URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2022, 12:25

Se poate și mai bine! Un sfert din deșeurile aruncate în Oradea anul trecut au fost reciclate sau valorificate

Se poate și mai bine! Un sfert din deșeurile aruncate în Oradea anul trecut au fost reciclate sau valorificate PUBELA LA CONTROL. Începute în octombrie, controalele în pubelele orădenilor s-au lăsat cu 489 de avertismente pentru persoane fizice și 68 pentru asociații
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În medie, anul trecut, fiecare orădean a aruncat 382 de kilograme de deșeuri, adică mai bine de un kilogram în fiecare zi. Doar un sfert dintre ele au fost refolosite, iar restul au ajuns la groapa de gunoi.

Chiar dacă Oradea este încă departe de țintele europene, se văd îmbunătățiri. Colectarea separată a resturilor vegetale, o regulă impusă anul trecut, a contribuit la cantitatea totală de deșeuri refolosite.

Gunoaie în cifre

Potrivit datelor Direcției Tehnice a Primăriei, în anul 2021 în Oradea s-au colectat 84.684 tone de deșeuri. Dintre acestea, 63.532 de tone au fost aruncate pe halda administrată de firma Eco Bihor, iar restul au fost reciclate, transformate în compost sau valorificate energetic, la fabrica de ciment Holcim Aleșd.

Gradul de colectare separată din municipiu a ajuns la 26%, ceea ce înseamnă că un sfert dintre gunoaie au fost refolosite, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de Oradea. Totuși, încă departe de normele europene...

Drumul reciclării l-au luat 8.050 de tone de deșeuri, din care 2.857 au fost sortate la stația administrată de Eco Bihor, circa 2.900 tone au fost deșeuri electrice și electronice colectate de firma Bene Internațional, iar diferența sunt reciclabilele colectate și valorificate de alte firme.

Explozie la sticle

Din deșeurile de ambalaje adunate, în anul 2021, Eco Bihor a predat firmelor de reciclare 2.278 de tone, de aproape patru ori mai mult decât în anul 2020.

Pe categorii, ele se împart astfel: 290 tone au fost resturi din hârtie și carton, 412 tone deșeuri din plastic, 116 tone cele din metal, 7,49 tone au fost ambalaje tetrapak (precum cutiile de lapte), iar 585 de tone au fost sticlele. La această ultimă categorie se înregistrează o creștere uriașă față de anul 2020, când doar 10 tone de sticle s-au reciclat în Oradea.

Explicația? Primăria a introdus anul trecut colectarea separată a sticlelor, dotând blocurile din oraș cu pubele verzi dedicate. Municipalitatea a uitat însă de orădenii de la case, care nu au primit recipiente pentru colectarea separată a sticlei și pot cel mult să le ducă la punctele de colectare din oraș. Dacă și ei ar avea pubele dedicate, cantitatea de sticle colectate ar fi mai mare!

Compost de Oradea

Introduse ca fracție distinctă anul trecut, biodeșeurile au cântărit și ele în „bagajul” deșeurilor valorificate: 2.970 tone de resturi vegetale aruncate de orădeni s-au transformat în compost. Cantitatea putea fi mai mare, dacă orădenii ar respecta colectarea separată.

Sebastian Marchis„Am observat o îmbunătățire în colectarea separată a biodeșeurilor și a deșeurilor reciclabile după luna septembrie, adică după ce am demarat controalele”, a declarat șeful Direcției Tehnice a Primăriei, Sebastian Marchiș (foto). Din toamna anului trecut, reprezentanți ai Primăriei și ai firmelor Eco Bihor și RER Vest verifică pubelele orădenilor, tocmai pentru a corecta obiceiurile greșite. Deocamdată, corecția se face cu avertismente, nu cu amenzi.

Oradea a mai „salvat” gunoaie de la abandonarea la haldă prin valorificarea energetică, adică a incinerat puțin peste 10.000 tone la fabrica de ciment Holcim Aleșd. Totuși, pentru că nu este considerată cea mai „verde” soluție pentru gestionarea deșeurilor, legea permite incinerarea pentru cel mult o zecime din cantitatea totală de gunoaie produse într-o localitate.

O excepție

După ce a cântărit toate deșeurile reciclate și valorificate, Primăria a constatat că a umplut groapa de gunoi cu 31.000 tone mai mult decât ar fi trebuit, ținând cont de obiectivul anual de reducere a deșeurilor cu 60%. „Ar fi însemnat o contribuție la Fondul de Mediu de 1,5 milioane lei, dar din cauza unui vid legislativ, nu am datorat nimic”, a precizat Marchiș. Pentru 2021, nicio primărie din România nu a plătit niciun leu, deoarece anul a fost omis din legea care prevede țintele anuale.

Lucrurile nu vor sta la fel în viitor, pentru că eroarea legislativă a fost deja corectată, iar pentru anul 2022 normele prevăd clar că toate primăriile trebuie să reducă cu 60% cantitățile de gunoaie abandonate. Fiecare tonă aruncată peste această țintă va însemna o penalizare de 50 lei, bani care se vor plăti, până la urmă, din buzunarul tuturor orădenilor, indiferent că au colectat separat sau nu. Așadar, colectarea separată rămâne soluția cea mai ieftină..

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON