Un studiu realizat de suedezi arată că sistemul medical românesc are cel mai slab sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Situaţia este descrisă chiar drept "un colaps medical", scrie site-ul www.stirileprotv.ro.
Intitulat "Indexul european al sistemelor medicale 2014", studiul a fost realizat de compania suedeză de cercetare Health Consumer Powerhouse şi evaluează modul în care sistemele medicale din Europa îi servesc pe pacienţi, atât din punct de vedere al calităţii actului medical, cât şi al costurilor şi rentabilităţii. Iar în acest clasament, România figurează pe ultimul loc din Uniunea Europeană şi pe penultimul loc din Europa, doar Bosnia-Herţegovina fiind sub ţara noastră.
"După evaluarea mai multor etaloane, Comisia Europeană a considerat că EHCI oferă cea mai precisă şi de încredere comparaţie", spune comisarul european pentru sănătate, lituanianul Vytenis Adriukaitis despre studiul suedez. Astfel, acest index va fi folosit la nivel european pentru evaluarea spitalelor şi a medicilor.
Studiul arată că România este codaşă pentru că "structura învechită a sistemului de sănătate care favorizează îngrijirea intraspitalicească". Altfel spus, pacienţii sunt încurajaţi să se interneze în clinici şi spitale, în loc să apeleze la asistenţa ambulatorie, care nu presupune spitalizare.
Internarea este însă mult mai costisitoare decât tratamentele ambulatorii, ceea ce duce la costuri mult prea ridicate pentru o ţară care nu e suficient de bogată, pentru a-şi permite un astfel de sistem sanitar. Or, în România, potrivit studiului, peste 50% din cheltuielile pentru sănătate sunt făcute cu tratamente intraspitaliceşti, un procent pe care nu şi-l permit nici ţări ca Olanda, Elveţia sau Norvegia.
Sistemul medical românesc este completat de sărăcia şi corupţia din sistemul sanitar. Comparativ cu sumele cheltuite în spitalele din România, serviciile de sănătate sunt şi printre cele mai proaste din Europa, arată studiul.
Mortalitatea infantilă este un alt indicator care trage în jos România: avem 9 decese la mia de nou-născuţi vii, cel mai mare procent din Europa, unde cele mai multe ţări au 4 decese la mia de locuitori. Rata avorturilor este şi ea mare în rândul româncelor.
De asemenea, românii nu folosesc medicaţia potrivită. Avem un consum mare de antibiotice, dar mai puţin de 30% din populaţie ştie că acestea nu sunt eficiente contra gripei şi răcelii.
"Sistemul medical din România reflectă situaţia cotidiană, în general sumbră. S-au redus serviciile şi aşa insuficiente la care au acces pacienţii, iar calitatea este în general foarte slabă, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri şi mai deficitare", concluzionează suedezii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.