URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
22 Iunie 2020, 13:05

Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor, un proiect pentru viitor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conceput cu scopul de a alinia Bihorul la standardele europene privind salubritatea, proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" (SMID) va reforma modul în care sunt gestionate deşeurile produse de locuitorii judeţului.

Demarat în 2009, cu menirea de a asigura colectarea deşeurilor menajere de la toţi bihorenii şi de a eficientiza colectarea separată a deşeurilor care pot fi reciclate sau valorificate, proiectul este finanţat din fonduri europene şi se încadrează la categoria "proiecte de tip major", ceea ce înseamnă că a fost evaluat direct de către Comisia Europeană.

Pentru că s-a întins în două perioade de finanţare diferite, SMID a beneficiat de o finanţare din două surse: cea dintâi a fost Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, iar a doua este Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Finanţarea totală a proiectului este de 200 de milioane de lei, titularul proiectului fiind Consiliul Judeţean Bihor, iar beneficiare sunt toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului. Implementarea sistemului o asigură Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Reguli unitare pentru colectarea deşeurilor

Gândit în aşa fel încât să răspundă tuturor necesităţilor societăţii moderne când vine vorba de salubrizare, proiectul impune reguli unitare de colectare a deşeurilor, atât menajere, cât şi reciclabile, pentru toţi locuitorii judeţului. Odată ce acest sistem va fi implementat, o parte cât mai mare din deşeurile produse de bihoreni vor fi reciclate şi valorificate.

De câştigat, vor câştiga tot bihorenii, pentru că vor proteja resursele pământului, transformând deşeurile în materii prime, vor locui într-un judeţ mult mai curat şi vor şti că respectă regulile Uniunii Europene în privinţa salubrităţii.

Obiectivele declarate ale proiectului sunt următoarele: colectarea deşeurilor de la întreaga populaţie a judeţului; implementarea colectării separate a deşeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât şi în mediul rural; realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deşeurilor municipale şi asigurarea îndeplinirii ţintelor privind deşeurile de ambalaje; reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile la depozitare prin compostare şi alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea ţintelor legislative; gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deşeuri (deşeuri municipale periculoase, deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, nămoluri rezultate de la staţiile de epurare orăşeneşti); colectarea şi valorificarea potentialului util din deşeurile din construcţii şi demolări; închiderea depozitelor neconforme. Aşadar, va oferi soluţii conforme nu doar cu legislaţia europeană în materie de salubrizare, ci şi cu necesităţile şi pretenţiile cetăţenilor de azi.

Proiectul se apropie de final, în acest moment implementarea lui fiind la un procent de 99%.

Cine sunt operatorii care vor colecta deşeurile bihorenilor?

Pentru a asigura eficienţa colectării deşeurilor de la întreaga populaţie din Bihor, SMID a prevăzut împărţirea judeţului în şapte zone, fiecare din acestea urmând să fie deservită de un operator de salubritate desemnat în urma unei licitaţii publice.

Zonele sunt compuse din următoarele unităţi administrativ-teritoriale:

- 1A – Oradea;

- 1BBiharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;

- 2 - Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului;

- 3 - Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

- 4 - Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

- 5 - Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

- 6 - Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

În urma procedurilor de licitaţie organizate de ADI Ecolect, şase zone au operatorii de salubritate stabiliţi. În 1A, va colecta deşeurile compania RER Vest, în lotul 2 – firma Salubri Aleşd, iar în loturile 3, 4, 5 şi 6 compania Ave Bihor. Lotul 1, format exclusiv din municipiul Oradea, va avea un operator câştigător când Primăria municipiului Oradea va finaliza procedura de licitaţie.

Investiţii pentru colectarea şi valorificarea deşeurilor

Pe lângă realizarea unei strategii de colectare a deşeurilor, proiectul a presupus realizarea şi dotarea a patru staţii de transfer a deşeurilor, la Beiuş (cu o capacitate de 16.100 de tone/an), Marghita (cu o capacitate de 10.600 de tone/an), Salonta (cu o capacitate de 9.900 de tone/an) şi Săcueni (cu o capacitate de 13.000 de tone/an), cărora li se adaugă o staţie existentă din Aleşd (cu o capacitate de 12.700 de tone/an), respectiv realizarea unei platforme de stocare temporară la Ştei (cu o capacitate de 3.500 de tone/an). În aceste staţii, deşeurile reciclabile vor fi depozitate temporar, pentru a fi presate şi transferate în utilaje de mari dimensiuni, care să le transporte la depozitul ecologic al judeţului Bihor.

De asemenea, în cadrul SMID, au fost amenajate trei noi staţii de sortare a deşeurilor reciclabile colectate separat, la Beiuş (capacitate de 7.000 de tone/an), Marghita (capacitate de 4.500 de tone/an) şi Salonta (capacitate de 4.500 de tone/an), o staţie de tratare mecano-biologică (TMB) a deşeurilor reziduale (capacitate de 60.000 de tone/an) la Oradea. În staţiile de sortare, vor fi separate deşeurile pe care bihorenii nu le-au colectat corespunzător, în timp ce staţia TMB va fi locul în care resturile reziduale vor fi valorificate prin transformarea lor în compost industrial.

Pentru a respecta rigorile Uniunii Europene, SMID a prevăzut şi închiderea celor opt depozite de deşeuri neconforme din Bihor.

De asemenea, SMID presupune şi furnizarea de echipamente necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor, mai precis 5.000 de pubele cu o capacitate de 120 l pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, 3.400 de containere cu o capacitate de 1,1 mc, 20.000 de compostoare menajere, patru containere cu capacitatea de 24 mc, un prescontainer cu capacitatea de 15 mc, şase containere cu capacitatea de 30 mc, un camion remorcher, şase mărunţitoare pentru deşeuri din grădini şi parcuri, 160 de pubele de colectare deşeuri cu capacitate de 770 l.

De acest proiect vor beneficia toţi locuitorii Bihorului, însă efectele lui le vor resimţi mai ales viitorii bihoreni, care vor locui într-un judeţ mai curat şi mai responsabil faţă de natură.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Proiect eșuat înainte de a demara !?!
Angagament "solemn" ca și condiție de finanțare (45.000.000 Euro) cu colectare pe 5 fracții, la 5.000 pubele individuale achiziționate și 1.000 de "case experimentale" incluse în proiect... pentru aproape 200.000.000 de "gospodării" bihorene !?! Penibilitatea și habarnismul de la Direcția Tehnică a Consiliului județean Bihor sunt la cote de avarie. Cât de "paralel" poți fi timp de peste 11 ani de "concepție", ca să investești 3.000 Euro într-o pubelă, ca "rezultat per om-beneficiar" ?!? Ha, ha, ha ... prostia bihoreană a luat avânt.
Postat 22 Iunie 2020, 18:21 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON