URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 Septembrie 2023, 20:40

Senatorul orădean Adrian Hatos cere ca România să aibă un „ghid de perspective ocupaționale”

Senatorul orădean Adrian Hatos cere ca România să aibă un „ghid de perspective ocupaționale” (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la realitățile pieței muncii din România, unde statisticile arată nepotriviri între nivelul studiilor și ocupație, un număr mare de tineri care nici nu sunt înscriși într-o formă de educație, nici nu lucrează (așa-numiții NEETs) ori dificultățile de angajare ale tinerilor, senatorul PNL de Bihor Adrian Hatos cere ca România să își îmbunătățească serviciile de consiliere și orientare profesională.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, parlamentarul enumeră exemple din alte țări, care publică periodic rapoarte cuprinzând descrieri ale oportunităților de pe piața muncii, incluzând perspective ale profesiilor și distribuția veniturilor aferente diverselor poziții ocupaționale. „Aceste rapoarte reprezintă instrumente foarte utile atât pentru tinerii care își planifică carierele, cât și pentru consilierii de carieră”, a precizat Hatos.

De exemplu, în SUA, Biroul de Statistică a Muncii publică „Occupational Outlook Handbook”, cu date privind cele mai bine plătite meserii ori proiecții de pe piața muncii, Guvernul britanic gestionează o pagină intitulată „National Careers Service”, unde doritorii pot afla informații actualizate constant despre diversele ocupații, iar servicii similare furnizează și guverne precum cele ale Germaniei, Franței, Noii Zeelande, Olandei, dar chiar și de cel al Indiei.

„O analiză, însă, a paginii ANOFM arată că astfel de informații sunt absente de pe pagina principalei agenții de ocupare din România, și de altfel din orice publicație a instituțiilor publice din România. Un tânăr aflat în momentul deciziei de carieră sau un consilier de carieră din România nu are acces la astfel de informații esențiale”, a transmis Adrian Hatos.

Politicianul, de profesie sociolog, arată că măsuri urgente în această direcție sunt necesare în România. „Realizarea unui „ghid de perspective ocupaționale” devine absolut necesară, pentru ca tinerii noștri, și nu numai, să poată lua decizii bine informate privind cariera. În acest moment, diversele ghiduri și materiale publicate de-a lungul timpului nu acoperă toată piața muncii din România, nu au fost actualizate și nu sunt comparabile, dar avem, însă, atât instituții cu atribuții în culegerea și analiza datelor statistice privind piața muncii (INS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale), cât și instituții specializate în servicii de ocupare (ANOFM, AJOFM-uri) sau de orientare și consiliere în carieră (CJRAE-uri) care pot contribui, în mod profesionist, la realizarea și diseminarea unui astfel de ghid pentru publicul larg, în general, și pentru tineri, în mod special”, a declarat senatorul.

El le-a interpelat pe ministrele de la Educație, Ligia Deca, și de la Muncă și Solidaritate Socială, Simona Bucura-Oprescu, cerându-le să se pronunțe cu privire la utilitatea realizării acestui ghid, dar și despre posibilitatea publicării periodice a acestuia.

Senatorul orădean este membru în Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, respectiv în Comisia pentru tineret şi sport ale Senatului României. Până în prezent, a avut 90 de iniţiative legislative, din care 33 au fost promulgate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce nu ai habar să faci cu partidul, ceri altora.
Măscăriciul ăsta liberal, de 3 ani încoace, bagă-n buzunar cam 4.000 Euro, lună de lună fără să facă nimic. Absolut degeaba, pentru că-i paralel cu activitatea legislativă și nu știe nici măcar faptul că un astfel de "ghid" există pentru tot sectorul bugetar, pe ministere și agenții guvernamentale. Fragmentat anual din motive politice și secvențial pe funcții și posturi publice, dar există. Nu trebuie decât să adune "bucățile" de la toți și să le pună într-o singură "lucrare academică". Se bagă-n seamă, ca să zică că ar fi pe merit să mai obțină un mandat.
Postat 21 Septembrie 2023, 08:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON