URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2022, 08:03

Se sparge nunta? Patronii sălilor de evenimente din Oradea i-au cerut primarului să limiteze distracţia până la ora 2

Se sparge nunta? Patronii sălilor de evenimente din Oradea i-au cerut primarului să limiteze distracţia până la ora 2 FĂRĂ LIMITĂ. Mirii speră ca Primăria să nu introducă o oră-limită de închidere a nunţilor. "După ce ţi-au venit rudele şi prietenii la nuntă şi se simt bine, nu văd cum ai putea să mergi la ei şi să  le spui «Ştiţi, e ora 2 noaptea, mergeţi acasă»", protestează un mire (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea le-a dat frisoane mirilor: după doi ani de restricţii impuse de pandemie, când toate petrecerile au fost interzise, Primăria Oradea ia în calcul reducerea programului sălilor de evenimente până la ora 2 noaptea!

"Nu este normal! Noi am ales să ne ţinem nunta vinerea tocmai pentru ca invitaţii să poată sta cât doresc, fiindcă nu merg a doua zi la lucru. Nu pot chema oamenii la sală la ora 5 seara, că se termină nunta la 2, pentru că la ora aceea mulţi sunt încă la serviciu", protestează o mireasă.

Au fost 12

Florin Birta, primar OradeaReprezentanţii a 12 săli de evenimente din Oradea, de la Ambasador şi Emerald până la Grand Palace ori Queen Mary, s-au întâlnit la jumătatea lunii martie cu primarul Florin Birta (foto). Audienţa a durat doar 15 minute. "Reprezentanţii sălilor au cerut, dacă nu introducerea nunţilor de zi ca în Cluj, măcar limitarea programului nunţilor la ora 2 noaptea", a declarat Birta.

Luat prin surprindere, edilul a refuzat să facă o promisiune. "Nu spun că ar fi o idee rea, dar pentru promovarea unui regulament ar trebui ca sălile de nunţi din Oradea să cadă de acord asupra limitării programului şi să trimită o adresă Primăriei". Lucru care nu s-a mai întâmplat...

O idee cu bucluc

Scandalul care a urmat a pus, însă, cruce demersului. În loc să se unească, reprezentanţii sălilor de evenimente şi-au anunţat nuntaşii ca şi cum decizia ar fi deja luată! "Ca urmare a primirii unei informări din partea autorităţilor locale (Primăria Oradea, DSU Bihor, DSP Bihor), vă pot comunica că evenimentele private se vor desfăşura doar până la ora 2", a anunţat, pe grupul privat de discuţii cu clienţii, sala de nunţi Ambasador. "Decizia se va lua pe plan local. Ştim că cel târziu din data de 1 iunie se va aplica (încă nu ştim nimic de luna aprilie şi mai)", au anunţat pe un grup similar reprezentanţii Opera Events.

În mod previzibil, mirii au protestat. "Nu se poate aşa ceva, până ajung nuntaşii, până se acomodează... Petrecerea începe de fapt pe la 11. Cum să-i trimiţi după 3 ore acasă?!", spune un mire. Însurăţeii spun că măsura ar fi împotriva nuntaşilor. "Ni s-a spus că nunta ţine tot atâta, chiar dacă se termină la 2, pentru că începe la ora 5 seara. Dar la noi oamenii nu sunt obişnuiţi cu nunţile de zi, ca în Cluj sau Timişoara! La 5 seara sunt încă în pregătiri", zice o mireasă.

"Nu va fi nimic"

Asaltaţi de clienţi, până la urmă patronii localurilor au renunţat la iniţiativă. "Nu va fi nimic din asta", afirmă unul dintre reprezentanţii sălii de evenimente Emerald. Patronii sălilor spun că au încercat să mute orarul nunţilor din lipsă de personal. "Avem foarte multe nunţi reprogramate. Pentru că în cei doi ani de pandemie am fost închişi, mulţi ospătari şi-au găsit alte locuri de muncă şi nu mai avem cu cine lucra", spune Carmen Beiuşan, reprezentantul sălii Castello.

Decalarea orarului ar fi ajutat sălile de nunţi să lucreze cu personalul existent. "Avem miri care şi-au reprogramat nunta şi de şase ori din cauza pandemiei şi acum o ţin joia, pentru că doar atunci au găsit formaţie şi fotograf. Nu poţi lucra noapte de noapte, de joi până duminică, cu aceiaşi oameni. Alţii nu ai de unde să scoţi!", spune proprietarul sălii Ambasador, Marius Matei.

În tot Bihorul sau deloc!

Lucru ignorat de nuntaşi, personalul vine la muncă cu două ore înaintea evenimentului pentru a pregăti sala şi pleacă cu două ore după încheierea lui, după ce face curăţenie.

Decalarea programului nunţilor le-ar conveni inclusiv artiştilor. "N-ar fi o prostie să se pună o oră limită. Oricât de frumoasă este o nuntă, după ce se dă tortul miresei, lumea cam începe să plece. După ora 2-3, nunta s-a cam terminat. Mai rămân doar băutorii de cursă lungă", explică un muzicant. Până ce formaţia se dezlipeşte de nuntaşi, până îşi strânge sculele, se face deja ziuă. "Dacă ai nuntă vineri noaptea, e foarte greu să tragi de formaţie şi sâmbătă", spune lăutarul.

Oricum ar fi, ideea a căzut de la sine. Reprezentanţii sălilor au renunţat la iniţiativă după ce au realizat că se întoarce tot împotriva lor. "Regula ar trebui dată, de fapt, de toate primăriile din judeţ. Dacă nunţile se închid la ora 2 noaptea numai în Oradea, se vor muta la sălile din Băile Felix sau din jurul oraşului şi n-am făcut nimic", constată reprezentantul unei săli.

Şi uite aşa, tradiţia merge mai departe. Până în zori...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Zic prestatorii de servicii: “ Regula ar trebui dată, de fapt, de toate primăriile din judeţ. ”
Asta e problema patronilor/privatilor, asa ca ei singuri trebuie sa si-o rezolve, nu statul prin legi care sa interzica ceva. Restaurantele si lautarii pot pune preturi diferite in contract, in functie de intervalul orar, sau pot refuza sa lucreze dupa anumita ora.. dar ii deranjeaza si sa piarda un client, asa ca cer primariei sa oblige cu forta nuntasii sa le fie tot lor clienti, dupa conditiile lor pe care ei nu vor sa si le asume personal. Ba nu mintiti ca primaria si DSP a interzis, ci contractul vostru, cu curaj si transparenta anuntati clientii ce puteti oferi si ce nu!! Uite cum a aparut lobbyul si in Oradea. Bine ca Birta nu le-a facut pe plac! Nuntile de zi deja exista si la Oradea, ca la Cluj si la Timisoara…
Postat 21 Aprilie 2022, 15:13 de unu
se cheama "pasarea responsabilitatii"
"io v-as lasa, da' nu ma lasa primarul, si cu legea nu ne jucam". Primarul nu ar trebui sa faca nimic!!! Esti privat, pui orar de functionare - cine nu respecta zboara afara c'un sut in spate. Asa e normal, nu sa rogi primarul sa puna bariera
Postat 21 Aprilie 2022, 14:34 de danzigk
.
pe langa ca au preturi umflate din tot felul de cauze inventate, vad ca ai au si tupeu. Eu va sugerez mirilor, sa ii dati in judecata
Postat 21 Aprilie 2022, 12:01 de David
tortu '
Daca după ce se dă tortul miresei, lumea cam începe să plece ,mai bine s-ar da tortul miresei la iesirea de la cununia religioasa. Asa ar fi si cei cu salile de nunti cei mai castigati si n-ar trebui sa impuna ei mirilor cat sa tina nunta. Ca vad ca asta incearca , si l-au gasit pe primar sa-l bage in fata, sa nu fie ei raspunzatori.
Postat 21 Aprilie 2022, 10:39 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON