URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2012, 18:27

Şeful ABA "Crişuri", Dumitru Voloşeniuc: "Omul amendat este mai atent"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Dumitru Voloşeniuc este de aproape două luni şeful Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri". De profesie jurist, directorul e convins că soluţia ca apele bihorene să fie curate este ca primăriile, îndeosebi cele din mediul rural, să-i amendeze pe cei prinşi că aruncă în râuri chiar şi un mic chiştoc de ţigară.

Pe de altă parte, deşi spune că lipsa fondurilor întârzie lucrări importante din judeţ, cum ar fi consolidarea barajului Leşu ori amenajarea malului stâng al Crişului Repede în Oradea în amonte de Podul Ferdinand, Voloşeniuc speră că anul viitor va veni cu veşti mai bune.

Apă avem, bani nu

- Vara a fost secetoasă şi nici toamna n-a adus, până acum, prea multe ploi. Cum stă Bihorul cu rezerva de apă?

- Rezerva este de 120 de milioane de metri cubi, dintr-o capacitate de stocare de 260 de milioane. Loc ar mai fi, deci, să facem rezerve, dar totuşi nu s-a pus problema să rămânem fără apă. Cu cantitatea pe care o avem putem întreţine cursurile de apă şi să asigurăm consumurile pe câteva luni de zile.

- Apele noastre sunt de obicei pline de gunoaie, pe care din când în când le adună voluntarii. Ce e de făcut pentru a avea ape curate?

- E clar că trebuie să lucrăm la mentalitatea cetăţeanului, dar şi administraţiile publice locale trebuie să dea amenzi. Oriunde în lume situaţia e aceeaşi: dacă omul a fost amendat o dată sau ştie că poate fi amendat, este mult mai atent. Nu trebuie decât să ne uităm la comportamentul românilor de îndată ce ies din ţară: toţi sunt mai controlaţi, căci nu vor să plătească amenzi. Dar când intră iar în ţară, deschid geamul maşinii şi aruncă flaconul pe unde apucă...

- Lucrările la amenajarea malului stâng al Crişului în Oradea, în zona Pieţei Independenţei, au fost oprite din lipsă de bani. Pe când vor fi reluate într-un ritm normal?

- Au fost deja reluate, însă într-un ritm mai lent, deoarece pentru această lucrare nu a fost alocat niciun leu pe anul în curs. Constructorul (Repcon - n.r.) a lucrat pe datorie şi la fel face şi acum. În bugetul anului viitor am solicitat sume consistente pentru ca lucrările să continue într-un ritm susţinut. Şi chiar dacă va începe şi lucrarea Primăriei, adică realizarea parcării subterane, nu ne vom încurca deloc unii pe alţii.

Leşu mai aşteaptă...

- De curând, ABA "Crişuri" a fost sesizată că pârâul Peţa emană în Oradea o duhoare insuportabilă. Aţi depistat cauza problemei?

- Da. Una din cele 17 evacuări pluviale era obturată. Dar s-au îndepărtat reziduurile, iar acum pârâul e monitorizat. Probabil la reţeaua pluvială a fost legată şi o canalizare clandestină de către cineva, fapt care a blocat evacuarea şi a împrăştiat mirosul.

- În ce fază e proiectul de întubare a pârâului Paris, care duce în Criş dejecţiile orădenilor din zona Gheorghe Doja?

- Lucrarea are ordin de aprobare din partea ministrului Mediului, trebuie doar bugetată.

- Cum decurg lucrările de consolidare a barajului Leşu?

- Proiectul a fost depus în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care între timp a fost suspendat. Aşteptăm deblocarea şi avem semnale că în primăvară vom putea începe lucrările.

Ţăranii aşteaptă apă din cer

- Ce se poate face pentru ca turismul să valorifice şi cursurile de apă propice de pildă raftingului şi altor sporturi de agrement?

- Singurul râu pe care poate fi practicat raftingul e Crişul Repede. Pentru a valorifica acest avantaj, ar trebui reabilitat barajul Leşu, ca să nu avem probleme de debite necontrolate. Apoi va trebui să stabilim un program cu firmele care duc turişti la rafting, pentru că nu putem lăsa apa să curgă anapoda şi să ne trezim toamna că nu mai avem apă în baraje, doar de dragul agrementului.

- Dar pentru utilizarea apelor în agricultură, prin irigaţii, ce se poate face? Din acest punct de vedere, cum stă judeţul Bihor?

- Maximum 5% din suprafaţa arabilă a judeţului a fost irigată în anii buni, înainte de ‘89. După 1990 sistemele nu au mai fost folosite, foarte multe canale de irigaţie au fost colmatate, iar azi se mai irigă doar 1% din terenuri. În plus, costurile fermierilor nu sunt subvenţionate, aşa că oamenii aşteaptă să cadă apă din cer...

- Ce alte investiţii are ABA "Crişuri" în program?

- Vrem să întubăm pârâul Paris, să consolidăm acumularea de lângă Marghita, să amenajăm văile Criş-Lunca şi Fâneaţa Mare, dar şi să facem câte un baraj la Preoteasa, în judeţul Sălaj, şi la Pietroasa, în Bihor. Mai avem trei proiecte transfrontaliere în evaluare, dintre care unul prevede implementarea unui sistem informaţional pentru managementul integrat Watman, prin care, în 36 de puncte de pe mai multe râuri, se vor măsura diferiţi parametri, precum nivelul şi calitatea apei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@contra
Zi mersi ca huțulul asta nu face naveta de pe unde la k...t ma-sa, undeva pe langa Suceava ! Tampiti putem fi noi, oradenii : orice neica-nimeni de pripas ajunge sef peste noi !
Postat 13 Noiembrie 2012, 09:30 de pinonel
PE BANII CUI FACE EL NAVETA????
Pe banii cui face acest papagal naveta??? Pe banii institutiei:))))))))
Postat 12 Noiembrie 2012, 15:05 de contra
PT RAD
INVATA SA SCRII CORECT IN LIMBA ROMANA SI APOI REGURGITEAZA IDEILE TALE DE RAHAT PRIN ZIARE
Postat 12 Noiembrie 2012, 13:42 de cici
DE PROFESIE JURIST??? :)))))))
CE JURIST FRATILOR????? NU VEDETI CE FATA DE PROSTANAC ARE???? SI CE CAUTA ASTA ACOLO??? HABAR NU ARE CU CE SE MANANCA INSTITUTIA AIA. CE TARA AM AJUNS. DACA IL INTREABA CINEVA RAPID CUM IL CHEAMA NU STIE SI E CU BULETINU IN MANA.
Postat 12 Noiembrie 2012, 13:41 de cici
mda
Domnilor nu inteleg de ce va legati de studiile domnului director , este important sa faca ceva ,sa se vada vizibil proiectele A.B.A nu conteaza doar sa ai studii. poti sa ai doar liceull atat timp cat iti dai interesul pentru oradea , si cu singuranta investitia se va vedea mai ales dupa castigarea USL. Succes la alegeri ,trebuie sa votam USL pentru binele oradenilor.
Postat 12 Noiembrie 2012, 12:04 de rad
Cu fotbalul ai terminat...
...de,cu fotbalul ai terminat,acum esti cu apele....te auzi ce perle scoti ....??Jurist??????????In afara de amenzi nu promiti nimic..auzi jurist,ba mie imi place porcul fript...si omu om..!..Fotbal,ape..ce urmeaza?Sef la politia comunitara,la amenzi,amenzi ...Wow vine craciunul...!Adona cum miroase dle jurist....?????????????
Postat 12 Noiembrie 2012, 09:48 de vasalie
O idee pentru domnul director ABA Crisuri
Fara suparare ,fara dusmanie,fara prietenie numai adevarul si dreptatea spusa in fata ca sa se cunoasca ,toate cele ce ati zis si v-ati laudat cu ele le-a promovat fostul director Pasztor Sandor dela UDMRsi se vede ceva in urma lui , si in urma dumneavoastra ar trebui ca sa se vada pentru ca ``Voloseniuc spera ca anul viitor sa vina cu vesti mai bune`` de exemplu un club sporturi nautice de caiac canoe ,rame ,visle pe Crisul Repede patronat si sponsorizat de catre ABA Crisuri cu locul de antrenament intre Silivas hotel continental Forum podul Dacia cu loc de ponton in fost statie de ape vis a vis liceul Emanoil Gojdu .,ar fi o idee buna , tinerii oradenii ar face sporturi nautice si s-ar implica in ecologie pe Crisul Repede ,si numele dumneavoastra domnule director Dumitru Voloseniuc ar fi pomenit ca si al unui binefacator si promotor al sporturilor nautice pe Crisul Repede ar avea de cistigat si orasul Oradea si ABA Crisuri Bihor ,ar ramane ceva dupa dumneavoastra sa va poate numele in istoria orasului Oradea .Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 11 Noiembrie 2012, 21:20 de Romanul Simplu
dovada
declaratiile specimenului dovedesc ca statul roman prefera sa fie punitiv si nu doreste sa devina preventiv prin informare si programe care sa previna contraventiile
Postat 11 Noiembrie 2012, 18:51 de juristu
buna
Nu inteleg de ce il jigniti pe domnul director , pentru ca va prezentat planurile de viitoar ale A.B.A crisuri , nu cred ca in romania este vreo institutie care sa mearga \'\'struna\'\' fara vreo datorie sau sa aibe fonduri de rezerva , de aceea trebuie gasite toate caiile legale de a face bani , prin amendarea cetatenilor care polueaza apa.
Postat 11 Noiembrie 2012, 18:13 de rad
Scuby
Hahahahaha!!!! JURIST?????!!!!! HAHAHAHA!!!!! Acu un an doi a terminat LICEUL!!!!
Postat 11 Noiembrie 2012, 18:07 de Soby
Ce e acela jurist Voloşeniuc ?
Primăriile, prin primari ca ordonatori de credite (principali sau secundari după caz), nu au dreptul şi nici atribuţiunile de a amenda pe cei care poluează, într-un fel sau altul, apele, aerul sau solul patriei, măi "tarzanule" de fost vicepreşedinte de consiliu judeţean, iar acum director pus doar pe criterii politice, pe motivaţia că eşti jurist făcut la şcoala de vară PNL de la Câmpulung.
Postat 11 Noiembrie 2012, 17:37 de Carp III
?!
Umflatul asta care vine si ne ,,fericeste'' cu chipul lui istet de oaie creata, cand a devenit ,,jurist'' ? La ce tampenii debiteaza, m-as mira sa fi terminat mai mult decat ,,facultatea'' de drept de la Herculane !
Postat 11 Noiembrie 2012, 17:17 de petru
replica la articol
`Omul amendat este mai atent ` dar si proimariile PNL cu balastiere ilegale pe albiile Crisului Re sipe salariatul ABACrisuri ar trebui sa devina mai atent si mai responsabil in munca si faptele lui la locul de munca ,de ex la curatirea malurilor Crisului Repede nu mergi cu angajati cu bautura ,bere si micii, ci mergi sa cureti malurile Crisului Repede de peturi si mizerii lasa-te de pescari si Wekendistii.1)NU folosesti angajati ABA Crisuri ca si sclavi personalii ai cantonierilor.2) Si asociatai Aqua crisus numai pentru strans taxe este buna de controale pe Crisul Repede nu,intelegeri corupte pentru pescariile facute din balastiere in albia Crisului Repede NU! Educarea tinerilor si curatirea ,malurilor Crisului Repede cu ei ,nu numai chermezesi baluri ,educatie ecologica in scoala primara. 4)PrimariilePNL din ZMO nu le este frica si au balastiere ilegale de pietris si nisip.5)Barajul Lesu trebuia consolidata anul acesta si la anu viitor cu betonul si cimentul zicese folosit la consolidare si refacere sefi din ABA Crisuri iosi vor construi case si vile ,si Doamne fereste pe oradenii si pe bihorenii de inundatii pe urma:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 11 Noiembrie 2012, 09:37 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON