URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2020, 11:15

Schimbări legislative în relaţia cu AFM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Relaţia Contribuabil - Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) presupune noi condiţii fiscale de la 1 ianuarie 2020, pe care le evidenţiază pe scurt, în rândurile de mai jos,  Platforma WasteStock.

Ambalaje

Este avută în vedere implementarea procentajului mediu anual al ambalajelor reutilizabile in procent de cel puţin 5% din totalul ambalajelor utilizate. Operatorii economici ca introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate au obligaţia ca începând cu 1 ianuarie 2020 să aibă un procentaj mediu anual de ambalaje reutilizabile de cel puţin 5% din totalul ambalajelor aferente produselor lor puse pe piaţa naţională. De asemenea, aceasta valoare va trebui să crească anual cu 5% până în anul 2025, inclusiv.

 

Economie circulară

Creşterea contribuţiei pentru susţinerea economiei circulare. Începând cu anul 2020 valoarea acesteia pentru deşeurile municipale, deşeurile din construcţii şi desfiinţări destinate a fi eliminate prin depozitare creşte de la 30 lei / tonă la 80 lei / tonă.

 

Echipamente Electrice şi Electronice

Anul 2020 este primul an în care se va plăti la AFM contribuţia datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice (EEE). Contribuţia se va plăti pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de echipamente electrice şi electronice corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice) şi cantităţile efectiv colectate.

 

Baterii şi Acumulatori

Tot începând cu anul 2020, în contul AFM, se va plăti o contribuţie de 4 lei/kg pentru baterii şi acumulatori portabili. Această contribuţie va fi datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională baterii şi acumulatori portabili si va fi plătită pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de baterii şi acumulatori portabili corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori) şi cantităţile efectiv colectate.

 

Autorităţile locale

Autorităţile administraţiei publice locale, ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au obligaţia să atingă, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată. Sunt avute în vedere cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

 

Platforma WasteStock are ca obiectiv implementarea celor mai bune practici fiscale de mediu, accelerarea tranziţiei la economia circulară, cât şi optimizarea fiscală şi financiară a procedurilor şi costurilor cu deşeurile.

 

Platforma WasteStock creează numeroase facilităţi concretizate în aspecte inovative pe piaţă şi în care sunt cuprinse activităţi precum: identificarea personalizată a obligaţiilor de mediu; optimizarea fiscală, financiară şi logistică în gestionarea produselor şi deşeurilor; audit specific de mediu corelat cu obligaţiile faţă de autorităţile de mediu; accesul online la Platforma WasteStock şi suportul permanent pentru soluţionarea problemelor tehnice şi legislative de mediu;    organizarea fluxurilor de lucru realizarea şi verificarea documentaţiei de trasabilitate a deşeurilor, implementarea aspectelor logistice şi de transport a deşeurilor în conformitate cu legislaţia specifică.

 

La finalul anului 2019, Oradea a fost oraşul ales pentru lansarea Platformei WasteStock cu ocazia start-ului seriei celor 7 conferinţe naţionale de mediu. Pe această cale mulţumim participanţilor la conferinţă, partenerilor Asociaţia Eco One şi OIREP Fepra Internaţional pentru susţinerea organizării, cât şi Comuniteca Oradea pentru găzduirea prietenoasă a evenimentului.

 

Calendarul conferinţelor WasteStock la care vă aşteptăm este urmatorul: Bucureşti (30 ianuarie 2020), Timişoara (6 februarie 2020), Iaşi (13 februarie 2020), Sibiu (27 februarie 2020), Cluj-Napoca (5 martie 2020) si Braşov (12 martie 2020).

 

Pentru detalii privind următoarele conferinţe şi pentru cele mai importante noutăţi şi opinii din domeniul fiscal de mediu vă rugăm să urmăriţi site-ul nostru www.wastestock.com şi pagina de facebook WasteStock.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON