URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2013, 16:50

Se rade tot: Mozaicul turnat de mântuială în Pasajul Vulturul Negru va fi spart cu picamerele! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a cerut joi firmei Marconst să refacă pe propria cheltuială mozaicul din Pasajul Vulturul Negru, pe considerentul că lucrarea, făcută de mântuială, nu poate fi recepţionată în modul în care a fost predată.

"Comisia de recepţie a lucrărilor a decis să nu recepţioneze lucrările şi să oblige executantul să refacă în întregime partea referitoare la mozaic, inclusiv sticla ornamentală, pe cheltuiala firmei, în termen de 3 luni de la data la care primeşte notificarea", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit viceprimarului, refacerea mozaicului va fi făcută tot de Marconst, care va trebui să îşi aducă mozaicari din străinătate. "Dacă în câteva zile vine cu o propunere concretă de execuţie, cu o firmă care oferă garanţii că va face lucrările, putem încheia un act adiţional la contract de suspendare a penalităţilor de 25.000 lei pe zi de întârziere, cu condiţia ca lucrarea finală să fie de o calitate impecabilă", a spus Mălan.

Viceprimarul a spus că actul adiţional va fi făcut astfel încât, în cazul în care lucrarea va prezenta deficienţe, să devină nul de drept, iar Marconst să datoreze penalităţi pentru întreaga perioadă de prelungire a lucrărilor. În acest caz, pentru cele trei luni de prelungire a lucrărilor firma va avea de plată circa 440.000 euro.

După toate probabilităţile, pe toată perioada lucrărilor de înlocuire a mozaicului turnat de mântuială, accesul în pasaj va rămâne în continuare închis. "Probabil se va lucra pe porţiuni. Este o decizie pe care o vom lua împreună cu constructorul, asupra căreia nu ne putem pronunţa în momentul de faţă", a zis viceprimarul.

Pentru ca refacerea mozaicului poată fi executată, municipalitatea a cerut prelungirea cu şase luni a termenului limită de încheiere a proiectului european prin care sunt finanţate lucrările stabilit pentru data de 15 iulie.

Printre deficienţele constatate de comisia de recepţie la verificările din teren făcute în 28 iunie s-au numărat numeroase fisuri şi diferenţe de culoare ale mozaicului, porţiuni în stratul de mozaic care nu fac legătura cu stratul suport, rosturi de îmbinare de calitate necorespunzătoare, diferenţe de nivel între câmpurile de mozaic şi sticla ornamentală precum şi gurile de scurgere şi mozaic, plăci de mozaic ciobite, denivelări în câmp apărute pe întreaga suprafaţă şi faptul că sticla circulabilă din zona centrală nu are culoare uniformă, fapt vizibil îndeosebi pe timpul perioadei de iluminare nocturnă.

Lucrările de înlocuire a reţelelor subterane, iluminatului arhitectural şi mozaicului din Pasajul Vulturul Negru au fost câştigate în iunie, anul trecut, de firma Marconst, singura participantă la licitaţie, care a oferit pentru lucrare 2,5 milioane lei cu circa 10% sub valoarea estimată de 2,8 milioane lei, plus TVA.

Refacerea mozaicului a costat circa 480.000 lei din preţul total, iar în momentul de faţă Marconst mai are de încasat de la municipalitate circa 530.000 lei, bani care au fost blocaţi în conturile Primăriei.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Lucrări de mântuială! Primăria a refuzat recepţia lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru din cauza deficienţelor (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
responsabilitate
pasajul trebuie refacut nu poate ramane asa , tot cu crepaturi. Indiferent cat trbuie inchis pasajul indiferent cine este constucorul primaria sa intervina sa nu acepte asa lucrarea.
Postat 07 Iulie 2013, 23:04 de vio
semn de normalitate
nu ne puteam consola cu \"asta este\" si sa ii lasam sa scape asa usor!, inca 2-3-4 luni pasajul inchis, nu conteaza - e imiperios necesar, de asteptat sa ceara refarerea. arata de toata jalea, ca si cum ar fi fost turnat in 1940 betonul, nu de 2 saptamani! totul e crapat, dalele nu`s puse bine-rosturile, diferentele de culoare...din pacate, dat fiind ca firma deja cred ca e pe pierdere cu lucrarea asta, sunt curios ce calitate o sa ofere la refacere. e bine totusi ca primaria cere constructorilor calitate - vin la licitatii, dau preturi de dumping, cu 10-15-30-40% mai mici decat cel estimat si nu mai pot cere majorari - asa ca taie la costuri si materiale. din pacate, la aceasta licitatie au fost singurul ofertant... trebuie si firmele locale sa lucreze cinstit: de calitate si la preturi corecte, sa castige toti (oradenii, salariatii, patronii si primaria). un semn de normalitate pt viitorii participanti la licitatiile primariei, sa fie!
Postat 06 Iulie 2013, 00:16 de unu
Curtea de Conturi să nu doarmă
Scrie ca se penalizeaza daca nu se preda la termen? Scrie! Atunci ce-i cu înţelegerea asta de doi lei, intre PNL si UDMR?
Postat 05 Iulie 2013, 21:01 de Juji
Tarziu s-au trezit
Ordinul M.L.P.A.T. nr 50/N/1998 prin care s-a aprobat \"Normativul privind proiectarea, execuţia şi asigurarea calităţii pardoselilor la construcţiile civile\", indicativ GP 037/98, elaborat de INCERC Bucuresti, reglementeaza si executarea pardoselii din mozaic. Se gaseste si pe www.scribd.com. Este prezentata in detaliu procedura de executare. Era foarte usor de verificat si pe parcursul derularii lucrarii calitatea executiei.
Postat 05 Iulie 2013, 20:05 de Apolodor
Ambitii
comisia care a dat spre executie lucrarea catre firma Marconst trebuie asemenea trasa la raspundere pentru rezultatele de slaba calitate;consider(ca necunoscator) ca ar fi trebuit vazut portofoliul de lucrari similare,de aceeasi anvergura,ca termen de comparatie,inainte de a aproba o asemenea pierdere de timp si nervi si bani din resursele contribuabililor...lasati-o balta asa cum e,insumati pagubele si platiti firmei restul sumei minus penalitati(sau nu mai platiti nimic) si gata...nu mai privati oradenii de pasajul lor pt ambitii de natura personala/poltica ca si asa toamna ne cam bate-n geam.
Postat 05 Iulie 2013, 15:07 de Oradean afectat
Ambitii
comisia care a dat spre executie lucrarea catre firma Marconst trebuie asemenea trasa la raspundere pentru rezultatele de slaba calitate;consider(ca necunoscator) ca ar fi trebuit vazut portofoliul de lucrari similare,de aceeasi anvergura,ca termen de comparatie,inainte de a aproba o asemenea pierdere de timp si nervi si bani din resursele contribuabililor...lasati-o balta asa cum e,insumati pagubele si platiti firmei restul sumei minus penalitati(sau nu mai platiti nimic) si gata...nu mai privati oradenii de pasajul lor pt ambitii de natura personala/poltica ca si asa toamna ne cam bate-n geam.
Postat 05 Iulie 2013, 15:07 de Oradean afectat
Politicul e in toate?
Daca tot se rade tot mozaicul ar trebui sa se renunte la modelul cu tulipan rosu pe fond alb cu verde fiindca nu se asorteaza cu restul zugravelilor bej cu crem si maro.De ce nu se respecta culorile originale vechi? Sau si aici trebuie sa-si spuna cuvantul politica lalelelor?
Postat 05 Iulie 2013, 14:43 de Vulturul
pasajul vulturul negru
hahahaha.... asta se poate numi lucrare ? asa ceva... doar in filmele cu prosti mai poti sa vezi.
Postat 05 Iulie 2013, 14:19 de nail
@adi un constructor
ai dretpate in ceea ce spui dar nu numai asta este problema in situatia respectiva, sunt si multe alte reguli la turnarea unei pardoseli mozaicate de asemenea complezitate si dimensiune. Tehnologia trebuie cunoscuta si de PROIECTANT ( pentru a prevedea toate fazele de executie0 pentru BENEFICIAR (PMO) prin dirigintii de santier si bineinteles de CONSTRUCTOR !!!! Trebuie cunoscuta intimitatea procesului de PREGATIRE a stratului suport, de PREPARARE a materialului de pozat , timpi de asteptare, ................ trebuie PLATITI MESERIASII meseriasi care sunt destiu si in rRomania nu numai in Ungaria !!!! asa cum vrea sa sustina udmr-istii de la MARCONST si PMO prin reprezentantii sai alde UngurulBolojanCoadaDeCiocan prin interpusul MalanCanalizatorul !!!!
Postat 05 Iulie 2013, 13:55 de scortosul
TOTI SUNT VINOVATI - continuare
TOTI sunt VINOVATI !!! PROIECTANTUL, PMO si CONTRUCTORUL , TOTI au partea lor de vina mai mare sau mai mica, dar toti sunt vinovati... Acum PMO care are banu face pe grozavu dar si aici sunt niste idioti in frunte cu cel tehnic care facu proba cu galeata cu apa la o pardosea mozicata!!! Pai mai prostalau pardoseaua mozaicata trebuie sa fie plana mai ales dupa slefuire ca nu-i pardosea de canalizare !!! Da nu-i cine sa va spuna ca sunteti niste prosti infumurati !!! ATAT !!!! Restul e can-can !!!
Postat 05 Iulie 2013, 13:32 de scortosul
TOTI SUNT VINOVATI
Adevaratul vinovat pentru dezestrul mozicului este cel ce a organizat licitatia. mozaicul poate fi incadrat usor ca o lucrare de arta si nu o amesteci cu lucrari de reparat haznale si bude. Directia tehnica din PMO este o directie de tot rahatu obedienta ideilor lui CoadaDeCiocanBolojanul si face totul dupa mintea lui. Adica prost !. Nu trebuiau amestecate de la inceput aceste 2 lucrari. Trebuiau licitate separat. Acum ca numai strainii stiu face asemenea lucrari este o magarie de tip idiot iesita din putul meditatiilor sefilor dijn PMO. A turma un mozaic nu e o lucrare f.f.f.f complicata trebuie doar respectata tehnologia si trebuia ca proiectul, proiectantul sa tina seama la intocmirea documentatiei de fazele tehnologice si cote obligatorii pentru o asemenea lucrare. Dar firmele de proiectare nu au tehnologi, au angajati pe bani de nimic proaspewti absolventi care nu stiu nimic !!!! asa si ies proiectele !!! Cu salarii de nimic iese lucru de nimic. Si PMO pune botu ca acepta la licitatii oferte sub 40% din valoare de verificare in conditiile in care doar materialele sunt ca 45% din valoare de verificare. TOTI sunt VINOVATI !!! PROIECTANTUL, PMO si CONTRUCTORUL , TOTI au partea ..
Postat 05 Iulie 2013, 13:29 de scortosul
un constructor
Mozaicul se toarna in strat subtire de 1 cm sau max 2 cm pe betonul crud in cel mult 24-36 ore de la turnare, pt a face priza. Altfel priza e inexistenta. Daca torni mozaic dupa cateva saptamani cum au facut mesterii tocmiti de primarie, acesta trebuia sa aiba o grosime de cel putin 4 cm pt a putea sa asigure un suport ok pt un trafic usor, pietonal, fara sa se fisureze De trafic auto nici nu se pune problema. Baietii au turnat in schimb un mozaic subtire pt a face economie, de unde si fisurile respective.
Postat 05 Iulie 2013, 12:42 de adi
responsabilitate
De asa exigenta era nevoie si la receptia lucrarilor de pe str. Republicii. Acum nu am aveam tocurile rupte din cauza lucrarilor de proasta calitate .
Postat 05 Iulie 2013, 11:41 de vio
Foarte corect spus, Eva!
Cum spunea Eva in randurile de mai jos, unde au fost dirigintii de santier sau comisia de supraveghere a primariei? unde a fost asta, viceprimarul, pe toata perioada executiei? Ce e de explicat este cum anume vor fi despagubi toti acei comercianti care timp de 8 luni si-au tinut afacerile inchise, fara nici un comentariu, cu totii au acceptat faptul ca a fost nevoie de aceasta reabilitare...dar ca acum, la finalizare, se trezeste primaria ca nimic nu e bine si pasajul va fi din nou inchis, nu are nici cea mai mica justificare. Si ce e trist e ca nu avem nici un cuvat de spus...cu toate ca suntem cei multi, suntem cei care ii aducem la conducere, suntem cei care muncim pentru "scaunele" si campaniile lor, nu avem nici un cuvant de spus. In final, este fara doar si poate, in TOTALITATE, vina primariei. In momentul in care ai in mana reabilitarea unui obiectiv de patrimoniu, pe bani care nu iti apartin, ai obligatia de a verifica daca compania care va executa lucrarea este capabila si detine resursele financiare si umane de a executa o astfel de lucrare...ori nimeni nu a luat in calcul acest lucru, s-a facut o treaba tipic romaneasca, cu rezultate pe masura. Eu, stimabili "inscaunati",
Postat 05 Iulie 2013, 11:33 de Teodora
sunt Mozaicari si in Oradea
o zi bună rușine acestor ziși constructori???+ rușine celor care au luat bani că au verificat și au gestionat acest contract+ dl Mălan+echipa lui de consilieri. exista în Oradea mozaicari care asta fac din 1987(TCI Oradea) exista în Cluj, Timișoara și în Alba Iulia echipe de mozaicari care fac reparații la monumente. dar(există un dar) dacă pe cei din Oradea îi plătim cu salar minim pe Romania, atunci așa va fi și munca. d-l Mălan există arhitecți foarte buni tineri în orașul nostru d-l Mălan există constructori foarte buni în orașul nostru poate pînă la finalul mandatului dvs. le veți acorda încredere e penibil ca cel de la 50 km de Oradea( ori din altă țară) să fie mai ieftin și mai bun ca cel din Oradea oare de cînd vom deveni simpli patrioți locali?? cu respect Dan
Postat 05 Iulie 2013, 07:54 de Pitirici- un simplu
neseriosi... incapabili....
pai, cu firme ca si marconst si firma aia ungureasca, v-ati gasit sa contractati lucrari ?????? acuma sa plateasca, cu varf si indesat pt ca va fi iar o perioada lunga de santier sub pasaj.
Postat 05 Iulie 2013, 06:08 de lepre udemeriste@
@Apolodor si restul
Nu prea conteaza de unde e firma, conteaza cu ce oameni lucreaza. Intr-adevar, cunoscandu-si potentialul nu trebuia sa se bage la o asemenea lucrare. Dar daca tot au facut-o (si ca o mica paranteza, daca primaria renunta la ei pe considerentul stupid ca sunt din Marghita, sareau toti ca sigur ca da, ca nu a castigat Selina), ar fi trebuit sa-si angajeze specialisti care chiar au habar ce fac acolo, nu cum zicea cineva mai jos, in cel mai fericit caz zidari. Din pacate firmele romanesti lucreaza cu mana de lucru ieftina, astfel ca nici lucrarea nu poate fi de calitate. Totusi, cand stii ca e vorba de un simbol ar orasului, nu te uiti doar la profit si iti angajezi macar 1-2 specialisti pentru a-i intruma pe drumul cel bun pe muncitorii care habar n-au ce e ala mozaic.
Postat 05 Iulie 2013, 03:24 de Marius
Firmele lui Peste Prajit
Nu trebuie sa fii specialist sa iti dai seama ca acolo nu sa lucrat cu mozaicari, ci cel mult cu zidari-faiantari, deci se vede din poze pete, crapaturi, ooppps nu sa lipit gaurim tot punem rasina de arata totul ca pixul nu e nimic facut ca lumea acolo ... deci sa nu le plangem de mila ... lucrarea e o bataie de joc, de remarcat ca Oradea e restaurata de Salard, Marghita mai mult decat indoielnic ....
Postat 05 Iulie 2013, 00:18 de john
FIRME DE LA COADA VACII
Asa se intampla cand se fac restaurari cu FIRME DE LA COADA VACII, specializate in restaurarea de grajduri. Salardul si Marghita restaureaza la Oradea. Mai urmeaza Pocioveliste. Parca si in holul Teatrului Regina Maria exista fisuri in mozaicul turnat de "maestrii" din Salard City.
Postat 04 Iulie 2013, 22:56 de Apolodor
Nagyvarad
Si voi ati vrut pe taranii din Moldova sa turna mosaic? Da de unde domnule? Majoriotatea Oradiei a fost construita de familia Rimanoczy si distrusa de contropitorii nebuni sholdoveni, olteni si alte cacaturi.
Postat 04 Iulie 2013, 22:20 de Rimanoc
Nu e vb doar de mizerie ci de calitate proasta a lucrarilor
La inceput si eu credeam ca arata super,dar daca te uiti la mozaic putin mai atent iti dai seama ca cei de la Marconst au fuserit lucrarea peste tot......sunt prea mici pt asa ceva,adevarul e ca ar fi bine ca primaria sa reactioneze la fel cu toate lucrarile din oras
Postat 04 Iulie 2013, 19:43 de Bogdan
CANALIZARE
CU TEVILE DE CANALIZARE DIN NUFARUL IN LUNGIME DE 500 M NESCHIMBATE DE SELINA CUM SE VA PROCEDA TIMPUL TRECE SI TOTUL SE UITA
Postat 04 Iulie 2013, 19:06 de DORU
sa il lase asa
SA NU REFACA CEVA CA NU ARE SENS!!! AM FOST LA 8 DIMINEATA IN PRIMA DUMINICA DUPA CE A FOST PERMIS ACCESUL SUBPASAJ. SA VEZI CUM ARATA ATUNCI, MALANE!! CAT TIMP RAMAN DESCHISE JEGURILE DE BORDELURI SI CAFENELE, O SA FACA MIZERIE PROSTII, TINERII, BETIVANII, DROGATII, TIGANII !!! MERGETI SA VEDETI CUM ARATA SAMBATA, DUMINICA DIMINEATA: PLIN DE VOMA, URINA, JEGURI SI MIZERII MAI ALES IN FATA LA COLUMBUS!! CINE CURATA, IA ZI????
Postat 04 Iulie 2013, 18:48 de oradeann
Corectitudine
Aici nu-i vorba de care firma pe care, lucrarea asa cum este nu-i buna de nimic nu trebuie sa fii dur si nici sa faci pe durul ca sa vezi, nu este o lucrare de nasul celor de la Marcons, spun asta dupa ce am vazut pe viu ce au facut.
Postat 04 Iulie 2013, 18:09 de @oradean
Punct si de la capat
Am fost, am vazut, am plecat. Ideea este buna, ar fi ceva frumos in final, dar nu se poate realiza decat daca se curata totul si se pleaca de la zero. Mozaicul nu se poate repara.
Postat 04 Iulie 2013, 18:05 de ilie
cat timp s-au derulat lucrarile nimeni nu a observat??
iac-asa ii termina pe cei care au bagat bani grei in zona de distractie a Oradiei,respectiv toate afacerile de sub pasaj
Postat 04 Iulie 2013, 17:54 de eva
able
Orasul Oradea a devenit rasul lumii...o gramada de "specialisti" subp(u)olicalificati...de la muncitori la politicieni...pe banii contribuabililor :(
Postat 04 Iulie 2013, 17:52 de able
Daca era Selina ?
Daca o facea Selina o receptionati cu focuri de artificii si era de nota 10, pe cei de la Marcons ii terminati pentru a face pe Durii.
Postat 04 Iulie 2013, 17:41 de Oradean
Meserie
fac pariu pe salariul primarului pe o luna ca firma Marconst nu va realiza lucrarea nici in cinci ani, asa cum cere contractul. Imi pare rau pentru ei dar nu au calificarea pentru o asa lucrare. Specialisti din afara vor veni numai pentru bani multi si nu-i cazul. Domnule viceprimar nu are rost sa pierdeti timpul cu ei, de pierdut pierde toata lumea dar mai ales firmele din pasaj si oradenii. De vina sunt in primul rand cei care au dat lucrarea fara sa verifice potentialul firmei, pretul cel mai mic in licitatie nu inseamna si lucrarea executata cel mai bine. Bine ca la Cimitirul orasenesc daca vrei sa faci ceva lucrari cu forte proprii (adica daca vrei sa duci cateva roabe de pamant sau sa repari ceva la mormant) nu se poate chiar daca platesti taxele daca nu ai calificare de zidar, faiantar, peisagist, etc. si asta tot in baza unei hotarari de consiliu local.
Postat 04 Iulie 2013, 17:30 de petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON