URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2014, 09:07

Se surpă monumentele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine iubeşte monumentele industriale ale Oradiei ar face bine să dea o fugă până la Moara Emilia să-şi facă o poză. Măcinată de timp şi nepăsare, "beneficiind" ani buni de vidul legislativ, moara este victima celor care nu au preţuit decât terenul de sub ea.

Pare cumva curios ca într-un oraş unde zeci de clădiri falnice cer urgent reabilitări să deplângi trista soartă a monumentelor industriale. Uităm însă că şi acestea fac parte din trecutul oraşului, la fel ca palatele din centru sau micile case şi prăvălii din fostele cartiere evreieşti.

Ceea ce n-a reuşit Ceauşescu în elanul său demolator a reuşit nepăsarea edililor şi a proprietarilor într-un sfert de secol de dispreţ faţă de patrimoniul local. Dacă în locul Fabricii de Bere măcar a răsărit un mall, pe amplasamentul fostei Fabrici de Spirt şi Drojdie se "cultivă" de decenii numai bălării.

Moara Emilia este în prag de dispariţie. Niciun investitor normal la cap nu mai poate băga bani pentru reabilitarea ei. Ar fi pagubă curată. Dar s-ar putea impune ca pe acelaşi amplasament să se construiască un imobil care să respecte vechea arhitectură, evident, cu facilităţile unei clădiri de secol XXI. Acest model a fost aplicat cu succes şi în Occident, mai ales în oraşele distruse complet de război.

Mi-a plăcut mult ideea arhitecţilor care în Bucureşti, pe locul primului Teatru Naţional, au proiectat un hotel de lux, al cărui parter reproduce fidel faţada vechiului teatru.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: A început demolarea Morii Emilia (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Priorităţile sunt la imobilele supuse revendicărilor !?!
Municipalitatea nu a avut chemare pentru reablitarea Morii Emilia, până în 2000 când a şi înstrăinat-o, pentru că obiectivele principale au fost legate de construcţia Piramidei din primărie, că după scăderea numărului de angajaţi se călcau în picioare de câţi au rămas, de blocarea liftului pentru persoanele cu handicap care trebuie să-şi desemneze împuterniciţi viabili pentru a păstra relaţia instituţională cu primăria, sau de mutarea unor compartimente de la un etaj la altul, cu lucrările necesare de zugrăveli, vopsitorii şi montarea de cititoare cu cartele electronice care să obstrucţioneze libera circulaţie prin imobil !?!
Postat 05 Februarie 2014, 11:14 de Carp III
PRAF SI PULBERE PSD -ista
putin probabil ca un mafiot psd ca si Copil total incapabil, a umarit doar sa demoleze acel teren in cei 15 ani de cand detine moara Emilia, iar la fabrica de bere a fost un mare tun a lui Mudura cu celebrul FPS de trista amintire, si acolo se putea realiza un mic muzeu cu pastrarea unei mici parti centrale a fabrici vechi de 250 de ani, sau o berarie si restul silozurilor le putea demola nu plangea nimeni dupa ele ... dar sa ales de fiecare data raderea de fata pamantului 100%, probabilitatea de a se contrui un hotel clasic care sa imite chiar partial vechea fatada e mica, se putea construi un hotel care sa inglobeze vechea structura macar partial, sa vedem ce va fi.
Postat 05 Februarie 2014, 09:42 de john
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON