URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2021, 12:15

"Şcolile verzi" - primii paşi pentru educare şi implementare a unei infrastructuri de colectare selectivă a deşeurilor prin programul ASAP România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit datelor Comisiei Europene, România se evidenţiază printr-o rată foarte scăzută de reciclare a deşeurilor municipale (doar 14%, care include 7% din reciclarea materialelor şi 7% din compostare) şi prin rate foarte ridicate de depozitare a deşeurilor, contrar ierarhiei deşeurilor şi obiectivelor de reciclare stabilite la nivelul UE.  În mod şi mai îngrijorător, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare este la nivelul de 4%, iar rata de depozitare a deşeurilor raportată de România Comisiei Europene în 2017 a fost de 70%, conform raportului EIR din 2019, ceea ce ridică două mari provocări - România va trebui să depună eforturi considerabile pentru intensificarea reciclării şi reducerea depozitării deşeurilor.

Conservarea mediului înconjurător este, fără dubiu, una dintre principalele preocupări care impun agenda celor mai mari organizaţii ale lumii. Este momentul T0 în care România trebuie să construiască pentru a ajunge la normalitatea de a-şi gestiona la un nivel bun deşeurile. Pentru ca acest lucru să poată prinde contur, însă, iar noi să reuşim să ne aliniem la politicile UE în materie de reciclare, este nevoie de eforturi sistematice care să vizeze atât îmbunătăţirea legislaţiei, educarea comportamentelor, cât şi punerea la punct a unei infrastructuri funcţionale de gestionare a deşeurilor. 

Un prim răspuns la această provocare este simplu - ţine de fiecare dintre noi să conştientizăm importanţa reciclării şi să acţionăm în consecinţă, în mod responsabil. Pe lângă iniţiativa individuală, se remarcă paşi mici, dar siguri, care oferă speranţa că lucrurile încep să se mişte în direcţia corectă. În luna decembrie a anului trecut, ASAP România a demarat un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor în unităţile de învăţământ din Sectorul 6 al Bucureştiului. În anul şcolar 2021 – 2022, programul se va extinde în toate municipiile reşedinţă de judeţ din România şi în celelalte sectoare din Bucureşti, Braşovul fiind primul oraş de la nivel naţional care a urmat Capitalei, alăturându-se iniţiativei ASAP, la începutul lunii aprilie. Obiectivul este ca până în 2025 programul să fie implementat şi preluat la nivelul întregii ţări.

Lansat în iunie 2020, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmăreşte să genereze schimbare în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizare la colectare selectivă şi reciclare. Acesta implică acţiuni concentrate pe trei direcţii:

- Desfăşurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deşeurilor pe fracţii, respectiv plastic, hârtie, metal şi sticlă, dar şi a traseului deşeurilor după colectare, în staţiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăţi calitatea colectării şi gradul de reciclare şi a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje;

- Sprijinirea şcolilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuţiei şi amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul şi la exteriorul şcolilor;

- Colectarea şi corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţile publice pentru ridicarea atât a deşeurilor reciclabile, cât şi a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii şi a aduce îmbunătăţirile necesare în timp real.

La finalul pilotului derulat în anul şcolar 2021-2022, ASAP îşi propune dezvoltarea unui ghid de implementare a unui sistem unitar de colectare selectivă a deşeurilor în învăţământul preuniversitar din România, ce vizează facilitarea şi asigurarea unei bune conduite de colectare şi reciclare a deşeurilor.

Pentru a atinge toate obiectivele programului - de a contribui activ la promovarea educaţiei pentru mediu şi de a crea un model funcţional de colectare selectivă, aplicabil tuturor instituţiilor de învăţământ din România – ASAP România a încheiat protocoale de colaborare atât cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi cu CMEB - Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti.

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială iniţiat de The Institute şi susţinut de Lidl România care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acţiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea design-ului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu.

Mai multe informaţii cu privire la petiţia şi derularea proiectelor ASAP, pot fi accesate aici https://asap-romania.ro/

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ipocriti
Si la scoala a aparut o noua meserie de gunoier!!!
Postat 12 Noiembrie 2021, 17:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON