URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2014, 10:18

Se reia programul Casa Verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Mediului Attila Korodi a anunţat că doreşte ca în 2014 să fie semnate contractele de finanţare pentru 5.835 de beneficiari ai programului Casa Verde şi să fie analizate urgent şi cele 9.776 de dosare rămase din sesiunea 2011, astfel încât de program să beneficieze 13.000 de cetăţeni.

Korodi a arătat că, în ultima sesiune de finanţare în cadrul programului Casa Verde, din 2011, deschisă în perioada 01.06.2011 - 15.07.2011, au fost depuse în total 23.938 de dosare.

Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză, ministrul luând decizia să fie analizate urgent şi aceste dosare.

Din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate şi 2.653 au fost respinse. Pentru 5.674 de beneficiari contractele au fost semnate în 2011 şi 2012, iar în acest moment sunt în curs de plată. Dintre acestea, până în prezent au fost decontate un număr de 5.347 cereri în valoare totală de 32.188.746,52 lei.

Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele vor fi semnate începând de săptămâna aceasta, iar solicitanţii vor fi contactaţi în vederea contractării, a mai anunţat ministrul. Acestor beneficiari li se vor adăuga şi cei care vor fi desemnaţi în urma analizei celor 9.776 de dosare restante din sesiunea 2011.

"Asta înseamnă că, din programul Casa Verde aflat în derulare, anul acesta vom contracta finanţări pentru 13.000 de cetăţeni", a declarat Korodi.

Analiza şi evaluarea dosarelor depuse se derulează în ordinea înregistrării lor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), de la agenţiile locale pentru protecţia mediului. Listele cu proiectele aprobate şi cu cele respinse vor fi afişate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finanţare, art. 17, la secţiunea Casa Verde 2011 - http://www.afm.ro/casa_verde_pf_2011.php

Contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării.

"Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de beneficiari să obţină finanţarea. Suntem conştienţi că, din cauza intervalului mare de timp în care programul a stagnat, vor exista şi anumite discrepanţe. Aşadar, vom întâlni cu siguranţă foare multe cazuri în care proiectul iniţial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu soluţiile tehnologice ale pieţei. Tuturor celor care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul le vom oferi această posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficienţa pentru fiecare sistem instalat să fie maximă", a mai spus Korodi.

Ministrul a amintit totodată că, la momentul lansării programului Casa Verde, în 2008, se vorbea despre o economie de până la 30 la sută la încălzire şi de până la 60 la sută la apa caldă pentru beneficiarii programului, subliniind că, astăzi, având în vedere că tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri vor fi, cu siguranţă, mai mari.

"Referitor la viitorul programului Casa Verde, dorinţa mea clară este ca acest program să continue. După ce vom finaliza toate dosarele aflate în analiză, vom decide când anume vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot să vă spun încă cu certitudine dacă vom avea un nou call anul acesta, sau dacă vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finanţărilor aflate în curs, dar şi de rata încasărilor la Fondul de Mediu", a mai declarat Korodi.

Programul Casa Verde presupune acordarea de finanţări pentru persoane fizice şi juridice pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încalzire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON