URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2019, 12:31

Sfaturi utile despre îngrijirea pomilor, de la şeful Oficiului Fitosanitar, Nicolae Rugea. "Plantele se îmbolnăvesc la fel de mult ca oamenii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absolvent al Facultăţii de Protecţia Mediului, inginerul agronom Nicolae Rugea a lucrat în agricultură de când se ştie. Întâi şi-a gospodărit propria fermă din zona Tărian, apoi a lucrat pentru fermieri cu mii de hectare de teren, cum ar fi fraţii Cuc sau fraţii Micula, pentru ca apoi să se angajeze la Primăria Girişu de Criş.

Ulterior, a devenit director adjunct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), iar acum coordonează, din funcţia de şef serviciu, Oficiul Fitosanitar Bihor. "Plantele suportă schimbările climatice din ultima perioadă la fel de greu ca oamenii", spune Rugea, care face o radiografie a stării plantelor din Bihor şi le dă sfaturi celor care au pomi sau copaci în curte...

Copaci bolnavi

- Care soiuri de pomi sunt cele mai adaptabile la zona Oradea şi care sunt cele mai bune surse pentru procurarea acestora?

- În zona noastră se pretează tot ce există la nivel naţional - măr, păr şi prun, chiar şi arbuşti precum căpşunul. Surse sunt. În urma Staţiei de cercetări pomicole au rămas zece producători care garantează că materialul pomicol e adaptabil şi sănătos, iar supermarketurile aduc pomi din zona Aiudului. Poţi cumpăra cam de oriunde, dacă materialul are etichetă...

- Cât de sănătoşi sunt pomii şi plantele orădenilor? Dar cei de pe spaţiul public?

- Per ansamblu sunt sănătoşi, dar putem găsi şi castani atacaţi de cameraria ohridella (n.r. – molia minieră), ale căror frunze se usucă, sau aliniamente, ca în zona bisericii Sfântul Andrei, afectate de corythucha, tigrul platanilor, o insectă minusculă care provoacă disconfort inclusiv populaţiei. Apoi, cum tot oraşul e răscolit de lucrări, se sapă pe lângă pomi, afectându-le rădăcinile, şi se asfaltează până în trunchiul lor. Normal că se îmbolnăvesc!

"Cumpărătorul ia de fapt o otravă"

- Care sunt cele mai periculoase boli şi cei mai agresivi dăunători pentru pomii fructiferi? Dar pentru copaci?

- Plantele se îmbolnăvesc la fel de mult ca oamenii. Bolile şi dăunătorii surprind prin virulenţă şi spontaneitate, în condiţiile unor schimbări climatice care pun culturile în dificultate. În oraş avem, cum spuneam, larva minieră a castanului şi tigrul platanului. La pomii fructiferi din grădini sunt apoi rapănul şi făinarea, care afectează frunzele, la viţa de vie sau la legume este mana provocată de ciuperci, iar la cultura mare face ravagii viermele rădăcinilor. Fiecare specie are un spectru larg de boli şi dăunători care pot trece de la o cultură la alta. Trebuie să găsim o combatere adecvată, dar fără ca pesticidele să apară în fruct şi să afecteze consumatorul final.

- Cum pot fi protejaţi pomii? Ce tratamente trebuie aplicate în funcţie de sezon?

- Cea mai importantă e prevenţia: să aduni frunzele căzute toamna, pentru că sunt depozite de boli şi dăunători. Noi emitem periodic buletine de avertizare că urmează să se instaleze o boală sau un dăunător şi recomandăm cam trei tratamente, din care două cu substanţe mai ieftine. Verificăm ca în cele 150 de farmacii să fie doar produse omologate de Autoritatea Naţională Fitosanitară pentru că cumpărătorul ia de fapt o otravă. Dacă pe produs scrie că trebuie să aştepţi şapte zile până poţi recolta, şi nu respecţi instrucţiunile, ai probleme!

Împreună, mai eficienţi

- Cât de nocive sunt chimicalele cu care tratăm vegetaţia?

- Primăriile şi populaţia nu au voie să folosească substanţe toxice, ci doar substanţe şi insecticide omologate. Acestea din urmă nu dăunează populaţiei şi nici entomofaunei utile, adică albinelor şi bondarilor, care polenizează plantele.

- Tratamentele fitosanitare ar trebui făcute de orădeni concomitent cu cele făcute pe domeniul public? Se influenţează ele reciproc?

- Evident că dacă Primăria, persoanele fizice şi fermierii intervin simultan, tratamentele sunt mai eficiente. Dăunătorii nu ţin cont că e domeniul public sau curtea omului şi persistă, dacă nu au fost eradicaţi de peste tot. Or, dincolo de gardul omului, Primăria nu poate interveni. Tratamentele fitosanitare cu avionul (n.r. - care, în trecut, mai stârpeau din dăunătorii de pe proprietăţile private) sunt interzise deasupra zonelor rezidenţiale. Acestea se înscriu într-un registru special şi se aprobă doar în situaţii deosebite. În Bihor n-am avut anul acesta nicio solicitare de acest gen.

Plantaţi toamna!

- Cum trebuie făcute plantările astfel încât arborii să nu se usuce peste câteva săptămâni, aşa cum se întâmplă uneori?

- Cel mai bun moment pentru plantări este toamna. Pomul e în repaus, iar până în primăvară, când începe să circule seva, şi-a legat rădăcinile. Dacă materialul săditor este omologat, dacă se sapă groapa cât trebuie, dacă pomul e irigat şi protejat cu gărduleţ ca să nu fie rupt, e imposibil să nu prindă.

- Ce măsuri se pot lua pentru protejarea castanilor din oraş şi a arborilor sequoia de lângă şcoala Dacia, care par că se usucă?

- Arborii sequoia suferă de o boală şi nu reuşim să îi dăm de cap. E o minune că s-au dezvoltat până acum, pentru că nu sunt specifici zonei. Orice specie are o capacitate limitată de adaptare. În ce priveşte castanii, nimeni în Europa nu a reuşit să stârpească boala (n.r. - molia minieră). Am văzut în Hyde Park, în Londra, arbori mult mai afectaţi decât în Oradea. Eu sunt bucuros că Primăria a înţeles şi face două - trei tratamente pe an...

"Oradea se prezintă acceptabil"

- Se văd peste tot în oraş arbori de tuia înroşiţi, care se usucă rapid. Ce anume îi afectează?

- Problema e materialul biologic folosit. Materialul neomologat supravieţuieşte un an, se chinuie al doilea şi cam atât. Să nu uităm că suntem la câmpie şi nu poţi să aduci bradul la noi. Acum lumea vrea senzaţional şi specii neaclimatizate. În urmă cu câţiva ani au pus palmieri la mare, deşi era clar că n-o să meargă...

- Cum consideraţi că se prezintă spaţiile verzi în Oradea? Sunt alese soiurile potrivite pentru plantări, sunt trataţi puieţii cum se cuvine? Ce recomandări aţi avea?

- Se prezintă acceptabil. S-a amenajat parcul Salca, s-a lucrat în zona Barcăului, urmează zona Ion Bogdan. Cei de la Primărie cunosc deja speciile care s-au comportat bine. Dacă apar probleme, suntem sesizaţi şi se intervine. Oradea este un oraş mare, cu zone care se schimbă de la o zi la alta, greu de ţinut sub control, dar e bine că se încearcă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON