URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2022, 16:44

Se-ntâmplă-n România! Excremente de urs la conservă, "autentic secuieşti", vândute în magazine din Covasna şi Harghita

Se-ntâmplă-n România! Excremente de urs la conservă, 'autentic secuieşti', vândute în magazine din Covasna şi Harghita foto: weradio.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate părea o glumă, dar nu e aşa. În magazinele din Covasna şi Harghita se vând "conserve" cu excremente de urs, producătorii garantând că ar fi "autentic-secuieşti", 100% naturale şi nedestinate consumului uman.

Povestea a făcut înconjurul internetului zilele acestea, mulţi întrebându-se dacă nu cumva este o păcăleală.

Presa locală din Târgu Mureş arată, însă, că treaba e cât se poate de serioasă.

O cutie cu "Urme de urs" are 30 de grame de conţinut, iar firma producătoare garantează că excrementele sunt autentic-secuieşti.

Mai mult, eticheta ar arăta şi că produsul conţine 100% excremente de urs brun transilvănean, "fără gluten, fără conservanţi, vegan", iar nedeschis, şi-ar păstra calitatea pe termen nelimitat în interiorul ambalajului. În schimb, după deschidere, trebuie "folosit" în termen de 22 de ore.

"Produsul, care se vinde pe post de "suvenir" cu suma de 40 de lei, a fost descoperit într-un local din municipiul Târgu Secuiesc, iar firma producătoare este Lixid Project, compania care produce berea şi chipsurile "Csíki Sör" şi "Csíki Csipsz"", scrie site-ul radioului local weradio.ro, publicând şi fotografii ale produsului.

Culmea este că autorităţile nici nu prea au ce să facă, având în vedere că eticheta produsului arată că produsul nu este destinat consumului uman şi pe etichetă scrie că nici nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor.

Produsul s-ar vinde inclusiv în Harghita.

"Se vinde la noi în judeţ, am găsit la Târgu Secuiesc, într-un bar care are franciza celor de la Lixid Project, cei care fac berea Csíki Sör şi chipsurile cu aceeaşi denumire. Am înţeles că e un fel de suvenir, nu au putut să ne dea o explicaţie. Se dă şi un termen de valabilitate, care e aiurea, nu înţeleg la ce să dai termen de valabilitate dacă nu este produs alimentar. Traducerea nu este completă, se afirmă acolo că este produs secuiesc, produs în Székelyföld şi că se poate lucra cu el, se poate lua în mână şi mula ca o plastilină, aşa mi s-a explicat. Te-ai putea juca cu el, într-un fel, dar nu ştiu dacă e în regulă, ce se întâmplă dacă un copil se joacă cu el şi îl bagă în gură? Produsul costă 40 de lei, nu l-am retras de la vânzare pentru că nu este un produs alimentar, are avertismente, dar i-am sesizat şi pe colegii din Harghita, pentru că este produs la Sânsimion, în judeţul Harghita", a declarat sursei citate comisarul-şef adjunct al OPC Covasna.

Acesta a ridicat şi problema provenienţei conservei.

"Este foarte interesant de unde au prelevat acele materii organice, să le spunem aşa, şi dacă au avut aprobarea celor de la vânătoare, sau de la Romsilva, să se ducă în pădure să culeagă excremente de urs. Eu am rămas perplex când am văzut conserva, are 30 de grame, e o bucăţică mică înăuntru, e uşoară, dar nu mi-a venit să cred. Dacă are avertismentul, nu avem ce să facem, nu este produs comestibil, se pare că ar fi suvenir", a mai spus şeful OPC Covasna pentru site-ul We Radio Sfântu Gheorghe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu vrei, nu cumpara! De ce ne scandalizam aici?
eh, si farmaciile vand prezervative, dar nu am vazut catolicii sa protesteze. Scrie clar ce e, si ca nu e ptr consum. Prost sa fii sa mananci, sau sa i-o dai la joaca la un copil de 6 luni care baga orice in gura. In rest, se fac farse, suveniruri, si tot felul de prostii care lumea le cumpara. Se poate folosi chiar si ca deterent pentru animale salbatice, in Germania cumperi de pe amazon de la urina de vulpe pana la urina de orice alt animal salbatic, folosita sa tii departe de gradina anumite animale care ti-ar distruge recolta. Pana la urma, petardele cu ce folos si beneficiu sunt? Hai sa le interzicem ca poate un idiot le da la copii sa le manance.
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:54 de unu
Niste cretini
Nu mai știu unguri ce provocări sa aducă în fața, pasarea malai visează dar se mulțumește in final și cu ceva excremente (de Români) eventual .
Postat 30 Noiembrie 2022, 17:36 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON