URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2023, 13:22

Sheherezada: povești fascinante pe note muzicale, la Filarmonica Oradea

Sheherezada: povești fascinante pe note muzicale, la Filarmonica Oradea Foto: https://www.facebook.com/photo/?fbid=517316843899405&set=pcb.517317747232648
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suita simfonică „Sheherezada” op. 35 de Nikolay Rimsky-Korsakov, „Rhapsody in Blue” și „Porgy and Bess suite” de George Gershwin sunt lucrările propuse spre audiție joi la Filarmonica Oradea, începând cu ora 19. Soliștii serii vor fi Csíky Boldizsár, la pian, și Nagy Kálmán, la vioară, iar concertul va fi condus de maestrul Romeo Rîmbu.

„Personajul feminin Șeherezada joacă rolul de Povestitoare în cadrul antologiei de povești O mie și una de nopți din cultura Orientului Mijlociu. La origine, se pare că Șeherezada a fost o regină persană. Personajul s-a extins și a devenit atât de cunoscut pe plan internațional, încât a apărut în literatura universală, teatru, film, chiar și lumea jocurilor și după cum se poate vedea, și în muzică”, transmit organizatorii.

Muzica lui Gershwin

Evenimentul debutează cu lucrarea Porgy and Bess, din distribuția premierei din a ul 1935 făcând parte artiști afro-americani, ceea ce a reprezentat o alegere îndrăzneață în acea perioadă. Acțiunea operei îl pune în lumina reflectoarelor pe Porgy, un cerșetor de culoare care are un handicap și trăiește în mahalalele din Charleston. Muzica reflectă rădăcinile muzicii jazz, dar cuprinde și influențe blues, cântece de rugăciune sau de stradă, îmbinate cu arii și recitative din cultura operei europene.

Rhapsody in Blue, lucrare scrisă pentru pian-solo și trupă de jazz, este una dintre cele mai recognoscibile creații ale lui Gershwin și totodată piesa care a inaugurat o nouă eră în istoria muzicii americane. Premiera lucrării a fost întâmpinată cu aplauze tumultoase, iar lucrarea a devenit la scurt timp o emblemă a muzicii jazz.

„O mie și una de nopți”

Suita simfonică Sheherezade op. 35 de Nikolai Rimsky-Korsakov este una dintre cele mai importante lucrări ale compozitorului rus. A fost compusă în anul 1888 și este inspirată din colecția de povestiri O mie și una de nopți, cunoscută și sub numele de Nopțile arabe.

Această lucrare unifică două trăsături tipice ale muzicii rusești în general și ale lui Rimsky-Korsakov în particular: orchestrația plină de culoare și interesul față de Orient.

Pentru a fi mai bine înțeles mesajul muzical, Rimsky-Korsakov a rezumat legenda Șeherezadei: Sultanul Schariar era convins de faptul că toate femeile sunt false și infidele, așa că a jurat că își va condamna la moarte toate soțiile, imediat după ce se căsătorește cu ele. Însă, Sultana Șeherezada și-a salvat viața, spunându-i soțului ei povești fascinante, timp de o mie și una de nopți.

Muzicieni apreciați

Romeo Rîmbu este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. Acesta se află în postura de dirijor din anul 1990, atunci când a participat la un curs de specializare din cadrul Academiei Ottorino Respighi Roma. De asemenea, a studiat arta dirijorală la Oradea între 1991-1993, continuând studiile la Academia din Pescara, Italia. Romeo Rîmbu a susținut concerte pe patru continente, dirijând orchestre din Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea de Sud.

Csíky Boldizsár jr. a urmat Liceul de Artă din Târgu-Mureș și apoi Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în anul 2000 a primit titlul de solist permanent al instituției Münchener Musikseminar din Germania. Pianistul a susținut concerte cu toate orchestrele simfonice din România, a înregistrat pentru radio și televiziune, iar în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Nagy Kálmán a început studiul instrumentului în orașul său natal, Târgu-Mureș, urmând apoi cursurile univeritare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la cursuri de măiestrie, a susținut concerte în calitate de solist la Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, dar și Statele Unite ale Americii, Ungaria și Japonia. În prezent este concertmaestru al Filarmonicii de Stat Oradea.

Până la concertul de joi, melomanii mai sunt așteptați și astăzi, marți, 14 martie, la concertul cameral al trioului Artemisia, „Almost Classic”, format din soliștii Olimpiu Oancea, la oboi, Lorenzo Moroni, la corn, și Valentina Ventel-Horhat la pian. În program se află lucrări de Heinrich von Herzogenberg - Trio in Re Major op. 61, Carl Reinecke - Trio in la minor op. 188, George Gershwin – „Eight Easy Pieces”.

Biletele pentru ambele concerte se pot cumpăra pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, la prețuri începând cu 10 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON