URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2020, 10:53

Situaţie revoltătoare la Suceava: 72 de angajaţi, majoritatea medici și asistenți, infectați cu noul coronavirus! "Va deveni Lombardia României"

Situaţie revoltătoare la Suceava: 72 de angajaţi, majoritatea medici și asistenți, infectați cu noul coronavirus! 'Va deveni Lombardia României' foto newsbucovina.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie îngrijorătoare şi revoltătoare la Suceava, unde Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" a fost închis, după ce nu mai puţin de 72 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus – COVID-19, iar 1300 de angajaţi vor intra la autoizolare.

Virusul s-a răspândit extrem de rapid printre cadrele medicale.

"Numărul cadrelor medicale infectate a ajuns luni seara la 72. Nu mai puțin de 1.300 de angajaţi ai Spitalului sunt în izolare, conform secretarului de stat in Ministerul Sănătății, dr. Nelu Tătaru. Spitalul Judeţean va fi închis total pentru dezinfecţie. Acesta îşi va relua activitatea, transformat în Centru de Covid-19 pentru regiunea Moldova. Astăzi ajunge la Suceava dr. Tătaru, pentru gestionarea situaţiei", anunţă site-ul obiectivdesuceava.ro.

Conform sursei citate, "toate cadrele medicale din Spitalul din Suceava vor fi testate pentru COVID-19, iar spitalul va fi dezinfectat, după ce numărul medicilor infectaţi s-a mărit".

"În prezent, din unitatea sanitară a început externarea pacienţilor care pot fi supravegheaţi medical la domiciliu, timp de 14 zile de către medicii de familie. Pacienţii cu afecţiuni care necesită continuarea tratamentului într-o unitate sanitară vor fi transferaţi la alte spitale", anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

Problema este că procedura ar putea da naştere unui întreg focar de infecţie. Au fost persoane decedate în acest spital care nici măcar nu au fost testate pentru COVID-19, iar alte testări au venit foarte târziu. Nu este clar câţi anume dintre pacienţi au fost testaţi, iar numărul cadrelor medicale contaminate s-ar putea să crească, avertizează specialiştii.

Dramă naţională

Un medic i-a contactat, în noaptea de luni spre marți, pe jurnaliştii de la Libertatea, dorind să tragă un semnal de alarmă în legătură cu nerespectarea protocoalelor COVID-19 în spital, lucru ce va conduce spre o dramă naţională. "Nu se întâmplă nimic bun. Este o lipsă totală de strategie şi de aceea am decis să contactez presa pentru ca Ministerul Sănătăţii să se sesizeze imediat pentru a mai salva cât se mai poate", a spus el.

"Vorbim de sute de cadre medicale şi pacienţi, care suntem cu toţii suspecţi de infectare, şi care nu ne aflăm în carantină sau condiţii de izolare. Fiecare e pe cont propriu. E jale… ", a spus medicul, sub protecţia anonimatului, susţinând că una se declară la televizor, iar alta se întâmplă de fapt în teritoriu.

Medicul atrage atenţia că trimiterea acasă sau în alte spitale a pacienţilor, fără teste, va extinde epidemia şi va bloca alte două spitale din Moldova, în speță Focşani şi Rădăuţi.

"Ce anchetă epidemiologică? Nu mai poate fi efectuată nicio anchetă epidemiologică, dar măcar izolarea tuturor potenţialilor suspecţi la infectare, adică personalul medical şi pacienţii să fie făcută conform protocoalelor. Am sunat astăzi la Direcţia de Sănătate Publică pentru a întreba specialiştii de acolo cum trebuie să procedăm cu noi, cu pacienţii. Am dat 70 de apeluri până am prins linia liberă. Am vorbit cu medicul epidemiolog. Cei de acolo sunt complet depăşiţi de situaţie. Vă spun sincer că efectele acestui haos se vor vedea peste 10-14 zile, când va fi o explozie de infectări în Suceava. Îmi este teamă să şi gândesc, dar cred că Suceava va deveni Lombardia României", a spus pentru Libertatea.ro medicul citat.

La coadă la teste

Pe de altă parte, o altă situaţie aberantă se înregistrează marţi dimineaţă, unde cadrele medicale ale spitalului stau la coadă pentru a se testa, fără a respecta distanţa minimă socială între ele. „Testarea are loc în pavilionul spitalului vechi, la Infecţioase" a spus, pentru Libertatea, unul dintre medicii prezenţi acolo. "Ne-au chemat la 7:30 şi au început testarea pentru COVID-19 la 9:50", a completat el. ”Lumea e panicată că astăzi s-au confirmat pozitiv alți colegi”, a explicat medicul.

Potrivit Libertatea, marți dimineață, spitalul nu este încă închis, fiind deservit de oamenii care încă nu au un rezultat, pozitiv sau negativ, oamenii care se văd în imaginile trimise de doctorul sucevean.

Procurorii au deschis un dosar penal "in rem" pentru "zădărnicirea combaterii bolilor" şi "abuz în serviciu" în cazul infectărilor cu coronavirus la Spitalul Judeţean Suceava. 
Presa anunţă că şi Spitalul Judeţean din Arad ar putea fi închis din motive similare. Potrivit ziuadevest.ro, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este în pericol de a fi închis şi medicii trimişi în carantină după ce un pastor neoprotestant în vârstă de 64 de ani a decedat în această unitate spitalicească. Bărbatul a ajuns în 20 martie la spital cu semipareză stânga şi cu probleme pulmonare. El a fost internat la ATI şi  ulterior i s-a făcut şi testul pentru coronavirus. Astăzi, el a decedat chiar în ziua în care a fost confirmat pozitiv la testul pentru coronavirus. Direcţia de Sănătate Publică Arad a declanşat o anchetă epidemiologică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Urmează ca în cel mai scurt timp să se ia măsuri. Cel mai probabil, zeci de cadre medicale, medici şi asistente, vor ajunge în carantină, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad va fi închis pentru dezinfectare.

De asemenea, potrivit Digi24, şi secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul din Turda se va închide, iar spitalul din Huedin se pare că se va închide din motive similare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON