URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2020, 13:05

Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor, un proiect pentru viitor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conceput cu scopul de a alinia Bihorul la standardele europene privind salubritatea, proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" (SMID) va reforma modul în care sunt gestionate deşeurile produse de locuitorii judeţului.

Demarat în 2009, cu menirea de a asigura colectarea deşeurilor menajere de la toţi bihorenii şi de a eficientiza colectarea separată a deşeurilor care pot fi reciclate sau valorificate, proiectul este finanţat din fonduri europene şi se încadrează la categoria "proiecte de tip major", ceea ce înseamnă că a fost evaluat direct de către Comisia Europeană.

Pentru că s-a întins în două perioade de finanţare diferite, SMID a beneficiat de o finanţare din două surse: cea dintâi a fost Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, iar a doua este Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Finanţarea totală a proiectului este de 200 de milioane de lei, titularul proiectului fiind Consiliul Judeţean Bihor, iar beneficiare sunt toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului. Implementarea sistemului o asigură Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Reguli unitare pentru colectarea deşeurilor

Gândit în aşa fel încât să răspundă tuturor necesităţilor societăţii moderne când vine vorba de salubrizare, proiectul impune reguli unitare de colectare a deşeurilor, atât menajere, cât şi reciclabile, pentru toţi locuitorii judeţului. Odată ce acest sistem va fi implementat, o parte cât mai mare din deşeurile produse de bihoreni vor fi reciclate şi valorificate.

De câştigat, vor câştiga tot bihorenii, pentru că vor proteja resursele pământului, transformând deşeurile în materii prime, vor locui într-un judeţ mult mai curat şi vor şti că respectă regulile Uniunii Europene în privinţa salubrităţii.

Obiectivele declarate ale proiectului sunt următoarele: colectarea deşeurilor de la întreaga populaţie a judeţului; implementarea colectării separate a deşeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât şi în mediul rural; realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deşeurilor municipale şi asigurarea îndeplinirii ţintelor privind deşeurile de ambalaje; reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile la depozitare prin compostare şi alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea ţintelor legislative; gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deşeuri (deşeuri municipale periculoase, deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, nămoluri rezultate de la staţiile de epurare orăşeneşti); colectarea şi valorificarea potentialului util din deşeurile din construcţii şi demolări; închiderea depozitelor neconforme. Aşadar, va oferi soluţii conforme nu doar cu legislaţia europeană în materie de salubrizare, ci şi cu necesităţile şi pretenţiile cetăţenilor de azi.

Proiectul se apropie de final, în acest moment implementarea lui fiind la un procent de 99%.

Cine sunt operatorii care vor colecta deşeurile bihorenilor?

Pentru a asigura eficienţa colectării deşeurilor de la întreaga populaţie din Bihor, SMID a prevăzut împărţirea judeţului în şapte zone, fiecare din acestea urmând să fie deservită de un operator de salubritate desemnat în urma unei licitaţii publice.

Zonele sunt compuse din următoarele unităţi administrativ-teritoriale:

- 1A – Oradea;

- 1BBiharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;

- 2 - Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului;

- 3 - Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

- 4 - Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

- 5 - Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

- 6 - Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

În urma procedurilor de licitaţie organizate de ADI Ecolect, şase zone au operatorii de salubritate stabiliţi. În 1A, va colecta deşeurile compania RER Vest, în lotul 2 – firma Salubri Aleşd, iar în loturile 3, 4, 5 şi 6 compania Ave Bihor. Lotul 1, format exclusiv din municipiul Oradea, va avea un operator câştigător când Primăria municipiului Oradea va finaliza procedura de licitaţie.

Investiţii pentru colectarea şi valorificarea deşeurilor

Pe lângă realizarea unei strategii de colectare a deşeurilor, proiectul a presupus realizarea şi dotarea a patru staţii de transfer a deşeurilor, la Beiuş (cu o capacitate de 16.100 de tone/an), Marghita (cu o capacitate de 10.600 de tone/an), Salonta (cu o capacitate de 9.900 de tone/an) şi Săcueni (cu o capacitate de 13.000 de tone/an), cărora li se adaugă o staţie existentă din Aleşd (cu o capacitate de 12.700 de tone/an), respectiv realizarea unei platforme de stocare temporară la Ştei (cu o capacitate de 3.500 de tone/an). În aceste staţii, deşeurile reciclabile vor fi depozitate temporar, pentru a fi presate şi transferate în utilaje de mari dimensiuni, care să le transporte la depozitul ecologic al judeţului Bihor.

De asemenea, în cadrul SMID, au fost amenajate trei noi staţii de sortare a deşeurilor reciclabile colectate separat, la Beiuş (capacitate de 7.000 de tone/an), Marghita (capacitate de 4.500 de tone/an) şi Salonta (capacitate de 4.500 de tone/an), o staţie de tratare mecano-biologică (TMB) a deşeurilor reziduale (capacitate de 60.000 de tone/an) la Oradea. În staţiile de sortare, vor fi separate deşeurile pe care bihorenii nu le-au colectat corespunzător, în timp ce staţia TMB va fi locul în care resturile reziduale vor fi valorificate prin transformarea lor în compost industrial.

Pentru a respecta rigorile Uniunii Europene, SMID a prevăzut şi închiderea celor opt depozite de deşeuri neconforme din Bihor.

De asemenea, SMID presupune şi furnizarea de echipamente necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor, mai precis 5.000 de pubele cu o capacitate de 120 l pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, 3.400 de containere cu o capacitate de 1,1 mc, 20.000 de compostoare menajere, patru containere cu capacitatea de 24 mc, un prescontainer cu capacitatea de 15 mc, şase containere cu capacitatea de 30 mc, un camion remorcher, şase mărunţitoare pentru deşeuri din grădini şi parcuri, 160 de pubele de colectare deşeuri cu capacitate de 770 l.

De acest proiect vor beneficia toţi locuitorii Bihorului, însă efectele lui le vor resimţi mai ales viitorii bihoreni, care vor locui într-un judeţ mai curat şi mai responsabil faţă de natură.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Proiect eșuat înainte de a demara !?!
Angagament "solemn" ca și condiție de finanțare (45.000.000 Euro) cu colectare pe 5 fracții, la 5.000 pubele individuale achiziționate și 1.000 de "case experimentale" incluse în proiect... pentru aproape 200.000.000 de "gospodării" bihorene !?! Penibilitatea și habarnismul de la Direcția Tehnică a Consiliului județean Bihor sunt la cote de avarie. Cât de "paralel" poți fi timp de peste 11 ani de "concepție", ca să investești 3.000 Euro într-o pubelă, ca "rezultat per om-beneficiar" ?!? Ha, ha, ha ... prostia bihoreană a luat avânt.
Postat 22 Iunie 2020, 18:21 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON