URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2022, 14:35

Spaima comunei! Un băiat de 14 ani din Bihor a prădat 8 case, s-a pozat în hainele victimelor şi a „spart” în restaurante 7.000 euro furaţi (VIDEO)

Un adolescent în vârstă de 14 ani din Holod a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce, în ultimele luni, a spart mai multe locuinţe din comună, provocând o pagubă de peste 90.000 lei, din care doar puţin peste jumătate a fost recuperată.

Adolescentul pare că a ales, de fiecare dată, casele consătenilor plecaţi la muncă în străinătate, cum este şi cazul lui Daniel, cel care, disperat că poliţiştii au ajuns persiflaţi de un copil, a semnalat problema BIHOREANULUI.

„Nu mai ştim ce să facem, în casa mea a intrat de două ori, a spart şi casa surorii mele”, a povestit Daniel. Bărbatul lucrează de ani buni în străinătate, dar vine des acasă, în Holod, unde locuieşte pe aceeaşi stradă cu primarul comunei. Asta n-a contat, însă, pentru micul hoţ, care i-a prădat-o în două rânduri.

Mai mult, zice Daniel, adolescentul a „golit” şi casa surorii lui, care a urmărit  „live” întreaga scenă, avertizată fiind de sistemul de protecţie al imobilului. „A văzut pe camere cum ia cheia şi umblă prin curte, sare peste gard. A şi vorbit cu el, i-a spus să lase cheia, dar i-a râs în nas. Efectiv nu mai ştim ce să facem, ne-am plâns şi primarului, că, fiind minor, Poliţia spune că nu-i poate face nimic”.

Furt în direct

Pe înregistrarea transmisă şi BIHOREANULUI, se vede cum adolescentul intră în curtea casei sărind gardul, se plimbă fără teamă prin curte, prin imobil, ferindu-şi faţa de camera de supraveghere, şi iese apoi la fel cum a venit, sărind gardul casei. „Sora mea avea 7.000 euro în casă, haine, bunuri. A luat tot”, spune Daniel, pe care hoţul a ajuns chiar să-l ia în derâdere pe reţelele de socializare, unde s-a pozat îmbrăcat în hainele lui (foto dreapta) şi fluturând teancuri de lei şi euro (foto stânga).

Primarul comunei Holod, Sandu Săsăran, e la curent cu nemulţumirile sătenilor şi susţine că problema a fost discutată în mai multe rânduri cu şeful Postului de Poliţie din zonă, care i s-a plâns că nu are pârghii pentru a-l opri pe hoţ pentru că... e minor.

Într-adevăr, potrivit Codului Penal, minorii sub vârsta de 14 ani nu răspund penal, iar cei cu vârste între 14 şi16 ani pot fi traşi la răspundere penală doar dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ.

Tot Codul Penal prevede că faţă de minori se iau, de regulă, măsuri educative neprivative de libertate (stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la domiciliu la sfârşit de săptămână), însă, cum e şi în acest caz, dacă recidivează ori comite infracţiuni pedepsite cu închisoare de 7 ani sau mai mult, minorul poate fi supus unor măsuri educative privative de libertate (internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie).  

Şi, totuşi, se poate

De altfel, edilul spune că băiatul a şi fost internat într-un centru de plasament, în luna septembrie, dar mama l-a luat acasă. Urmarea? Copilul s-a reapucat de furat.

„Sunt îngrijorat, pentru că avem mulţi bătrâni singuri şi efectiv nu ştim cum să procedăm”, spune edilul.

Cert este că luni, la scurt timp după ce BIHOREANUL s-a interesat de caz, adolescentul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii din Holod, sub acuzația de furt calificat.

Adolescentul este suspect în 8 dosare penale privind spargeri de locuinţe, iar în 5 dintre cazuri poliţiştii au dovezi certe că este autorul faptelor.

E vorba despre furturi comise în perioada august - septembrie, în acest an, toate în imobile ai căror proprietari erau plecați de la domiciliu şi de unde a furat bunuri de valoare, precum televizoare, telefoane, o motocicletă cross, parfumuri, articole vestimentare și de încălțăminte și bani, provocând un prejudiciu total estimat la aproximativ 91.000 de lei.

„Din prejudiciul provocat, polițiștii bihoreni au recuperat, până în prezent, aproximativ 56.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Cât despre restul banilor, cei 7.000 euro furaţi din casa surorii lui Daniel, poliţiştii susţin că băiatul i-a cheltuit pe chefuri cu prietenii, restaurante, haine şi, deci, vor fi greu de recuperat.

Cazul se află în ancheta Secției 2 de Poliție Rurală Beiuș, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
barbateste
tiganelul trebuie rezolvat barbateste, o batuta zdravana 2 ore, altfel el si ma-sa o sa continue aventurile in comuna. auzi, zeci de sateni sa tremure sau sa planga de tupeul unui idiot recidivist de 14 ani...
Postat 15 Noiembrie 2022, 22:27 de roger
Soluție
Ciobănesc carpatin în curte.
Postat 15 Noiembrie 2022, 17:10 de Jianu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON