URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2015, 08:40

Sistemul medical românesc, cel mai slab din UE: discriminare, medicamente luate după ureche, mortalitate infantilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu realizat de suedezi arată că sistemul medical românesc are cel mai slab sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Situaţia este descrisă chiar drept "un colaps medical", scrie site-ul www.stirileprotv.ro.

Intitulat "Indexul european al sistemelor medicale 2014", studiul a fost realizat de compania suedeză de cercetare Health Consumer Powerhouse şi evaluează modul în care sistemele medicale din Europa îi servesc pe pacienţi, atât din punct de vedere al calităţii actului medical, cât şi al costurilor şi rentabilităţii. Iar în acest clasament, România figurează pe ultimul loc din Uniunea Europeană şi pe penultimul loc din Europa, doar Bosnia-Herţegovina fiind sub ţara noastră.

"După evaluarea mai multor etaloane, Comisia Europeană a considerat că EHCI oferă cea mai precisă şi de încredere comparaţie", spune comisarul european pentru sănătate, lituanianul Vytenis Adriukaitis despre studiul suedez. Astfel, acest index va fi folosit la nivel european pentru evaluarea spitalelor şi a medicilor.

Studiul arată că România este codaşă pentru că "structura învechită a sistemului de sănătate care favorizează îngrijirea intraspitalicească". Altfel spus, pacienţii sunt încurajaţi să se interneze în clinici şi spitale, în loc să apeleze la asistenţa ambulatorie, care nu presupune spitalizare.

Internarea este însă mult mai costisitoare decât tratamentele ambulatorii, ceea ce duce la costuri mult prea ridicate pentru o ţară care nu e suficient de bogată, pentru a-şi permite un astfel de sistem sanitar. Or, în România, potrivit studiului, peste 50% din cheltuielile pentru sănătate sunt făcute cu tratamente intraspitaliceşti, un procent pe care nu şi-l permit nici ţări ca Olanda, Elveţia sau Norvegia.

Sistemul medical românesc este completat de sărăcia şi corupţia din sistemul sanitar. Comparativ cu sumele cheltuite în spitalele din România, serviciile de sănătate sunt şi printre cele mai proaste din Europa, arată studiul.

Mortalitatea infantilă este un alt indicator care trage în jos România: avem 9 decese la mia de nou-născuţi vii, cel mai mare procent din Europa, unde cele mai multe ţări au 4 decese la mia de locuitori. Rata avorturilor este şi ea mare în rândul româncelor.

De asemenea, românii nu folosesc medicaţia potrivită. Avem un consum mare de antibiotice, dar mai puţin de 30% din populaţie ştie că acestea nu sunt eficiente contra gripei şi răcelii.

"Sistemul medical din România reflectă situaţia cotidiană, în general sumbră. S-au redus serviciile şi aşa insuficiente la care au acces pacienţii, iar calitatea este în general foarte slabă, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri şi mai deficitare", concluzionează suedezii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON