URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2012, 10:57

Şcoala de ecologie: Pasionaţii de mediu pot fi ecologişti cu diplomă universitară (FOTO)

Şcoala de ecologie: Pasionaţii de mediu pot fi ecologişti cu diplomă universitară (FOTO) ÎNDRUMĂTOR VERDE. Şefa Departamentului de Biologie al Facultăţii de Ştiinţe, Diana Cupşa (foto), este unul dintre universitarii orădeni care au pus temeliile specializării de Ecologie şi Protecţia Mediului. Ea însăşi o ecologistă practicantă, Diana vrea să pregătească tinerii cu înclinaţii similare astfel încât să ajungă ecologişti instruiţi, nu doar "buni de gură"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi are o Facultate de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea nu avea o specializare de ecologie propriu-zisă, unde tinerii să şi înveţe teoria aferentă, ştiinţific.

Aşa s-a înfiinţat, în 2008, la iniţiativa unor cadre ale Facultăţii de Ştiinţe, specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului, care de atunci şcoleşte an de an circa 30 de tineri.

Omenire fără perspective

Absolventă a Facultăţii de Biologie a Universităţii clujene Babeş-Bolyai, Diana Cupşa lucrează la Universitatea orădeană din 1993. Ajunsă între timp conferenţiar, de anul trecut este şi directorul Departamentului de Biologie. Şi-a ales meseria din pasiune, atât pentru biologie, cât şi pentru pedagogie. Însă mai are un domeniu de interes: natura şi ecologia, ştiinţa protejării ei. Absolut firesc, fiindcă pune cel mai mare preţ pe viaţă.

În 2008, a fost unul dintre universitarii care a dorit înfiinţarea în cadrul facultăţii a specializării de Ecologie şi Protecţia Mediului. "Aveam la Oradea Facultatea de Protecţia Mediului, dar acolo nu există acest domeniu de studii", spune Diana, explicând legătura între specializare şi specificul facultăţii: "Ecologia este o disciplină fundamental biologică. Dacă nu cunoşti organismele, nu poţi vorbi despre relaţia între ele ori despre relaţia lor cu mediul".

Diana este absolut convinsă de necesitatea unei baze teoretice, ştiinţifice, în ecologie, mai cu seamă că în România, ca în alte ţări, se cheltuie mult pe ecologia de faţadă, adică pe seminarii ori conferinţe, fără a se pune accent pe lucrurile concrete, precum schimbarea de optică a societăţii. "Pretenţiile noastre, ca omenire, sunt tot mai mari, dar resursele se apropie de limită şi noi nu gândim în perspectivă", zice universitarul.

Teorie şi practică

Cu 40 de locuri disponibile, specializarea adună anual la admitere în jur de 30 de studenţi dornici să înţeleagă şi să înveţe ecologia de-a fir a păr. "Locurile bugetate se ocupă întotdeauna. Nu ne putem lăuda cu un număr foarte mare de studenţi, pentru că acesta nu e un domeniu din care să te îmbogăţeşti", spune profesoara.

În plus, cerinţele sunt mari. La Ecologie, studenţii învaţă biologie, fizică, chimie, geografie, pe lângă fundamentele ce ţin propriu-zis de ecologie: sisteme de mediu, interacţiunea între acestea, factorii care le influenţează, ecologia populaţiilor, interacţiunea om-natură, poluarea şi măsuri pentru prevenirea şi combaterea ei. "În general, studenţii urmează această specializare pentru că sunt cu adevărat interesaţi. Iar după ce ieşim în teren, le place şi mai mult", precizează Diana.

După ce dobândesc câteva noţiuni teoretice, studenţii ies "în teren", pentru a studia pe viu mediul ce trebuie ocrotit. Vizitează rezervaţii naturale, pentru a înţelege concret motivele pentru care acestea trebuie protejate, studiază habitatele şi influenţa omului asupra lor. Căutând, totodată, şi soluţii pentru a le ocroti...

Şanse de angajare

În această vară, va absolvi cea de-a doua generaţie de ecologişti profesionişti, fapt ce le face pe cele aproximativ 20 de cadre care predau aici foarte mândre de munca lor. Dar bucuria şi mai mare vine atunci când tinerii absolvenţi ajung să lucreze în domeniu.

"Tinerii noştri colegi pot lucra în instituţii precum Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu ori în primării, ca inspectori de mediu. Se mai pot angaja la administraţii de arii protejate şi, bineînţeles, în învăţământ", spune Diana, precizând că educaţia este, deocamdată, domeniul în care se îndreaptă cei mai mulţi dintre absolvenţi, dezamăgiţi de blocarea angajărilor în sistemul public.

Studenţii care vor să facă o carieră în ecologie activează ca voluntari în ONG-uri de mediu şi se implică şi în proiectele facultăţii. "Am făcut diferite cercetări în rezervaţii naturale, elaborări de planuri de management, monitorizări. În toate i-am implicat şi pe ei, ca să fie cât mai familiarizaţi cu domeniul", spune şefa de departament. Pentru că, atât ca profesor, cât şi ca ecologist practicant, Diana îşi doreşte ca studenţii ei să nu îngroaşe numerele şomerilor cu diplome, ci să facă ceva palpabil în domeniul pentru care s-au pregătit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@Sf Petru reloaded
Nu, nu este normal sa avem o facultate cu o denumire necorespunzatoare ofertei educationale. Facultatea de Mediu de mult trebuia redenumita in Fac. de Agronomie, Horticultura si Silvicultura. Numele facultatii lui Bara este intr-adevar o sfidare atat la adresa UO cat si fata de intregul sistem educational. Corect ar fi o "Facultate de Stiinte ale Naturii si de Protectia Mediului" care ar cuprinde domeniile aferente: Matematica, Informatica, Fizica, Chimie, Biologie, Geografie si Stiinta Mediului (Ecologie si pm, Chimia mediului, Fizica med., Geografia med.). Nu inteleg ce cauta Ilies la Sport.... adica stiu.. scaunul de decan! Nota bene, ca sa pornesti o specializare ai nevoie de specialisti... iar pt Stiinta mediului ai nevoie de biologi, geografi, chimisti, fizicieni... nu de ingineri agronomi sau padurari...
Postat 16 Iunie 2012, 09:38 de sorbonel
@sorbonel
De acord cu tine multora le scapa detaliu asta si nu inteleg ca ecologia este o stiinta ,asadar mi se pare logic ca la facultatea de Stiinte pe langa Biologie, Chimie,Fizica ,Matematica ,Informatica sa existe si Ecologie si Protectia Mediului ,de altfel specializarea exista si in alte centre universitare.
Postat 16 Iunie 2012, 09:02 de cris
bio.
Hei! In imagini suntem noi, fostii studentii de la Bio, nu EPM-eii...
Postat 15 Iunie 2012, 14:23 de fost stud. bio.
@sorbonel
Din comentariul tau, conducerea Univ. Oradea rezulta ca nu are nici o vina, sa inteleg ca ti se pare normal sa functioneze "chiciul lui Bara" si o specializare la o alta facultate numai pt. a se face loc unor profesori (norma). Sa inchida chiciul atunci, daca asta e mai grozava, nu am nimic nici cu una nici cu alta, dar functionarea celor doua in paralel este o sfidare la adresa celor care finanteaza Univ. Oradea, a noastra, a tuturor.
Postat 15 Iunie 2012, 13:48 de Sf Petru
Sf Petru
Ce facultate de profil omule???? Chiciul lui Bara numai pe hartie este Facultate de Mediu.... in realitate este facultate de Agronomie, Horticultura si Silvicultura... ce au aceste domenii cu ecologia si protectia mediului care este fundamental biologic???? Apoi la urma urmei mai bine 20 de absolventi care stiu ceva decat sute pe banda rulanta cu diplome cumparate ca la Bara. Toata stima colegilor de la Stiinte-Biologie.
Postat 14 Iunie 2012, 21:43 de sorbonel
@Sf.Petru
Ce facultate de profil omule??? Facultatea de Mediu orice are numai nu profil de mediu. In realitate este o facultate de Agronomie, Horticultura, Silvicultura.... Apoi s anu uitam ca ecologia si protectia mediului este domeniu biologic nu agronomic!
Postat 14 Iunie 2012, 21:39 de sorbonel
Evoluăm
Mă bucur că exista şi profesori care işi fac meseria din pasiune şi care vor să transmită şi generaţiilor următoare această pasiune,sunt sigur că va avea succes oamenii incep să se indrepte spre natură.Bravo......
Postat 14 Iunie 2012, 17:40 de cris
@brum
Eu am incercat sa spun lucrurilor pe nume, iar daca daca asta inseamna lipsa de bun simt, inseamna ca d-ta ai de il dai pe afara......... Nu m-am referit la ecologisti, ci doar la risipa banului public care se face, inventand specializari la concurenta cu facultatea de profil, se scot la concurs (sau cum se numeste acum simulacrul de admitere) 40 de locuri din care se ocupa 30, iar in final sunt 20 de absolventi. Cum ti se pare?
Postat 14 Iunie 2012, 17:40 de Sf Petru
brum
Pentru Someri Probabil si dumneata faci parte din categoria ecologistilor cu topor deranjati de pomul din fata blocului fiindca a indraznit toamna sa-si piarda frunzele. Fara educatie si in lipsa unui bun simt de la mama acasa aduse, ne vom sapa singuri mormintul.
Postat 14 Iunie 2012, 14:37 de brumi
Someri
Fabrica de someri! Felicitari conducerii "intelepte" a Univ. Oradea pt. aceasta asa zis specializare!
Postat 14 Iunie 2012, 13:31 de Sf Petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON