URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 13:23

Şmecherii cu "cerneală simpatică": Şefa Casei Corpului Didactic Bihor şi directorul Şcolii Avram Iancu din Oradea, puşi sub învinuire de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan (foto stânga), şi directorul Şcolii Avram Iancu din Oradea, Ioan Sorin Cuc (foto dreapta), au fost puşi sub învinuire joi de DNA Oradea, în dosarul presupusei fraude a concursului de director al acestei şcoli.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, ancheta în acest caz a pornit de la reclamaţia fostei directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, care a pierdut funcţia în urma concursului, dar le-a reclamat procurorilor anticorupţie şi Ministerului Educaţiei faptul că un alt candidat, actualul director al acestei şcoli, Ioan Sorin Cuc, ar fi primit la examenul scris o notă nemeritată de 7, în urma contestaţiei la nota iniţială, 5,60. Graţie majorării făcute, Cuc a fost declarat admis şi a putut participa la proba de interviu, devenind într-un final director.

Un concurs "simpatic"

Proba scrisă a concursului pentru directori a avut loc pe 15 octombrie şi a fost una de tip grilă, cu 50 de întrebări la care un singur răspuns era corect. Rezultatele au fost făcute publice în aceeaşi zi, după care a urmat perioada de contestaţii, iar notele finale au fost afişate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor în 20 octombrie. 

În urma sesizării, procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Inspectoratul Şcolar, organizatorul concursului.

Sursele BIHOREANULUI spun că, în acest caz, probele din dosar ar arăta că actualul director, Ioan Sorin Cuc, ar fi folosit "cerneală simpatică" - adică o cerneală care ulterior dispare - pentru completarea lucrării, aşa încât, după prima corectură, altcineva i-ar fi înlocuit răspunsurile greşite. În aceste condiţii, pe noua lucrare, recorectată, Cuc a obţinut o notă mult mai mare, fapt ce i-a permis participarea la proba de interviu şi câştigarea - mai apoi - a postului de director, surclasând-o pe Bîrlădeanu.

Sursele spun că Ţigan ar fi fost cea care a recompletat această lucrare, în timp ce Cuc ar fi aşteptat într-un birou al instituţiei.

"O atitudine disperată"

Informaţia privind acordarea calităţii de suspect în acest dosar pentru Ţigan şi Cuc a fost confirmată jurnaliştilor de avocaţi, joi, la ieşirea din sediul DNA Oradea.

avocata Simona Paşcu"Clienta mea este acuzată de abuz în serviciu, de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Ceea ce stă la baza acestei sesizări este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei şcoli, în condiţiile în care doamna Bârlădeanu nu este competentă - din câte se pare – nici măcar să întocmească un tabel în Excel şi nici măcar să transmită un mail. Această atitudine disperată a dnei Bârlădeanu - de a redeveni director de şcoală - se va demonstra că este una şi nereuşită", le-a declarat jurnaliştilor avocata directoarei Casei Corpului Didactic, Simona Paşcu (foto).

"Această fază, această calitate de suspect - pentru că i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect - este o fază incipientă a dosarului de urmărire penală şi a cercetărilor, iar în final se va demonstra nevinovăţia clientei mele, sunt convinsă", a mai spus ea.

Întrebată la ce se referă, concret, acuzaţiile aduse Mioarei Ţigan, avocata a spus că "acuzaţia în general se referă la faptul că clienta mea ar fi completat acel formular de concurs al candidatului Cuc, ceea ce este total nejustificat".

Întrebată de jurnalişti dacă este adevărat că există o expertiză ce atestă că a fost folosită "cerneală simpatică", care apoi ar fi dispărut de pe foaia de examen, avocata nu a oferit un răspuns concret. "Nu cunosc conţinutul dosarului. Abia astăzi, după ce ne-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect, am depus o cerere să studiem dosarul în întregime", a spus Paşcu.

"O mulţime de infracţiuni"

Directorul şcolii Avram Iancu, Ioan Sorin Cuc, pus şi el sub învinuire, şi avocatul său, Cătălin Cristea, nu au vrut să ofere declaraţii presei.

avocatul Răzvan DoseanuÎn schimb, avocatul Răzvan Doseanu (foto), reprezentantul fostei directoare a şcolii, Gheorghina Bîrlădeanu, susţine că sunt "o mulţime de infracţiuni" în acest caz.

"Nu vă pot da detalii din dosar, cred că cel mai potrivit ar fi să solicitaţi un comunicat de presă, pentru că asta este uzanţa pentru astfel de situaţii. E cert că sunt anumite persoane care sunt suspecte în dosar, există suspiciunea - sub rezerva, sigur, a prezumţiei de nevinovăţie - că s-au comis o mulţime de infracţiuni cu ocazia organizării concursului pentru posturile de directori, unde un candidat de la 5.60 a sărit în mod spectaculos la nota 7 în urma recorectărilor. Se pare că sunt persoane de la vârful învăţământului bihorean care ar fi fost implicate în comiterea unor astfel de infracţiuni", a spus el.

Potrivit avocatului, probele în acest caz sunt "zdrobitoare" şi indică "o fraudă ca-n filme". "E un dosar spectaculos, atâta pot să vă spun", a conchis el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Da,da....
...da,da , "competentul" sef de la ISJ nu stia de asta , l-a "facut" Tigan...
Postat 10 Februarie 2022, 16:03 de neutron
dle "avocatul diavolului"...Asa-i, cand gandis cu DOS-ul!
Stii dvs ca s-a folosit " cerneala simpatica" ! E doar o gaselnita a dvs, concertata, in calitatea pe care v-o atribuiti si nu e chiar una onorabila! Oricum, nu aveti nicio treaba cu gasirea adevarului si cu dreptatea! Interesul e doar : BAN-ul! DOS-ban!
Postat 10 Februarie 2022, 15:49 de vineri
examene online
ca la politie pentru permis... si s-a terminat cu jmekeriile
Postat 10 Februarie 2022, 15:07 de danzigk
REEVALUAREA TUTUROR LUCRĂRILOR
Ministerul Educației ar trebui să trimită Corpul de Control să facă lumină, dar înainte ar trebui demis cel care a girat acest concurs trucat, Horea Abdrudan, împreună cu jurista inspectoratului.
Postat 10 Februarie 2022, 13:54 de ObservatorBH
Concurs fraudat de inspectorul generalHorea Abrudan
Concursul de directori a fost fraudat cu acordul și sub oblăduirea actualului inspector general Horea Abrudan (membru PNL)prin Mioara Țigan sefa CCD, unde au fost "securizate" lucrările în favoarea candidaților susținuți de Pnl la șefia școlilor din judeșul Bihor. Este cea mai mare fraudă din anii 90 pînă în acest moment în învățământul bihorean. MAi trebuie menționat că Horia Abrudan este susținut de ILIE BOLOJAN și actualul prefect Dumitru Țiplea, care în ciuda sesizărilor a stat cu mâna în sân. TREBUIE ANULAT CONCURSUL DE DIRECTORI, IAR CEI VINOVAȚI SĂ AJUNGĂ DUPĂ GRATII
Postat 10 Februarie 2022, 13:51 de ObservatorBH
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON