URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2021, 08:00

Şpăgar scăpat: Poliţistul din Vama Borş înregistrat cerând şpagă a primit închisoare cu suspendare... şi pensionare!

Şpăgar scăpat: Poliţistul din Vama Borş înregistrat cerând şpagă a primit închisoare cu suspendare... şi pensionare! CONDAMNAT SPECIAL. În urma condamnării, Dănuţ Babău urmează să fie concediat, însă îşi ceruse oricum pensionarea şi, deci, chiar dovedit corupt, se va bucura bine mersi de pensia de serviciu (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 500 lei de la un şofer, a fost scăpat de închisoare de magistraţii Curţii de Apel Oradea. Aceştia i-au micşorat şi apoi suspendat pedeapsa, aşa încât agentul şef adjunct Dănuţ Babău, 48 ani, să nu ajungă, de fapt, după gratii, în ciuda dovezilor de corupţie strânse de procurori.

Asta chit că frontieristul n-a fost deloc de bună-credinţă, ba dimpotrivă: şi-a negat faptele până în ultima clipă, în ciuda evidenţei, şi a tergiversat cât a putut procesul.

"E groasă"

Episodul care a dus la inculparea poliţistului de frontieră a avut loc în dimineaţa zilei de 11 februarie 2018. Dănuţ Babău era de serviciu în PTF Borş pe sensul de intrare în ţară, când în faţa lui a oprit un şofer din Iaşi, la volanul unui camion în bena căruia transporta un autoturism, ambele cumpărate din Germania. 

"E groasă", i-ar fi spus omului Babău după ce a răsfoit actele, pretinzând că-i lipsea licenţa de transport, iar asigurarea auto nu era valabilă. Totuşi, era dispus să-l ierte de amendă şi să-l lase să intre în ţară pentru 200 euro, bani despre care a precizat că sunt ceruţi nu de el, ci de ungur", adică de poliţistul maghiar.

Ce nu a ştiut era că şoferul înregistra discuţia, inclusiv negocierea care a urmat, în care Babău insista că trebuie să dea "două bomboane, două sute!", acceptând în final 600 lei din care apoi a returnat 100 lei pentru că erau... "mărunţi", adică de 50 lei şi 10 lei. "Tu nu mie mi-ai dat, că lor le dai! Înţelegi? Dacă îl lăsam pe el să vină la tine, vai!...", i-a zis ieşeanului, lăsându-l să plece, ba dându-i şi sfaturi: "Drum bun, ceau! Băi, să îţi iei rovinetă şi pe România. Că şi la noi e amenda mare".

Denunţ la telefon

Omul a plecat, dar după ieşirea din Borş a sunat la linia verde a Poliţiei de Frontieră, denunţându-l. A fost direcţionat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, unde a prezentat şi înregistrarea făcută, iar în urma cercetărilor, pe 4 aprilie 2018, Babău a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi, rapid, pe 16 aprilie, trimis în judecată pentru luare de mită.

Procesul a început la Tribunalul Bihor, unde s-a prelungit peste 3 ani pentru că poliţistul, pretinzând că doar a colectat şpăgi pentru colegii maghiari, a cerut reaudierea martorilor, plus expertizarea înregistrării, susţinând că era contrafăcută. 

În final, experţii au stabilit că aceasta datează de la săvârşirea infracţiunii, "nu este alterată, nu prezintă urme de modificări, adăugiri, şi redă întocmai conversaţia reală dintre inculpat şi martor", după cum se arată în sentinţa prin care, pe 31 martie anul acesta, judecătoarea Georgeta Ciungan l-a condamnat la 4 ani de detenţie.  

Jenant şi umilitor

În documentul consultat de BIHOREANUL, magistratul susţine că poliţistul de-a dreptul a cerşit şpaga, catalogându-i fapta drept "jenantă, umilitoare, intimidantă, lipsită de orice urmă de empatie şi contrară oricăror norme de etică profesională", comisă "cu ignorarea totală a valorilor sociale ocrotite de legea penală şi fără nicio reţinere morală, etică sau profesională". 

Judecătoarea a explicat şi motivul ciudat pentru care Babău a returnat 100 lei din mita primită. Nicidecum pentru că i s-ar fi făcut milă de şoferul lăsat până şi fără bani de combustibil, ci pentru că la intrarea în serviciu, potrivit legii, trebuia să declare toţi banii pe care îi avea, iar el trecuse suma de 561 lei, "apropiată ca valoare de cea primită cu titlu de mită, în speţă 500 lei". 

Una rece, alta caldă

În condiţiile în care luarea de mită se pedepseşte cu închisoare între 2 şi 7 ani, judecătoarea a dispus o condamnare de 4 ani, adică "spre limita minimă", pentru că poliţistul era la prima abatere, altminteri "gravitatea faptei ar fi condus spre stabilirea unei pedepse mai aspre".

Norocul lui Babău a fost că la Curtea de Apel Oradea a dat peste magistraţi mult mai indulgenţi, judecătorii Adina Cioflan şi Rareş Şerban, care l-au scăpat de închisoare. Potrivit noii sentinţe, din 12 noiembrie a.c., aceştia au reţinut în favoarea şpăgarului că nu avea antecedente penale şi că are o soţie bolnavă, că până să fie prins cu şpaga "a avut o conduită corectă în societate", dar şi că "elementele care ţin de fapta săvârşită scot în evidenţă o periculozitate relativ scăzută a inculpatului", ca şi cum corupţia la frontieră nu ar fi gravă. 

Prin urmare, i-au scăzut pedeapsa la 3 ani şi au dispus ca executarea ei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, obligându-l la o amendă penală de 10.000 lei şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii. "Pronunţarea prezentei condamnări cu toate consecinţele sale este suficientă pentru îndeplinirea scopului procesului penal şi reintegrarea socială a inculpatului, fără a se impune executarea efectivă în regim de detenţie", au decretat judecătorii. Reintegrare, desigur, cu o pensie pe măsură!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
daaa
Pentru ca dupa logica ilustrilor nostri magistrati, sigur e prima oara cand cere spaga. Saracul sigur n-a mai cerut niciodata si fix prima oara cand a cerut a fost si prins. In ritmul asta n-o sa scapam de spagari niciodata. Acum se poate pension linistit cel mai probabil cu cateva zeci sau poate sute de mii de euro sub saltea, bucurandu-se totodata de o pensie pe cinste. Bravo boss, ai fost mai destept decat fraierii de noi, astia de iesim la pensie la 65 de ani, cu o pensie mizerabila si fara bani din spaga.
Postat 24 Noiembrie 2021, 13:34 de marius_ro
pensionar
chiar arata a pensionar batran si necajit cred ca din cauza asta li s-a facut mila judecatorilor.
Postat 24 Noiembrie 2021, 09:19 de Traian
Corupții ies la pensii speciale
Polițist șpăgar, judecător șpăgar, parlamentar șpăgar, în condițiile astea te miri că îi mai prinde cineva pe câte unul din ăștia! Și când îi prinde apare Avocatul Corupților și plânge cu lacrimi de crocodil la A3, iar șleahta asistaților sociali cred că au atitudine civică înghițindu-le minciunile mai rău ca pe antiviralele de la Gigi Becali... Și cât de simplu ar putea fi totul: ești corupt, zbori din slujba luată pe șpagă și plătită gras la buget, primești pedeapsa care ți se cuvine, pierzi pensia specială și intre în rând cu lumea care trăiește din pensie de contributivitate. Dacă ar funcționa regula asta, am avea rezultate și am scăpa de corupți.
Postat 24 Noiembrie 2021, 08:53 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON