URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2022, 07:58

Soluții disperate: Alarmate de explozia prețului energiei, unele firme bihorene încep să se gândească la concedieri

Soluții disperate: Alarmate de explozia prețului energiei, unele firme bihorene încep să se gândească la concedieri PARIUL PE SOLAR. Criza energetică face panourile solare tot mai atractive. „Cine așteaptă o ieftinire se înșală. În următorii 2-3 ani, prețurile panourilor solare vor crește, pe fondul cererii tot mai mari în toată Europa”, spune directorul tehnic al Sustainable Power, Marian Magda
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Explozia preţului la energie loveşte dur şi firmele bihorene. Pentru că nu pot scoate utilajele din priză fără să închidă fabricile, managerii caută soluţii de reducere a costurilor cu combustibilul, materia primă şi personalul. 

"Săptămâna trecută a trebuit să conving cinci firme să opteze pentru programul redus de lucru, ca să nu facă disponibilizări", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba. Iar criza energetică este abia la început...

Ordonanţa cu electroşocuri

Adoptată la începutul lui septembrie, "Ordonanţa energiei", care modifică OUG 119/2022 privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale a dat populaţiei o gură de aer. Normativul menţine plafonarea de 0,68 lei pe KWh pentru clienţii casnici cu un consum sub 100 KWh pe lună în 2021, iar pentru gospodăriile cu consumuri între 100 KWh şi 300 KWh pe lună impune un tarif de 0,80 lei pe KWh până la pragul de 255 KWh, diferenţa urmând să fie plătită la preţul de piaţă.

În cazul consumatorilor non-casnici, spitalele, şcolile şi furnizorii de instituţii sociale plătesc 1 leu pe KWh. În schimb, instituţiile publice, IMM-urile şi firmele din industria alimentară beneficiază de plafonare doar pentru 85% din consumul mediu realizat în 2021, iar firmele cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane lei plătesc curentul la preţul de piaţă. De cinci ori mai mare!

Cu program redus

Ordonanţa a venit ca o condamnare. "Foarte multe companii bihorene nu se vor încadra în plafonul de 85%, urmând să plătească diferenţa la preţul majorat, şi multe dintre ele vor plăti tot curentul la preţul de piaţă, care în loc de 1 leu pe KWh ar putea fi şi 5 lei pe KWh", spune directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Cum majorarea de cinci ori a costurilor cu energia ar însemna, practic, dublarea preţului produsului final, efectele sunt previzibile. "Companiile care nu beneficiază de preţul plafonat la curent riscă să îşi înceteze activitatea", spune Dan.

Békési Csaba, director AJOFM BihorDe altfel, pentru a reduce consumul de curent, multe firme au trecut deja la program redus de lucru. "Peste 70 de companii beneficiază de această facilitate pentru un număr de 2.500 de salariaţi şi este de aşteptat ca numărul lor să crească în continuare", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto).

Valabil doar până la sfârşitul anului 2022, modelul kurzarbeit prevede că firmele îşi pot reduce programul de lucru şi să le plătească angajaţilor doar 75% din salariu, urmând să îşi recupereze o parte din bani de la AJOFM. "Suntem încă la început. Criza va lovi la facturile de curent din ianuarie - februarie când, probabil, multe firme vor face reduceri de personal", spune Békési.

Soluţii de avarie

 Dumitru Fechet, director PresidentCompaniile orădene încearcă încă de pe acum să îşi reducă costurile. Unele magazine şi-au redus programul de lucru până la ora 21, o parte din firme au reintrodus parţial munca de la distanţă, iar unii proprietari de hoteluri analizează varianta închiderii lor. "Clienţii unui hotel trebuie să aibă lumină şi căldură chiar şi cu riscul de a le lăsa deschise când pleacă din cameră", explică directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto).

Noua realitate economică obligă firmele să redescopere economisirea. "Am montat corpuri de iluminat economice şi investim în utilaje cu un consum de energie electrică cât mai mic", spune directorul producătorului de materiale de construcţii Congips, Ioan Lezeu.

La rândul său, producătorul de lavete şi mopuri Decitex a investit într-o nouă hală mai luminoasă şi izolată termic. "Vrem să reducem cu 30% costurile cu energia. Lucrând cu lumină punctuală la fiecare maşină de cusut, vom reduce lumina ambientală, iar zonele de trafic şi holurile vor fi dotate cu senzori de mişcare care să pornească lumina doar la nevoie", spune directorul Cătălin Popa.

Marele pariu sunt însă panourile fotovoltaice. "Investiţia de circa 300.000 euro se va amortiza în cinci ani sau chiar mai repede", spune Popa.

De cinci ori mai multe comenzi! 

Marian Magda, directorul tehnic al Sustainable PowerDe altfel, cele peste 30 de firme bihorene specializate în panouri fotovoltaice lucrează pe brânci. "Cererea a crescut cu peste 500%", spune directorul tehnic al Sustainable Power, Marian Magda (foto).

Investiţia începe de la câteva zeci de mii de lei pentru un proiect casnic şi poate urca la sute de mii de euro pentru o firmă care vrea panouri pe o hală. Clienţii nu mai aşteaptă după programele guvernamentale, oricum blocate. "Oamenii îşi pun panouri pe banii lor de teama facturilor de curent", spune Marga.

Cererea de panouri fotovoltaice a crescut vertiginos, iar timpul de aşteptare a urcat la trei luni. "Noi facem în continuare angajări, iar Electrica Distribuţie este în permanentă căutare de contoare bidirecţionale ca să poată fi onorate toate cererile", zice bărbatul. Montate la limita de proprietate, ceasurile bidirecţionale măsoară atât cantitatea de energie electrică produsă şi vărsată de orădean în sistemul naţional, cât şi energia descărcată din reţea şi consumată în gospodărie.

Criza ne-a făcut pe toţi energeticieni. Visul oricărui director de firmă nu mai este astăzi să fabrice şi să vândă cât mai mult, ci să producă suficient curent electric cât să nu mai cumpere din reţeaua naţională. Pentru că scutură compania din temelii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Știm noi cine KP
Bolnavul psihic de servici al Oradei. În rest e bine. KP ce ar fi să-mi spui tu mie locul tău de muncă, sa vezi cum instrumentez eu bolnavii cu capul, fără discriminare și discernământ, ca în Rusia . Nu de alta , că vad că-ți place sa comentezi aiurea.
Postat 06 Octombrie 2022, 01:30 de Sandu2100
e buna libertatea de exprimare, nu cer moderatorilor sa stearga comentariile, ci sa vada toata natia cine e prost radicalizat si mai si urla
in schimb, trebuie criticat in public, nu ignorat si lasat in pace. Andy are dreptate, si oricat ai zice ca caKP vorbeste din inima si din convingere, tot a depasit limita bunului simt si trebuie marginalizat ca un extremist care incita la violenta. Ca e nationalist legionar, ca e internationalist conuminst, tot extremist e. Ghandi nu a apelat la violenta, ci doar la proteste, fara frica de arest, iar Biblia chiar zice ultraconservatorilor sa Nu arunce nici cu pietre daca nu sunt perfecti (si nimeni nu e). Cat despre coalitia de la guvernare, a dat-o in balta rau de tot dupa ce l-au scos pe Orban si USR si i-au inlocuit cu socialistii de la PSD.
Postat 05 Octombrie 2022, 21:22 de unu
@kp
Celestica.Te aștept cu flori! Apropo eu stau la casa nu pe "ce" său "unde" îți faci tu veacul.
Postat 05 Octombrie 2022, 21:08 de andy
Civil disobedience becomes a sacred duty when the state becomes lawless or corrupt. Mahatma Gandhi
Si eu zic ca vremea palavrelor a apus. E timpul pentru nitica actiune. Precum haiducii din epoca fanaroita. Uite asa incepe filmul "Haiducii", 1966 AD: [ https://www.youtube.com/watch?v=DmIV2rB3z2I ]. Cutit,cutit,cutit,de 3 ori te-am ascutit! La tocila,pe pietroi,sa tai capul la ciocoi!... "Stati linistiti la locurili voastre"
Postat 05 Octombrie 2022, 18:31 de excalibur
Re: andy
Te simți vizat? Dă-mi mai exact locul de muncă, ca să ai ocazia de a vedea cum instrumentăm în România cauzele cu amenințări pe post de atenționare. Așa că, vezi-ți tu de kakatul pe care stai, nu purta grija altuia.
Postat 05 Octombrie 2022, 16:06 de KP
@kp
Ai grija la limaj. Chestia cu pietrele exista si in Biblie, dar indemnarea la topoare si la "nu trebuie sa scape" mie mi se pare ca e un indemn clar la violenta sau crima. Eu stiu ca in codupl penal astfel de incitari sunt incriminatorii. Ca tot te intrebi unde sunt procurorii?
Postat 05 Octombrie 2022, 11:32 de andy
Șmekeria
Ar fi smecherie daca 2- 3 locuinte invecinate folosesc la comun un sistem fotovoltaic fara ca astfel sa mai plateasca taxa de distributie a energiei electice care e jumate din pretul platit de consumatorul final. Taxa de distributie care e incasata pe linia de curent si transformatoarele din perioada comunista. Ca smecherii iau taxa nu schimba liniile sau transformatoarele suprasolicitate si apar "avarii"(lăcomia de câștig).
Postat 05 Octombrie 2022, 09:52 de Jianu
KP aka mama Omida
Ii vine rândul lui Putin, și apoi revin lucrurile la normal.
Postat 05 Octombrie 2022, 09:43 de Sandu2100
Nu concedieri, dati afara...
Primaria Oradea. Meritocratie, studii,facultati. De la 18720 in jos [ https://www.oradea.ro /fisiere/pagini_fisiere/ 145/Transparenta%20veniturilor%20salariale %20septembrie%202022.pdf ]. Urmeaza si mariri... 1.200.000 bugetari INDISPENSABILI.
Postat 05 Octombrie 2022, 09:18 de excalibur
Nu concedieri trebuie făcute.
Trebuie scoși oamenii în fața reprezentatului din teritoriu al Guvernului, a Prefectului de la PNL. De ticăloșii coaliției aflate la guvernare nu trebuie să te scapi, lăsându-i în pace. Pietre sunt destule pe toate șantierele patriei. Pline sint magazinele cu topoare de tot felul.
Postat 05 Octombrie 2022, 08:51 de KP
Sa fie criza
Criza este noua afacere, oportunitatea ideala pentru alte specii de smekeri si speculatori. Crizele vin pe categorii, a fost cea sanitara ( thumb up pfizer, moderna) , acuma cea energetica, urmeaza cea alimentara. Seceta am ratat-o, ca ploua iar. Da, Romania are o criza, perpetua, de lideri patrioti. Avem doar vinzatori de tara, pusi pe genunchi in fata colonizatorilor. O tara independenta energetic, a 3-a din Europa ca resurse de titei si gaz, bagata cu forta in delirul european sinucigas, isi rateaza sansa de a se ridica in picioare. Europa, o imensa uzina cu stecherul in priza rusului, si-a taiat singura cablul. Economia occidentala tocmai a intrat in colaps. Iar noi, tinuti cu basca la usa, vrem sa intram in hora. Aici aveti productia de energie a Romaniei, in timp real, hidro,nuclear,carbune,eolian,fotovoltaic: [ https://www.sistemulenergetic.ro/ ]. Report la 5-10 minute. Soldul pozitiv e deficit, cel negativ e surplus. Vedem ca energia nucleara si hidro e relativ constanta, 1400+1200MWh.Fie 2500 MWh. Totalul consumului e in intervalul 5000-7000MWh. Consumul casnic in Romania e de 27%. Maxim 2000MWh. Despre ce vorbim??? Trecut automat toti consumatorii casnici pe hidroelectrica si nuclearelectrica, unde pretul de productie e 25bani/kwh [ https://www.hidroelectrica.ro/article/978b5449-841c-8d34-2548-8ea9d20735f9 ]. Da, ajunge la 75 bani dupa ce trece prin sirmele smecherilor si laptopurile lor. Halucinam cu panouri fotovoltaice? La sistemele on-grid, prosumator, primesti 15 bani/kwh in timp ce ei ti-l vind cu 75. Faci umpic de economie daca poti consuma cit de mult cit timp e soare. Ce produci vara nu poti consuma iarna, se regleaza luna urmatoare. Iarna, productia poate scadea la 10-20% fata de cea din timpul verii. O afacere proasta daca nu le iei subventionate. In cazul casa verde, practic statul iti inchiriaza acoperisul. La sistemele off-grid, cu acumulatori, te omoara pretul acestora, mii de lei, necesita schimbate la 2-3 ani. [ https://www.sibotherm.com/panouri-fotovoltaice-socoteli/ ]. Lasati inginerii sa iasa in fata. E vorba doar de inmultiri si adunari elementare. Si procurorii,in urma lor.
Postat 05 Octombrie 2022, 08:46 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON