URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2021, 13:30

Și la stat, și la privat! Un angajat al Penitenciarului Oradea a fost declarat incompatibil de ANI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul unui angajat al Penitenciarului Oradea, pe numele lui Ionuţ-Mihai Ardelean-Oltean, se arată într-o informare oficială, transmisă marţi după amiază de ANI. 

"În legătură directă sau indirectă..."

Bărbatul, angajat în cadrul sectorului operativ al unităţii de detenţie şi având calitatea de funcţionar public cu statut special, a fost - timp de 10 luni - şi angajat al unei firme private, iar atribuţiile pe care le-a avut Ardelean-Oltean în sectorul privat aveau legătură cu calitatea de slujbaș al statului, susține ANI. 

Concret, documentul Agenţiei de Integritate arată: "În perioada 06 aprilie 2017 - 19 ianuarie 2018, a exercitat simultan funcţia publică cu statut special în cadrul Penitenciarului Oradea şi calitatea de angajat în cadrul unei societăţi comerciale, atribuţiile desfăşurate de către acesta în sectorul privat, fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate în calitate de funcţionar public cu statut special". 

Astfel, potrivit ANI, agentul din Penitenciar a încălcat prevederile Legii nr. 161 din 2003, mai exact cele din articolul 96, care arată că: "funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului".

Ce relevanţă are?

Contactat de BIHOREANUL, Ionuţ-Mihai Ardelean-Oltean n-a vrut să detalieze și nici să spună ce atribuţii a avut în firma privată la care a lucrat. "Nu înţeleg ce relevanţă are pentru dvs. treaba asta...", a spus angajatul Penitenciarului. 

În schimb, bărbatul a susținut că nu a fost anunţat oficial de ANI despre faptul că este incompatibil, menționând totodată că "dosarul nu e gata", deşi Agenţia a făcut publică informaţia privind constatarea stării de incompatibilitate a acestuia, alături de alţi funcţionari din ţară, atât pe site-ul oficial, cât şi prin comunicate de presă. 

Angajatul Penitenciarului nu a precizat dacă va contesta sau nu în instanţă decizia ANI. Legal, persoana faţă de care s-a constatat incompatibilitatea poate contesta raportul de evaluare în instanţă într-un interval de 15 zile de la primirea raportului. Dacă nu o face, acesta rămâne definitiv. 

Abatere disciplinară

În schimb, agentul orădean a spus că nu ar fi fost contactat de inspectorii agenţiei pentru a-şi susţine punctul de vedere. Afirmaţia lui este însă în contradicţie cu poziția oficială a ANI, care arată, în comunicatul menţionat, că "persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare". 

În acelaşi document, ANI aminteşte că "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective". 

De asemenea, potrivit legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".

În aşteptare

BIHOREANUL a contactat şi reprezentanţii Penitenciarului Oradea pentru a obţine un punct de vedere, întrucât unitatea de detenţie este cea în măsură să sancţioneze persoana care s-a aflat în incompatibilitate.  

"La nivelul instituţiei nu s-a primit nicio comunicare din partea ANI legată de starea de incompatibilitate a angajatului. Încă nu am întâlnit astfel de situaţii la Penitenciarul Oradea", a spus Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt. 

După primirea documentelor din partea ANI, a adăugat Bîrda, Penitenciarul va putea demara o cercetare internă şi lua o decizie în cazul lui Ionuţ-Mihai Ardelean-Oltean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON