URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2010, 17:20

Şedinţă fulger a Consiliului Local Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O hotărâre la trei minute şi jumătate! Consilierii locali au adoptat în şedinţa extraordinară de vineri zece proiecte de hotărâri în doar 35 de minute. Aleşii s-au grăbit să treacă la vot pe considerentul că reprezentantul PDL Dorin Corcheş a considerat că proiectele în discuţie oricum sunt neimportante.

"Nu ştiu care este caracterul de urgenţă al acestor materiale şi care a fost motivul pentru care a trebuit convocată o şedinţă extraordinară pentru ele", a spus Corcheş în deschiderea şedinţei.

Mai mult, liderul consilierilor PDL a afirmat că nu vede utilitatea amenajării unui sens giratoriu la intersecţia Calea Clujului - Piaţa 1 Decembrie - Cele Trei Crişuri - Calea Mareşal Averescu, investiţie de 7,7 milioane lei. "Din punctul meu de vedere nu cred că este prioritară o astfel de lucrare, pentru că sunt nişte costuri considerabile", a susţinut consilierul.

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că lucrarea nu suferă amânare. "Este un proiect care a fost făcut înainte (n.r. - adică în timpul administraţiei PDL). Cu cât amânăm mai mult demararea lucrărilor, cu atât cresc cheltuielile de service pentru noile tramvaie Siemens, care au fost achiziţionate fără să se ţină seama de starea liniei", a spus primarul, referindu-se la faptul că în campania electorală din 2008 au fost aduse tramvaie Siemens care multă vreme nici n-au putut circula din cauza stării proaste a căii de rulare.

În final, hotărârea a fost adoptată cu 15 voturi din partea alianţei PNL-UDMR, consilierii social-democraţi votând "împotrivă", în vreme ce reprezentanţii PDL, surprinzător, au preferat să se abţină.

Atenţie, lucrări!

În schimb aleşii au adoptat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii indicatorii tehnico-economici pentru mai multe investiţii pe care municipalitatea le va demara în acest an.

Printre acestea se numără realizarea unui drum de acces între şoseaua de centură şi Piaţa 22 Decembrie, inclusiv un pod peste pârâul Peţa cu acces spre strada Universităţii, precum şi amenajarea unor intersecţii cu trecere peste şoseaua de centură şi drumurile naţionale DN 76 Oradea - Deva, respectiv DN 79 Oradea - Arad.

Pe lista de lucrări se mai numără modernizarea străzii Principatelor Unite, pentru a oferi o nouă cale de acces către cartierul Ioşia dinspre zona centrală, şi modernizarea unor străzi din cartierele Tokai şi Mihai Eminescu. În acest an va fi reamenajată şi Piaţa Bucureşti (zona Gării centrale), principala poartă de acces în municipiu pentru turiştii care călătoresc cu trenul.

Bani pentru FC Bihor

În şedinţa de vineri consilierii locali au mai aprobat acordarea sumei de 200.000 lei pentru FC Bihor cu titlul de cotizaţie parţială pe anul 2010.

"Necesitatea acordării acestei sume vine din faptul că nu vrem să intrăm într-o situaţie neplăcută. După neplata drepturilor jucătorilor timp de trei luni de zile, parte din ei pot deveni liberi de contract", a spus primarul.

Bolojan a precizat că anul acesta municipalitatea va reduce la jumătate finanţările către FC Bihor, suma finală urmând să fie stabilită după discuţii cu Consiliul Judeţean, celălalt acţionar în club.

De asemenea, la cererea consilierilor locali, preşedintele FC Bihor, Ioan Lucian, va trebui să prezinte în şedinţa de la finalul lunii februarie un raport cu privire la starea clubului.

Cu ocazia întâlnirii, aleşii locali au hotărât, tot cu unanimitate de voturi, acordarea unei donaţii de 1.500 euro către Fundaţia Theranova. Banii vor fi folosiţi la acoperirea cheltuielilor de transport a unui specialist în protezare şi ortezare care va acorda ajutor victimelor cutremurului care a avut loc pe 12 ianuarie în Haiti. Iosif Pop, angajatul fundaţiei, a şi plecat spre Haiti, unde va face proteze pentru invalizi în cadrul unui atelier mobil finanţat de fundaţia umanitară "Johanniter" din Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
wow
bucuria e ca o sa avem intersectie cu pasaj de trecere PESTE soseaua de centura la iesirea carte arad si catre felix! asa ne si trebuie.! numa sa gaseasca si finantare.. pt fwfw...consilierii sunt platiti pt sedinta. nu pt ora. iar pe de alta parte, a fost o sedinta extraordinara. adica, neprogramata.
Postat 14 Februarie 2010, 14:21 de unu
fwfwf
35 de minute? oare cat e idemnizatia pt consilieri? in aceste vremuri tulburi de criza.
Postat 13 Februarie 2010, 10:29 de wffwf
iarasi of
si daca lucrarea nu sufera amanare....de ce a asteptat dl. primar 2 ani de mandat pentru ca sa treaca la fapte? Vai, imi cer iertare....oare despre ce oras discutam aici? Avem atatea poduri....avem atatea artere reparate...vreo 90 daca nu gresesc (printre care si noica....plina de canale...ca sa nu mai vb de centura....), avem intersectii (bi)turbo, avem o groaza de parcari suprahiperextraetajate, tone tone de cladiri reparate (prin pansare cu panze)....of Doamne, atatea s-au realizat in 2 ani in acest oras, incat mi-e scarba de Viena...
Postat 12 Februarie 2010, 23:35 de ionpop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON