URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2024, 10:57

Situație șocantă în Capitală: Două doctorițe și o asistentă, reținute de procurori în cazul a 17 morți suspecte într-o secție ATI

Situație șocantă în Capitală: Două doctorițe și o asistentă, reținute de procurori în cazul a 17 morți suspecte într-o secție ATI Foto: arhiva INQUAM Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situație șocantă în Capitală. Două doctorițe și o asistentă au fost reținute de procurori pentru 24 de ore în cazul a 17 pacienți care au murit în doar câteva zile, într-o secție de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sf. Pantelimon.

Potrivit presei centrale, situația survine în urma unor percheziții care au avut loc miercuri, pornind de la reclamația unei asistente a spitalului care, în luna aprilie a sesizat anchetatorii că în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în secţia respectivă de ATI ar fi decedat 17 de pacienţi, după ce personalul medical le-a redus, voluntar, doza de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

În acest caz, anchete ale corpului de control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor au stabilit, în primăvară, că nu s-au identificat nereguli.

Totuși, procurorii și-au continuat cercetările și au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor, administrând, în acest sens, mai multe probe. 

Acuzații de crimă cu premeditare

În urma perchezițiilor de miecuri, au fost audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024, scrie presa centrală.

La finalul zilei, trei persoane au fost reţinute, fiind vorba despre două doctorițe - Maria Miron și Mirela Păiuș - acuzate de omor calificat cu premeditare, și o asistentă, acuzată de mărturie mincinoasă.

„Procurorii au informații că cele două doctorițe au ucis un pacient căruia i-au redus intenționat medicamentul care îl ținea în viață. Sunt verificate alte zeci de cazuri. Practic, bolnavilor care ajungeau la ATI cu șanse mici de recuperare le era grăbit sfârșitul”, scrie Digi24.ro.

Sursa citată mai arată că deocamdată, anchetatorii ar avea date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani în stare foarte gravă, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

Cu toate că inițial Colegiul Medicilor și comisia Ministerului a stabilit că nu se pot reține vicii medicale în cazul deceselor din primăvară, ministrul Alexandru Rafila a revenit miercuri, după comunicările procurorilor, cerând demisia managerului spitalului. 

„E al doilea comunicat pe care Parchetul îl dă referitor la situația de la spitalul Sf Pantelimon. Dacă primul comunicat m-a pus pe gânduri și am solicitat demisia, cel de-al doilea comunicat e absolut șocant, pentru mine și colegii mei, pleacă de la niște premise care pentru mine, ca medic, sunt de necrezut, ucidere nu din culpă, ci cu premeditare. Sunt acuzații extrem de grave și dacă se confirmă, sunt fără precedent. Trebuie sancționate ca atare. Omorul din culpă, neglijența sunt lucruri nedorite, care se pot întâmpla, dar această precizare de la Parchet, legată de premeditare în ceea ce privește modul în care nu au fost tratați pacienții mi se pare revoltător, iar pentru mine, cel puțin, care practic medicina de 35 de ani este nepermis”, a declarat Rafila, conform Digi24.

Întrebat de ce comisia Ministerului nu a găsit nereguli în caz, Rafila a spus că membrii acestei comisii „sunt economiști sau juriști” care pot verifica doar proceduri administrative, „din punct de vedere al tratamentului nu au specializare”. „Colegiul Medicilor a făcut o parte de investigație profesională, cu medici specializați în ATI, sau departamente apropiate, care au putut să își facă un punct de vedere profesional, au discutat cu cei care lucrează acolo, concluzia a fost că nu a fost o situație care să pună probleme legate de corectitudinea tratamentului”, a pretins Rafila.

Colegii își dau demisiile, nu se mai fac internări

Cert este că situația, fără precedent, a stârnit reacții în lanț.

Conform Digi24, după reținerea celor trei cadre medicale, mai mulți angajați de la secția ATI a Spitalului Pantelimon au anunțat că își dau demisiile din gărzi și din spital, revoltați de ceea ce li se întâmplă persoanelor reținute.

Pe scurt, cadrele medicale pretind că doctorițele reținute au respectat absolut toate protocoalele medicale, că nu a fost o greșeală faptul că pacienților în cauză li s-a redus doza de noradrenalină, ei fiind oricum irecuperabili, și că administrarea acestei substanțe nu le-ar fi prelungit sau le-ar fi prelungit în mod artificial viața.

În plus, colegii spun că cele două doctorițe sunt specialiste desăvârșite, care de-a lungul anilor au dat dovadă de profesionalism și empatie față de pacienți. 

Și președintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, dr. Şerban Bubenek, a declarat la Digi24 că doctorițele în cauză au avut o un comportament terapeutic corect.

Digi24 a mai anunțat că, joi, nu s-au mai putut face internări în secția de Terapie Intensivă și că sunt asigurate doar urgențele, până acum fiind amânate 10 intervenții.

HotNews.ro scrie că managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a anunțat că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis, joi, să intre în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori.

De altfel, foarte mulți angajați ai spitalului au ieșit, joi, în curtea unității în semn de protest și solidaritate față de colegele reținute de anchetatori.


Foto: Inquam Photos / George Călin

HotNews.ro mai scrie că, în declarații de presă susținute joi, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila au subliniat că justiția trebuie lăsată să acționeze înainte de stabilirea concluziilor privind responsabilitatea pentru decesele de la Sf. Pantelimon. Ministrul Sănătății a respins o demisie și a subliniat că este responsabilitatea individuală a medicului să stabilească tratamentul unui pacient.

UPDATE: Doctorițe arestate, medicii au renunțat la grevă

Cele două doctorițe au fost arestate pentru 30 de zile, joi, de magistrați, iar asistenta a fost lăsată să plece, fiind anchetată sub control judiciar.

În același timp, în urma unei discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cadrele medicale de la secția ATI au renunțat la grevă.

Hotnews scrie că președinta Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, instituție care în aprilie a făcut verificări la Spitalul Sf. Pantelimon și a anunțat că nu a existat nicio neregulă, spune că din comisia de verificare a făcut parte şi un anestezist, iar membrii comisiei nu au avut acces la injectomate, aparatele folosite pentru administrarea noradrenalinei: „La momentul respectiv, pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziţie şi în limita elementelor pe care noi, ca şi Colegiu, le avem în analiza cazurilor, vă spun că nu s-a găsit nimic în neregulă”.

Comunicatul Parchetului București, conform G4Media.ro:

La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).

În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.

În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei.

Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Undeva e incompetență crasă
Dacă doctorițele sunt vinovate e incompetență crasă la colegiul medicilor cănu si-au dat seama, dacă doctorițele sunt nevinovate e incompetență crasă în rândul procurorilor că vin cu asemenea acuzații bombastice care le va distruge cariera.
Postat 08 August 2024, 18:40 de CivisUlpianum
oradea era campioana la donari de ogane anii ttrecuti
pantisoaia oare nu activat si ea asemenea conduita?
Postat 08 August 2024, 14:24 de florea
Colegii isi dau demisia?!
Câtă ipocrizie zace în mulți.În ce țară trăim?!Să-și dea demisia toți parveniții și incompetenții.Să vină alții, competenți,să sperăm.Superiorii fac scut în jurul leprelor.Allo, domnule Rafila, când vom vedea sancțiuni clare și concise?
Postat 08 August 2024, 11:57 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON