URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2021, 13:30

Și la stat, și la privat! Un angajat al Penitenciarului Oradea a fost declarat incompatibil de ANI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul unui angajat al Penitenciarului Oradea, pe numele lui Ionuţ-Mihai Ardelean-Oltean, se arată într-o informare oficială, transmisă marţi după amiază de ANI. 

"În legătură directă sau indirectă..."

Bărbatul, angajat în cadrul sectorului operativ al unităţii de detenţie şi având calitatea de funcţionar public cu statut special, a fost - timp de 10 luni - şi angajat al unei firme private, iar atribuţiile pe care le-a avut Ardelean-Oltean în sectorul privat aveau legătură cu calitatea de slujbaș al statului, susține ANI. 

Concret, documentul Agenţiei de Integritate arată: "În perioada 06 aprilie 2017 - 19 ianuarie 2018, a exercitat simultan funcţia publică cu statut special în cadrul Penitenciarului Oradea şi calitatea de angajat în cadrul unei societăţi comerciale, atribuţiile desfăşurate de către acesta în sectorul privat, fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate în calitate de funcţionar public cu statut special". 

Astfel, potrivit ANI, agentul din Penitenciar a încălcat prevederile Legii nr. 161 din 2003, mai exact cele din articolul 96, care arată că: "funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului".

Ce relevanţă are?

Contactat de BIHOREANUL, Ionuţ-Mihai Ardelean-Oltean n-a vrut să detalieze și nici să spună ce atribuţii a avut în firma privată la care a lucrat. "Nu înţeleg ce relevanţă are pentru dvs. treaba asta...", a spus angajatul Penitenciarului. 

În schimb, bărbatul a susținut că nu a fost anunţat oficial de ANI despre faptul că este incompatibil, menționând totodată că "dosarul nu e gata", deşi Agenţia a făcut publică informaţia privind constatarea stării de incompatibilitate a acestuia, alături de alţi funcţionari din ţară, atât pe site-ul oficial, cât şi prin comunicate de presă. 

Angajatul Penitenciarului nu a precizat dacă va contesta sau nu în instanţă decizia ANI. Legal, persoana faţă de care s-a constatat incompatibilitatea poate contesta raportul de evaluare în instanţă într-un interval de 15 zile de la primirea raportului. Dacă nu o face, acesta rămâne definitiv. 

Abatere disciplinară

În schimb, agentul orădean a spus că nu ar fi fost contactat de inspectorii agenţiei pentru a-şi susţine punctul de vedere. Afirmaţia lui este însă în contradicţie cu poziția oficială a ANI, care arată, în comunicatul menţionat, că "persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare". 

În acelaşi document, ANI aminteşte că "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective". 

De asemenea, potrivit legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".

În aşteptare

BIHOREANUL a contactat şi reprezentanţii Penitenciarului Oradea pentru a obţine un punct de vedere, întrucât unitatea de detenţie este cea în măsură să sancţioneze persoana care s-a aflat în incompatibilitate.  

"La nivelul instituţiei nu s-a primit nicio comunicare din partea ANI legată de starea de incompatibilitate a angajatului. Încă nu am întâlnit astfel de situaţii la Penitenciarul Oradea", a spus Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt. 

După primirea documentelor din partea ANI, a adăugat Bîrda, Penitenciarul va putea demara o cercetare internă şi lua o decizie în cazul lui Ionuţ-Mihai Ardelean-Oltean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON