URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2021, 20:24

Sondaj: Europenii spun că schimbările climatice sunt cea mai mare problemă a lumii. Românii au altă părere

Sondaj: Europenii spun că schimbările climatice sunt cea mai mare problemă a lumii. Românii au altă părere (foto: cordis.europa.eu)

Europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care lumea se confruntă în prezent, arată un sondaj ale cărui rezultate au fost publicate, luni, de Comisia Europeană.

Sondajul a fost realizat în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 15 martie - 14 aprilie, iar la întrebări au răspuns 26.669 cetăţeni, din categorii sociale şi demografice diferite. 

18% din totalul persoanelor chestionate în UE au spus că schimbările climatice sunt cea mai mare problemă a lumii, acest răspuns fiind pe primul loc în topul european. Însă, defalcat pe ţări, românii au indicat alte provocări, doar 7% considerând că ar fi vorba de schimbările climatice. 

Probleme grave

"Mai mult de 9 din 10 respondenți consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă (93%), iar aproape 8 din 10 (78%) - că este o problemă foarte gravă. Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, peste un sfert (29%) dintre respondenți au indicat fie schimbările climatice (18%), fie deteriorarea mediului natural (7 %), fie problemele de sănătate legate de poluare (4%)", precizează reprezentanţii Comisiei Europene. 

În ceea ce privește politicile care pot fi adoptate pentru a remedia această problemă, 9 din 10 europeni (90%) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050. Aproape 9 din 10 europeni (87%) consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile și același procent crede că e important ca UE să acorde sprijin țărilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

"Alegeri durabile" în viaţa de zi cu zi

„În ciuda pandemiei și a dificultăților economice cu care se confruntă europenii, susținerea publică pentru întreprinderea de acțiuni în domeniul climei este în continuare la cote înalte. Europenii își dau seama de riscurile pe termen lung pe care le reprezintă criza climatică și a biodiversității și așteaptă acțiuni concrete în acest sens din partea industriei, a guvernelor și a Uniunii Europene. Cifrele din sondajul Eurobarometru constituie un apel la acțiune lansat politicienilor și întreprinderilor. Pentru Comisia Europeană, ele reprezintă un stimulent suplimentar de a definitiva pachetul legislativ privind ajustarea obiectivului de reducere a emisiilor la 55 % („Pregătiți pentru 55”), pachet pe care îl vom prezenta spre sfârșitul lunii și grație căruia avem încredere că vom putea atinge obiectivele climatice pe care ni le-am propus", a transmis vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

Potrivit Eurobarometrului, majoritatea cetățenilor UE (64 %) iau deja, la nivel individual, măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice și fac în mod conștient alegeri durabile în viața lor de zi de zi. La întrebarea „cine trebuie să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice”, cetățenii au subliniat necesitatea întreprinderii unor reforme structurale care să acompanieze acțiunile individuale și au invocat în acest sens responsabilitatea guvernelor naționale (63 %), a întreprinderilor și a industriei (58 %) și a UE (57%).

Românii văd alte probleme. Între ele, sărăcia... 

Comisia Europeană a publicat şi rezultatele sondajului pe fiecare ţară în parte. Datele arată că românii nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu ceilalţi europeni.

La întrebarea "Care consideraţi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă lumea?", doar 7% dintre românii chestionaţi au răspuns schimbările climatice, faţă de 18% media europeană. 

Pe primul loc în răspunsurile românilor a fost, în schimb, "răspândirea bolilor infecţioase" (23% din totalitatea răspunsurilor), în timp ce pe locul al doilea au plasat "sărăcia, foametea şi lipsa apei potabile" (19%). Pe locul al 3-lea? "Situaţia economică" (17%).

"În România, mai puţin de unul din 10 respondenţi consideră că schimbările climatice sunt cea mai serioasă problemă cu care se confruntă lumea. Ca în 2019, schimbările climatice se clasează pe locul al 4-lea în România. Două treimi dintre respondenţi (66%) consideră că schimbările climatice sunt o problemă foarte serioasă, o proporţie mai mică decât media în Uniunea Europeană (78%)", arată specialiştii. 

În plus, respondenţii din România sunt la coada clasamentului în ceea ce priveşte măsurile la nivel indivicual pentru a lupta cu schimbările climatice. 

Reducerea emisiilor de gaze, o ţintă

Pactul verde european este prioritatea politică numărul unu a Comisiei Europene, transmit reprezentanţii acesteia.

Pe baza propunerilor prezentate de Comisie, Parlamentul European și statele membre s-au angajat să asigure neutralitatea climatică a UE până în 2050 și să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990.

Aceste angajamente sunt acum înscrise în Legea europeană a climei, care a fost semnată oficial la 30 iunie 2021.

În vederea atingerii acestor obiective, Comisia va prezenta la 14 iulie 2021 pachetul său de propuneri legislative „Pregătiți pentru 55”. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"studiul" ala e o propaganda doar
daca vezi variantele de raspuns si interbarile ghidate, ata nu e studiu, e propaganda. Iar KP are dreptate, in anul pandemiei, tu sa te temi ca-ti arde fundu in loc sa porti masca si sa te bucuri ca industria farmaceutica a facut vaccin impotriva virusului scapat din laboratorul chinezesc, tra sa fii spalat pe creier, asa ca da, romanii sunt realisti si cu capul pe pamant. E nevoie de infrastructura de utilitati, in primul rand in tara asta ca investitii publice, nu de taxe si scumpirea artificiala a energiei.
Postat 07 Iulie 2021, 05:37 de unu
Românii sunt cei mai deștepți europeni.
Au pus pe primul loc "răspândirea bolilor infecțioase", conștientizând că OMS e o "organizație criminală" care se ocupă cu înlocuirea actului medical cu unul administrativ, ca factor principal de agravare a problemelor planetei.
Postat 06 Iulie 2021, 07:27 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON