oraş românesc care face parte din reţea.

Edilul elveţian a mai anunţat că reţeaua a dat startul concursului anual de fotografie, a cărui temă este "Casa scării". "În fiecare an avem fotografii din Oradea. Sperăm că şi acum va fi la fel", a precizat Théo Huguenin-Elie. Curioşii pot obţine detalii de pe site-ul reţelei, www.artnouveau-net.eu.

Pe de altă parte, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Oradea, Adriana Lipoveanu, a anunţat că Oradea va sărbători şi în acest an Ziua Mondială Art Nouveau, în 14-15 iunie. Programul nu a fost însă dezvăluit. "Vor fi evenimente spectaculoase, cel puţin la nivelul celor de anul trecut. Dar nu am vrea să dezvăluim detalii", a precizat Lipoveanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON