URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2020, 13:01

Şcoli ca-n Oradea, salarii ca-n Cluj

Şcoli ca-n Oradea, salarii ca-n Cluj foto: AdobeStock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare an, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză răsuceşte cuţitul în rana bihorenilor şi ne arată că avem printre cele mai mici salarii din ţară. Este clar că de-a lungul celor 30 de ani nu s-au putut găsi metode de a scăpa de acest loc ruşinos în clasament.

Povestea e veche şi are implicaţii încă de pe vremea lui Ceauşescu. Înainte de Revoluţie, cu toate că aveam întreprinderea Înfrăţirea, bine utilată şi cu oameni pregătiţi, tot un judeţ de pantofari şi croitorese eram.

Până la criză, deşi au venit investitori serioşi, aceştia nu erau întâmpinaţi cu "Bine aţi Venit", ci cu tradiţionalul "Mie ce-mi pică?". Ne-am apucat de construit parcuri industriale în criză şi lumea condamnă Primăria că a adus fabrici care necesită personal slab calificat.

Adevărul crunt este însă că dintr-un tălpuitor sau o cusătorească, cu tot respectul, nu poţi face programatori şi nici măcar muncitori de înaltă calificare. Cei din industria IT n-au venit pentru că Sorbonica nu producea nici suficient de mulţi specialişti şi nici foarte bine calificaţi. Aşa ne-am trezit cu firme ce dau salarii mici, dar culmea, şi ele pentru a găsi muncitori trebuie să-i culeagă de la 70 de kilometri de Oradea.

Mă îndoiesc că aveam salarii mai mari fără parcul industrial. La fel cum nu cred că se poate extrapola venitul pe Bihor la cel pe Oradea. Dar este evident că rămânem un judeţ de mâna a treia, incapabil să genereze personal calificat şi implicit bine plătit.

Acum câteva zile BIHOREANUL scria despre un angajat de la Spitalul Municipal revoltat de condiţiile grele de muncă în calitate de magazioner, deşi el are diplomă de economist. Cred că o vină importantă o poartă şi Sorbonica pentru că vinde iluzii tinerilor. Dacă ar fi cinstiţi faţă de clienţi, dat fiind că pe tineri numai ca pe studenţi nu-i tratează, ar trebui ca diploma de absolvire să fie sub formă de supozitor, ca să ştie absolventul ce să facă cu ea.

Cu şcoli ca-n Bihor nu vom avea salarii ca-n Cluj niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Slaba organizare plus betele-n roate
Sabotajele de dezvoltare a Bihorului au functionat din plin. Atatia ani de zile s-a incercat blocarea modernizarii aeroportului. Dupa ce s-a reusit pana la urma modernizarea acestuia, brusc am ramas si fara curse externe, iar debretinul jubileaza si refuza parteneriatul oferit de Bolojan. Daca mai punem la socoteala si slaba calificare sau reaua intentie a unor ziaristi, avem situatia la zi.
Postat 13 Ianuarie 2020, 23:28 de 232
dezvoltare cu orice pret? unde e creierul strategic?
cum ar fi ca Oradea/Bihorul prin pnl sa isi deschida un ONG prin care fiecare firma sau locuitor sa isi poata directional fie 20% din impozit, fie orice suma pt dezvoltarea orasului/judetului? in contrabalans cu marirea impozitelor si taxelor din salariile f mici. iti vine rau când te gandesti ca la capitolul servicii in turism si comert stam foarte prost - adica penibil, multinationalele sunt sctutite de impozite si dau salarii minime pe economii in halele de productie unde lucreaza zeci de mii de oameni in judet! iar când te uiti ce magazine sunt deschise in centrul orasului sau pe bulevardele principale - doar farmacii, banci, sali de jocuri de noroc si pariuri sportive, mag chinezesti, te umple dezgustul. eu nu zic ca nu e bine sa ne dezvoltam. eu zic ca cineva nu isi foloseste creierul la nivelul la care trebuie pentru a gandi dezvoltarea strategica, de valoare a orasului! de ce nu se da lege de incurajare a micilor meseriasi in oras? industrializare se face peste tot, inclusiv china. dar noi dorim ceva specific romanesc - unde gasim marfa romaneasca facuta local? si ultima chestie despre care tot am mai scris - ce masuri ia CL/CJ sau chiar guvernul actual pentru cresterea natalitatii?
Postat 12 Ianuarie 2020, 12:37 de roger
Paradoxul gemenilor
Cum se explica faptul ca un oras important, cu oarece industrie,cu oarece potential turistic, cu ATITEA FONDURI EUROPENE absorbite in ultimii 10 ani, sa fie totusi in coada clasamentelor?Constant de-a lungul anilor,la nivel de teleorman.Ceva nu se leaga...Pentru ca ne-am aruncat traditiile la gunoi si ne-am inchinat la IDOLI.Probabil noi nu urcam,ci coborim defapt.Sau in pasareasca, avem crestere negativa.
Postat 11 Ianuarie 2020, 21:59 de excalibur
Și încă ceva.
Și încă ceva deloc de neglijat statul îți retine aprox 43%din brut, părea mea cam exagerat de mult rezulta munca la negru și alte tertipuri ale angajatorilor pentru ca firește nu e mulțumit nici angatorul nici angajatul.
Postat 11 Ianuarie 2020, 21:14 de sss
Penzia
Mirciulica, cred ca e momentul sa te pensionezi, asa cum au facut-o deja pantofarii si croitoresele despre care ne povestesti. Nu de alta, da' esti un pic rupt de realitate. De cand a disparut lohn-ul din Oradea/Bihor, au tot venit generatii de absolventi din care e imposibil sa nu se poata alege si specialistii de care cica ducem lipsa. Problema e ca cei capabili nu stau la salarii de Oradea. Daca tot le stii asa de bine pe toate, hai sa vedem cati angajati muncesc in firmele din parcul industrial, cati din astia sunt specialisti, care sunt nevoile actuale ale firmelor din parc dar si care ar fi cerintele potentialilor investitori? Sau cati angajati lucreaza in domeniul IT, pentru firme din Oradea si cati lucreaza remote pentru firme din alte orase sau de afara? Sau de ce inca sunt firme care platesc in acte minimul pe economie si restul la negru? Faptul ca in Oradea perspectivele unui tanar sunt egale cu zero in comparatie cu alte orase dezvoltate, nu se datoreaza scolii sau facultatii absolvite in Oradea ci mediocritatii investitorilor si a celor care conduc acest oras.
Postat 11 Ianuarie 2020, 21:12 de oradeanbihor
Daa da da sigur sigur
Da pu.. Vorba lu Emilut caz concret un prieten inginer absolvent U Oradea in parcul industrial nu contează nume firma 2500 net suna la Cluj (Jucu ) depune CV angajat săptămâna următoare 9000 net dezavantaj chiria în Cluj c-am piperata aici avea apartamentul lui salariul lui actual e dublu fata de cât castiga și el și soția în Bihor. La noi angajează permanent îi întrunește apoi pleca aceleași povesti cu bonusuri promovări masa calda etc blabla bla în mana salariul minim și apoi nu exista forță de muncă ok o fi o problema da dacă nu plătește nu sta nici dracu e clar a trecut vremea italienilor cu pantofi mari afaceriști în rest de Universitatea sa fim serioși cine vre sa învețe învață sigur ca peste tot exista și nepotu lu x varu lu y bănuțul ca asta e, da sa nu generalizam au fost sunt și vor fi și elevi excepționali da ăia nu stau pe 1450 lei +bonusuri și posibilitate de promovare.
Postat 11 Ianuarie 2020, 20:51 de sss
Ep.2 Talpuitori si cusatorese
Putina istorie:cursul euro/leu bnr 2004-2020 (www.cursv.ro/bnr/eur/?sd=2004-01-01&ed=2020-12-31).Din 2004 pina in iulie 2007 cursul a scazut de la 4.15 la 3.15.Era perioada basescu-tariceanu cu guru isarescu maestru de ceremonii.Remember: pariati pe leu,cresc salariile,luati credite,case,masini,electrocasnice.Banii veneau de afara,denumire oficiala "fonduri de investitii".In timpul asta,timplarii,cusatorii si pantofarii au intrat in CRIZA.Majoritatea lucrind in regim lohn,daca in 2004 primeau pe un scaun,pantalon,pantof 10€,adica 41 lei,in 2007 ajunsesera sa ia 31.Misto.In timpul asta trio express mareau salarii,accize,curent,gaze.Dublu efect.In 2008 vine criza si prinde industria usoara in pragul colapsului.Rezultatul pentru oradea: adio crisul,oradinum,exmob etcaetera.Oameni calificati, HD ready,utilaje in functiune,hale la cheie,traditie.Deci nu bolojan e de vina.El viseaza IT.Ca-n piesa aia timpuri noi...(E frig afară,/Besna mă-înconjoară,/Iar mă-ntorc acasă/De la servici.../Sunt doar un simplu miner/Cu braţ vânjos şi cu voinţă de fier./Nici nu realizez:/Sunt în mină sau visez?)Acuma stie guru isarescu sa tina cu dintii de curs, scoate citeva miliarde din rezerve doar ca sa atenueze seismele provocate de tiradele lu' Citu.Dar e prea tirziu...
Postat 11 Ianuarie 2020, 20:37 de excalibur
extra-poola
"nu cred că se poate extrapola venitul pe Bihor la cel pe Oradea".Asa e.Sa facem un mic calcul:2394 e netul pe tot judetul.Adica media aritmetica.Bun.Luam un salar de proletar din metropola oradea,cel mai avansat polis din romanika.Cit sa fie? Hai sa votam 3000 brut.Calculam netul conform(www.calculator-salarii.ro/3000-brut-calcul-salariu-net/) si obtinem 1774lei net.Ok.Inseamna ca ,undeva pe teritoriul judetului bihor,e cineva care cistiga 3014 lei net,ca sa iasa media (3014+1774)/2=2394.Calculam brutul respectivului (www.calculator-salarii.ro/3014-net-calcul-salariu-brut/)si obtinem 5152.O fi vreun bugetar din pocioveliste,ceisoara,birtin,husasau.Sau vreun taietor de lemne cu drujba.Who knows...Nu cred ca scoala e de vina.Nici sorbona.Nici primarul.Nici parcul industrial.E legea atractiei:saracia atrage saracie.Asta a fost arma pzd-ului.Sa rupa SARACIA in care ne-am bagat.A fortat salariul minim,mincare,bautura si distractie.Chiar daca pe datorie.A fost un experiment interesant,neconventional,dincolo de inginerie sau economie.Romania a saltat inainte.Pentru ca are resurse.Avem nevoie de un "la loc comanda"...binemeritat
Postat 11 Ianuarie 2020, 19:58 de excalibur
Bani sau dat oameni sa fim.
Investitiile primariei in scoli este evidenta. Implicarea spre Universitate asemenea. Primul pas in scoli sa facut. "Sorbonica" cum le place unora sa spuna, cu toate prostiile care au avut loc acolo, are o contributie pozitiva in dezvoltarea orasului. Prin subventiile de la bugetul de stat si alte sume atrase lunar de catre Universitate, in Oradea intra sume consistente care in final aici isi au "sfarsitul". In momentul in care sumele mari atrase pe fonduri europene pentru dezvoltarea Universitatii isi vor face vizibil efectul, conceptiile se vor schimba. Spatiile vor deveni functionale la standarde corespunzatoare. Implicarea factorilor externi - Primarie, Minister, alte structuri este benefica. E firesc sa comentam negativ deocamdata. Cu toate ca au fost si sunt multe mizerii in Universitate una peste alta lucrurile sunt pe un drum bun. Calitatea cadrelor didactice si a studentilor ramane de rezolvat. Legea Orban cu posibilitatea de pensionare la 70 ani a cadrelor ma indoiesc ca ajuta. Multe "fosile" cu peste 10000lei/luna vor bloca posturi pentru tinerii ambitiosi. Ca zidari si cei de la lopata nu se vor inghesui sa lucreze pe 2000 lei/luna la 70 ani chiar de vor putea. Da are dreptate Chirila dar cu "fosile" chiar nu vom scoate specialisti IT de calitate inveci.
Postat 11 Ianuarie 2020, 19:04 de scarbit
Bihorul nu sta rau
Dar putea sta si mai bine. Intr-hn clasament national al Pib-ului pe judet, Bihorul a produs pe 2019 24 mld Ron, mai mult decat Aradul, un pic mai putin decat Sibiul cu 27 mld, la jumatate de Cluj si Timisoara cu 50 si 49 mld lei. In tara in fata mai erau doar Constanta cu 48 mld- cel mai mare port maritim din MN totusi, Prahova, Dolj cu Ford, Iasi- mare centru universitar si It cu 33mld, Brasovul cu 36, si evident Bucuresti, dar peste Bacau, Alba, Maramures, Arad, samd.
Postat 11 Ianuarie 2020, 16:18 de cetateanbihorean
Hmmm
Asa este. Personal slab calificat, exact ca autorul acestui articol sau e fi.
Postat 11 Ianuarie 2020, 13:45 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON