URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2015, 09:47

Singura soluţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Oradea au apărut după anii ’90 trei mari proiecte strategice. Autostrada Transilvania, regionalizarea şi extinderea oraşului prin unificarea cu comunele din jur. În sprijinul autostrăzii toate forţele politice, nu doar din Bihor, ci din întregul Ardeal, s-au coalizat. Faptul că proiectul trenează este exclusiv vina politicienilor de la vârf: alde Băsescu nu putea suporta ca Năstase să-şi treacă la activ o asemenea investiţie.

Regionalizarea, cu punerea Oradiei la remorca Clujului, n-a mai depins de noi. Au încercat politicienii locali un efort comun, dar s-a văzut că organizaţia PSD Bihor era prea slabă ca să aibă un cuvânt de spus la Bucureşti. Aşa ne-am trezit că un infractor din Teleorman a trasat pe hartă regiunile cu nesimţirea cu care au desenat Europa Churchill şi Stalin la Ialta.

Acum, însă, proiectul unficării Oradiei cu Sînmartinul depinde numai de noi. Nu mai putem da vina pe miticii care, chipurile, veşnic ne vor răul. Dacă până acum votam parlamentari care dormeau cu capul pe mesele Parlamentului, acum votăm exclusiv pentru viitorul nostru.

Avantajele unificării sunt incontestabile, oricum mai consistente decât inconvenientele. Poate că, în sfârşit, lumea va afla că există o capitală a turismului balnear, turism care, culmea, trebuie să funcţioneze 12 luni pe an. Şi poate aşa vor vedea şi celelalte comune din zona metropolitană că e mai convenabilă o unire ce aduce prosperitate tuturor decât păstrarea unor posturi de primari pentru nişte localităţi cu WC-uri în fundul curţii.

În plus, un alt mare avantaj este că Oradea Mare va putea pretinde, fără a putea fi refuzată, statutul de centru de regiune, comparabil cu Iaşi, Craiova, Constanţa sau Braşov. Un centru al regiunii Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
banu tot ban
e vorba de bani, de multi bani la care ar putea avea acces edilii, consilierii, tehnicii etc. celor doua ashezari. cum statul plateste ca boierul, iar Constitutia ramane inca neschimbata de pe vremea lui nastase, merita sa faci chiar o descindere in graba pe la brutarie, ca pe urma ramai cu basculantele pline - vorba lu' marean vanghelie
Postat 13 Martie 2015, 17:17 de vg
@Mircea Chirila
Lasa abureala! Esti un mare IPOCRIT! Pe cine crezi ca duci cu presul ? RUSINE ! Aceasta unificare nu e in interesul tovarasilor tai izolationisto-separatisti, franele udemeriste, si o stii asta foarte bine. Ei lanseaza tot felul de "fumigene" cu taxele marite si altele, pt ai determina pe locuitorii din Sanmartin sa spuna nu. Lasa textele cu "miticii" in sus, "miticii" in jos. RAUL E AICI! Udemeristii s-au opus sistematic, din toate puterile, dezvoltarii orasului(aeroport, programe de dezvoltare regionala, etc), precum si dezv statiunii Baile Felix!
Postat 12 Martie 2015, 16:47 de Valhalla-Asgard
@Windos
Subscriu la cele spuse de OradeaCivitas, sa afirmi asa ceva despre "epoca" Filip e o ineptie. Probabil, intr-adevar, nu stii ce a facut acel primar cat a fost in functie. Ideea de baza e ca trebuie sa crestem atat ca numar de locuitori cat si ca suprafata. Ineptiile enumerate de neajean sunt doar atat, ineptii pe termen scurt. Ne plangem ca nu avem salarii, ca nu avem turism, dar cand avem sansa sa progresam si sa stopam "migrarea" catre orasele mari - Cluj/Timisoara/Bucuresti, nu vrem. De ce ? De prosti, de aia.
Postat 11 Martie 2015, 20:14 de marius_ro
@WinDos
@WinDos: Inteleg ca esti un mare PSDist si toata lumea stie comentariile tale, si unele chiar sunt amuzante si praf in ochi pt cei neavizati, dar a spune ca "nu cumva "epoca Filip" să pară ca fiind promotor al unei dezvoltări chiar "agresive" " este o ineptie cum rar mi-a fost dat sa citesc. Probabil te-ai mutat in Oradea acum foarte putin timp. A scrie ce ai scris tu despre Epoca Filip e incredibil. Bine ca nu spui ca Florin Groza a fost cel mai longeviv primar al Oradei... Vai de capul nostru. Cu asa oradeni ca tine...
Postat 10 Martie 2015, 12:01 de OradeaCivitas
:)))
Singura solutie? Sa vina statul sa ne faca asta e solutia? Si cand nu o sa faca...pentru ca nu o sa faca...sa avem pe cine da vina? Cu ce se deosebeste filozofia asta de a miticilor care ii blamezi atat d-le Chirila? Cu ce mare oras s-a unit Praidul? Dar in Ungaria ce primar a construit aquapark? De unde stii tu inconvenientele platirii de impozite, tu care probabil fentezi impozitarea cu smecheria cu "drepturi de autor" ca toti jurnalistii? Sau crezi ca peste zece ani nu tot noi o sa platim impozite? De ce nu s-a facut Aquapark in Oradea daca sunt asa priceputi? De ce nu au civilizat Podgoria daca promit canalizare in Betfia? De ce nu repara rahatul ala de pasaj si organizeaza activitatea economica acolo daca promit ca o sa curete Felixul?
Postat 10 Martie 2015, 11:57 de neajean
Afirmaţia că "regionalizarea, cu punerea Oradiei la remorca Clujului, n-a mai depins de noi", este o minciună !!!
Inacţiunea cu rea credinţă a lui Bolojan din prima parte a primului mandat, pusă la dispoziţia ultimei părţi a guvernării Tăriceanu care, în acest context, au eliminat Oradea de pe harta celor nouă poli de creştere din România celor 8 regiuni, a coborât oraşul nostru la nivelul unuia de rang II ... cine citeşte documentele aferente din perioada august-octombrie 2008 o să afle cu neplăcere faptul că Oradea, aflată pe locul 8 al polilor regionali, a fost "înlocuit" cu Brăila, urmare acţiunilor de promovare la care aceasta s-a aliniat, în timp ce Oradea a refuzat pur şi simplu să participe ... şi asta în condiţiile în care Bolojan fusese secretar general al Guvernului, iar Tăriceanu nu avea de ce să-l refuze în păstrarea oraşului nostru pe lista deja agreată de CE0 încă din 2007 !!! Nu s-a vrut asta, pentru ca nu cumva "epoca Filip" să pară ca fiind promotor al unei dezvoltări chiar "agresive", iar amatorismul liberal să arate ca o "remorcă" condusă de incompetenţi şi agăţată doar la "maşinăria" construită de predecesorii din administraţia publică locală !!!
Postat 10 Martie 2015, 11:01 de WinDos
DA!
Absolut corect, trebuie sa evoluam, sa fim un centru regional puternic ca in jur avem concurenta mare, Clujul si Timisoara.
Postat 10 Martie 2015, 11:01 de Nostradamus
cat timp
cat timp nu vor creste impozitele,10 ani dupa care ca tanar pensionar va trebui sa ma mut in alta parte.Asta da avantaj.
Postat 10 Martie 2015, 10:16 de Mircea2003
subscriu
Daca impozitele marite pot fi numite avantaje pe langa celelalte promisiuni minore ,mai bine nu.
Postat 10 Martie 2015, 10:06 de Mircea2003
NU
Nu cred în acest proiect! Cei doi new PNL-iști BOLOJAN și POPUȘ urmăresc cu totul alte interese decaât ale comunității! Probabil portocaliii cu vile în Sânmartin își doresc să fie orădeni! Dar până la urmă nu e vorba doar despre asta! Interesele comunității ar putea fi satisfăcute și prin prisma Zonei metropolitane! Înainte de Referendum poate Bolojan va avea o reacție cu privire la implicarea sa în Dosarul Microsoft! Nu este o chestiune inventată de mine, este o declarație a unui martor din Dosar! Eu doar subliniez că există o Hotărâre de Guvern(199/27.02.2008 contrasemnată de Bolojan, cu trimitire la Microsoft). Pe cale de consecință NU VOI PARTICIPA LA REFERENDUM!(mi se pare o soluție mai bună decât să particip și să spun NU).
Postat 10 Martie 2015, 09:57 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON