Românii vaccinaţi ar putea scăpa de restricţii în hoteluri, restaurante şi la evenimente pe baza adeverinţei verzi europene care a fost propusă la finalul lunii martie de Comisia Europeană.
Reprezentanţii industriei ospitalităţii s-au întâlnit marţi cu premierul Florin Cîţu pentru a discuta despre o posibilă reluare a activităţii în interiorul localurilor, dar şi despre scenariile în care ar putea avea loc.
Zone distincte în restaurant
Restaurantele ar urma să funcţioneze la interior la o capacitate de cel mult 50%, iar reprezentanţii sectorului HoReCa spun că sunt dispuşi să suporte costurile cu testarea rapidă a clienţilor.
"Am discutat cum putem funcţiona începând cu data de 1 iunie (n.r. anunţată de Florin Cîţu luni). Există posibilitatea de a funcţiona la interior cu o anumită capacitate, între 30 şi 50 la sută, totodată pregătirea industriei ospitalităţii în sensul în care angajaţii din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Clienţii care doresc să iasă la restaurant sau în hotel trebuie să aibă siguranţa că angajaţii sunt vaccinaţi", a spus, marţi, Dragoş Petrescu, secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor.
Ar putea fi amenajate două zone distincte, notează G4media.ro. Persoanele vaccinate sau cu test negativ de Covid vor avea acces într-o zonă separată în care nu vor mai fi obligaţi să se supună restricţiilor care, în acest moment, limitează la 6 numărul de persoane la o masă sau impun 2 metri între mese. Autorităţile iau în calcul şi posibilitatea ca aceia care nu sunt vaccinaţi sau refuză să fie testaţi să aibă acces doar pe terasă.
Cu teste rapide
Dragoş Petrescu a mai declarat că operatorii HoReCa vor suporta testările rapide ale clienţilor, aceştia urmând să fie în număr mic, pentru că unii clienţi vor avea deja adeverinţe de vaccinare.
"Dacă nu doreşti să te vaccinezi nu e nicio problemă, dacă nu doreşti să te testezi iarăşi nu e nicio problemă, atunci va trebui să te menţii în siguranţă şi să respecţi regulile actuale, să stai pe terasă şi astfel poţi lua şi tu masa. Deci nu vorbim de discriminare, vorbim de posibilitatea fiecărui cetăţean de a-şi putea organiza o nuntă, un botez sau de a putea funcţiona la interior cu restricţii, dar restricţii mai lejere. Nu ne aşteptăm ca toţi clienţii noştri să urmeze a fi testaţi, pentru că avem o categorie de clienţi care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat, aşadar cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost între 2 şi 3 euro e unul asumat de operatori, pentru că-ţi convine mult mai mult să poţi funcţiona şi să ai acest cost, decât să nu poţi funcţiona", a adăugat el.
Şi la evenimente
Chiar dacă deocamdată n-au fost prezentate public variante privind evenimentele, G4media.ro notează că autorităţile au în vedere şi ca persoanele vaccinate sau cele cu test Covid negativ să poată participa la evenimente la care acum accesul publicului este interzis sau restricţionat parţial, fiind vorba între altele despre teatru, cinema sau competiţii sportive.
"Ideea e foarte simplă şi corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricţionate – restaurante, hoteluri, nunţi, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula paşi mici şi siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat", a declarat Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), pentru Economedia.ro
Dovada vaccinării
Cei care vor participa la evenimente sau vor merge la restaurant vor dovedi că au fost vaccinaţi prezentându-şi adeverinţa electronică de vaccinare verde propusă în 17 martie de Comisia Europeană, proiect care se află deocamdată în dezbateri. Adeverinţele vor fi valabile în toate statele membre ale UE.
Tot marţi premierul Florin Cîţu a făcut precizări cu privire la adeverinţa UE, spunând că aceasta nu va fi impusă drept o condiţie obligatorie pentru cei care vor să călătorească în ţară.
"Nu avem în vedere condiţionarea accesului cetăţenilor la serviciile industriei ospitalităţii şi hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni şi nu sunt adeptul ideii de a diviza populaţia în "vaccinaţi" şi "nevaccinaţi". În niciun caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în ţară pe baza acestui criteriu. De asemenea, vom respecta deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde în privinţa deplasărilor internaţionale. Cetăţenii României trebuie să se bucure de toate drepturile şi libertăţile europene", a spus liderul Guvernului.
El a adăugat că discuţiile cu operatorii din industria ospitalităţii vor continua atât cu privire la măsurile care să asigure revenirea la normalitate de la 1 iunie, cât şi la cele de sprijin pentru firmele din domeniu.
Florin Cîţu a anunţat luni într-o conferinţă de presă că de la 1 iunie se va putea discuta despre o "revenire la normal", urmând să fie constituit un comitet interministerial pentru stabilirea măsurilor care ar putea fi luate de la acea dată. Acesta a adăugat că în lunile aprilie şi mai în România vor ajunge 8,3 milioane de doze de vaccin în România şi este important ca românii să se vaccineze.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.