URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Se scumpeşte încălzirea! Municipalitatea a majorat subvenţia cu 8,63 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preţul gigacaloriei se majorează din nou, la doar două luni de la ultima scumpire. Consiliul Local a aprobat luni scumpirea gigacaloriei cu 8,63 lei începând din luna februarie, în ciuda opoziţiei grupului PSD.

"Avem o centrală retehnologizată, o creştere a cantităţii de energie electrică produsă de aceasta, o creşterea semificativă a preţului energiei electrice şi un proces de înlocuire a multor kilometri de reţea cu pierderi. Cărui fapt i se datorează această creştere?", a întrebat liderul social-democraţilor din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa.

Directorul Termoficare, Stănel Necula, a explicat că majorarea intervine ca urmare aprobării noilor tarife de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. "Tarifele sunt stabilite de ANRE. Anul trecut, în luna a şasea şi, după aceea, în decembrie, s-a stabilit preţul unic la gard, la care noi adăugăm apoi tarifele de transport şi distribuţie", a spus Necula.

Majorarea de tarif stabilită de agenţie are însă la bază tot datele furnizate de Termoficare. "Am făcut un studiu privind bilanţul energetic al societăţii, din care rezultă că pierderea de energie termică reală este mai mare decât cea tehnologică, lucru care a trebuit corectat", a explicat viceprimarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Altfel spus, pierderile de pe reţelele încă nereabilitate ale Termoficare vor fi preluate în preţul local al gigacaloriei.

Pentru ca populaţia să nu suporte o nouă scumpire a încălzirii, conducerea municipalităţii a propus Consiliului Local preluarea majorării de 8,63 lei pe gigacalorie în subvenţia acordată de la bugetul local.

Astfel, orădenii vor plăti tot 255 lei pe gigacalorie, dar de fapt preţul acesteia a crescut la 239,49 lei pentru consumatorii racordaţi la reţeaua primară prin puncte termice proprii, respectiv la 304,18 lei pentru populaţia deservită prin punctele termice ale Termoficare.

În ceea ce priveşte agenţii economici, aceştia vor plăti pe gigacalorie 259,17 lei în cazul celor racordaţi la reţeaua primară respectiv 390,96 lei în cazul celor deseviţi din reţeaua secundară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Strategie
Din 2018 nu ne mai lasa ue sa subventionam caldura populatiei. Pentru linistea noastra au marit subventia, deocamdata. Ne vedem in toamna.
Postat 30 Ianuarie 2018, 10:42 de excalibur
Avem di tati
Deci suntem pe locul 3 pe tara la pretul de productie pt. gigacalorie. Plus folosim un cazan fara autorizatie. Iar pretul gigacaloriei continua sa urce - atat ca valoare directa, cat si ca volum inregistrat de noile contoare. Pai nu zicea Bolo ca vom produce curent, ca se vor reduce preturile, ca... vai de noi. Poftiti, intrati, intrati si cumparati avem di tati - Apropo poate cineva sa-l anunte si pe Cris cat e pretul la gigacalorie?
Postat 30 Ianuarie 2018, 09:59 de OradeanADN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON