URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2012, 17:01

Şeful Gărzii de Mediu Bihor: "Legea trebuie respectată şi de cei mari, şi de cei mici"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost şef al Gărzii de Mediu între 2005 şi 2009, Gheorghe Raţiu a revenit în urmă cu o lună la conducerea instituţiei, înlocuindu-l pe Călin Mocan, cel căruia în urmă cu trei ani îi făcea loc. Raţiu spune că ştia că acest moment va veni, chit că nu e genul de şef care stă în birou şi dă ordine, ci cel care merge pe teren, pentru a se asigura că se respectă legea.

Tocmai pentru că e un om de teren, Raţiu le garantează orădenilor că va găsi sursa putorii din oraş, duhoare despre care spune, în mod surprinzător, că nu vine de la controversata fermă Nutripork!

Vom găsi sursa duhorii!

- V-aţi întors la conducerea Gărzii de Mediu Bihor după 3 ani. Cum a fost să nu fiţi şef?

- Am făcut exact ce trebuia să fac, conştiincios, ca întotdeauna. Sarcinile primite au fost rezolvate în totalitate, chit că oarecum simţeam că se va învârti roata. Iar acum ies în continuare pe teren, împreună cu colegii mei, pentru că dacă vrei ca un lucru să funcţioneze, după ce ai trasat sarcini subalternilor, trebuie să le verifici.

- Care e cea mai mare preocupare a Gărzii de Mediu Bihor acum?

- Preocuparea noastră e rezolvarea tuturor problemelor de mediu ale judeţului: deşeurile, poluările, mirosurile...

- Primăria a ridicat din nou problema duhorii din oraş. Până la urmă, care e sursa şi de ce nu dispare putoarea?

- Din verificările făcute la Nutripork, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, cu Comisariatul General, cu o echipă trimisă de la Comisariatul Hunedoara şi specializată în creşterea porcilor, concluzia este că nu de la ferma de porci provine mirosul. E o altă sursă, pe care încă nu o cunoaştem, dar o căutăm.

CET-ul, sub povara sancţiunilor

- Ce surse mari de poluare mai sunt în Oradea?

- CET-ul este un poluator, dar are derogare până în decembrie 2013. O altă sursă e fosta fabrică Alumina, unde statul român trebuie să facă ecologizarea haldelor de şlam. Din fericire, poluarea, adică acel praf roşu de pe Şoseaua Borşului, nu mai e masivă, căci o celulă de depozitare s-a înierbat natural aproape în întregime.

- CET-ul vechi mai rezistă până va fi construit cel nou, sau va umple în continuare oraşul de fumul negru?

- În condiţiile în care are derogare, noi putem doar să dăm sancţiuni pentru depăşiri de emisii. Practic, are dreptul să mai polueze încă un an...

- Predecesorul dvs. la şefia Gărzii a amendat municipalitatea pentru problemele de la CET. Dvs. ce soluţii veţi aplica dacă Oradea va fi acoperită iar de cenuşă neagră?

- Fără discuţie, se vor da sancţiuni dacă plafonul maxim admis de emisii va fi depăşit.

Colectarea selectivă, pe drumul cel bun

- Respectă instituţiile publice colectarea selectivă a deşeurilor, aşa cum le obligă legea?

- Da. Sunt aproape mulţumit, dar asta doar pentru că întotdeauna există loc de mai bine.

- Are şanse oraşul să-şi atingă ţinta privind colectarea selectivă a deşeurilor? Şi ce se va întâmpla dacă aceste ţinte nu vor fi atinse?

- Avem şanse foarte mari. Suntem printre puţinele oraşe care ne-am dotat cu aşa-numitele igluuri, containere închise destinate exclusiv deşeurilor reciclabile. Nu există să nu atingem aceste ţinte, pentru că am intra în infringement (procedură de penalizare prin amenzi, declanşată de Comisia Europeană când un stat UE încalcă o obligaţie - n.r.).

- Cum decurge colectarea selectivă a deşeurilor de la cetăţeni?

- S-a început timid, dar acum se colectează reciclabile. De la orădenii care stau la case, RER Ecologic Service colectează pet-uri, hârtii şi doze în sacii galbeni, iar în restul oraşului s-au amplasat recipiente. Mai sunt străzi unde se uită golirea sacilor, dar bunăvoinţă există, la fel şi intenţie, iar când cele două merg mână în mână înseamnă că se face ce trebuie făcut. În Zona Metropolitană se colectează chiar foarte bine.

Patronii să ceară ajutor

- Mai există gropi de gunoaie clandestine în judeţ sau putem spune că fiecare bihorean are un contract de salubritate valid?

- Se cam rezolvă problema, cu câteva excepţii. În Salonta şi în Valea lui Mihai mai pot funcţiona gropile până în 2017. La Ştei am avut o problemă, căci societatea Solceta n-a vrut să vină cu deşeurile la Oradea, din cauza cheltuielilor. Dar n-are de ales, căci depozitul de acolo e închis din 2010.

- Ce controale predomină în activitatea comisarilor de mediu? Adică de ce-ar trebui să se teamă firmele bihorene?

- Controalele sunt de toate felurile. Patronii să-şi vadă de problemele de mediu şi atunci nu trebuie să se teamă de nimeni. Cine nu ştie ce obligaţii are, poate solicita consultanţă Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Însă degeaba cere consultanţă când controlul e la el în curte...

- Ce ne facem cu birocraţia excesivă? Orice firmă trebuie să aibă responsabil de mediu şi o puzderie de acte privind gestionarea deşeurilor, chit că nu "produce" decât un banal tomberon, iar asta sub sancţiunea unor amenzi usuturătoare. Îi amendaţi pe toţi?

- Aceasta e legislaţia de mediu şi trebuie respectată şi de persoana fizică, şi de cea juridică, şi de cel mare, şi de cel mic! Noi nu putem face rabat de la sancţiuni. Când s-a găsit că o societate a încălcat legislaţia de mediu, este sancţionată. Sunt excesive aceste obligaţii, chiar am ridicat această problemă în ultima şedinţă avută la Bucureşti, cerând să se facă diferenţiere între agenţii economici mari şi buticarii din colţul blocului, care au un singur angajat. La o societate cu 4-5 angajaţi, dacă îi dai o sancţiune fantastică, i-ai pus lacăt pe uşă. Avem semnale că se va schimba ceva...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
E simplu !
Spala te si sursa putorii si putoarea vor disparea. Garantat.
Postat 12 August 2012, 12:45 de băieșu
garda p.lii
niste spagari nennnorociti, pt 2 kile de cirnati papagalul asta e in stare sa spuna si ca ma-sa o fatat purcei care miros a trandafir...
Postat 12 August 2012, 01:17 de nutriporcu ratiu
vorbe goale
asemenea vorbe goale eu unul nu mai inghit de mult si cred ca multi sunt ca mine. vorbe de genul ....o sa facem, o sa fie, vedem......sunt cam de domeniul trecutului care nu mai prind la public, este ce-a mai ieftina publicitate pentru a se afirma ca a revenit pe scun. oare daca bine ne aducem aminte ce a facut el in mandatul trecut????a luat spagi la greu.
Postat 11 August 2012, 20:53 de cosioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON