URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2023, 15:44

Scenă teribilă în Oradea: Ambulanțierii l-au urcat 7 etaje pe un elev imobilizat în cărucior după ce liftul a fost deconectat de la curent, pentru neplată. Blocul, plin de vârstnici (FOTO/VIDEO)

Imagini greu de privit și de acceptat în Oradea, unde un copil cu dizabilități a trebuit să aștepte o oră ca să ajungă în apartamentul de la etajul VII al blocului, după ce a ieșit de la școală, timp în care a fost cerut chiar și ajutorul pompierilor, în final fiind urcat de doi ambulanțieri.

Clădirea în care locuiesc sute de vârstnici a rămas cu lifturile inutilizabile, deconectate de la curent din cauza unei facturi neplătite din vara anului trecut.

Ascensoare fără curent

În aproximativ jumătate din cele 158 garsoniere ale blocului D5 din strada Aluminei nr. 74 locuiesc pensionari, persoane care se deplasează cu greutate din cauza vârstei și bolilor.

Pentru acești oameni, incidentul a însemnat îngreunarea accesului către propriile locuințe aflate la nivelurile superioare ori imposibilitatea de a le părăsi, pentru a ieși la cumpărături ori la o plimbare, întrucât la întoarcere ar fi trebuit să urce pe scări.

„Necazul meu e că stăm în blocul ăsta de nouă etaje și Electrica a tăiat curentul, pentru că nu s-a plătit, pe casa scării. Eu acuma trebuie să mă duc la etajul IV și abia stau pe picioare”, a spus o septuagenară, Mărioara Ciubăncan.

Un vecin de la un nivel situat și mai sus își pune problema micilor cumpărături, pentru că se merge greu și nu poate să iasă din locuință pentru ca apoi să urce la etajul VII cu o sacoșă. „Sunt bolnav, nu pot ieși din casă, să cobor și apoi să urc șapte etaje, și cu bagaj”, a zis Florin Pop.

„Nu am cine să-l urce”

În aceeași situație dificilă s-a aflat și un copil de clasa a VI-a de la Școala generală nr. 17, cu dizabilități locomotorii, imobilizat într-un cărucior rulant.

Mama sa a povestit BIHOREANULUI că a scos copilul de la școală, dar nu a putut să-l urce în garsoniera aflată la etajul VII pentru că nu funcționa ascensorul, după ce casa scării a fost deconectată de la curent, în jurul orei 9.30, de o echipă a Electrica. Așa că n-a avut încotro: a trebuit să aștepte, împreună, aproximativ o oră, până s-a găsit o soluție.

„Am venit de la școală și văd că nu este curent la lifturi. Nu am cine să-l urce”, a spus femeia despre fiul ei, Toni, care la ora amiezii obișnuia să-și facă programul zilnic și temele. De altfel, copilul este unul cu rezultate meritorii la școală, de nota 10, despre care BIHOREANUL a scris anul trecut, când a fost recompensat de firma Valtryp cu o bursă lunară de 1.000 lei.

Urcat de ambulanțieri

„Am sunat și la Pompieri, în speranța că o să ne ajute, dar nu au putut, așa că apoi am cerut ajutorul Ambulanței”, a explicat reporterului o locatară, cu puțin înainte ca un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean să sosească în zonă.

Cei doi ambulanțieri au luat căruciorul cu copilul și l-au urcat șapte etaje, cu mici pauze, cât cei doi să-și tragă răsuflarea, femeia mulțumindu-le pentru promptitudine.

„Am venit din Nufărul pentru intervenția asta”, a spus unul dintre ambulanțieri. Potrivit acestuia, a fost prima intervenție la care a participat și care nu a fost motivată medical, ci de lipsa curentului.

Pentru câteva sute de lei

Potrivit reprezentanților Asociației de Proprietari Columna, din care fac parte locatarii blocului D5 de pe strada Aluminei, Electrica a decuplat lifturile și iluminatul de pe casa scării motivând neplata unei facturi despre care nu ar fi avut habar, fiind vorba de numai câteva sute de lei.

Atât președinta Asociației, Elisabeta Ardelean, cât și administratoarea Mariana Chivari au susținut că Electrica nu ar fi anunțat în prealabil deconectarea.

„Nu am primit niciun preaviz. Astăzi am mers la Electrica și am aflat că ar fi rămas un rest de plată de 300 și ceva de lei dintr-o factură de 3.000 și ceva de lei din iunie, de anul trecut”, a spus administratoarea. Femeia a adăugat că a achitat această sumă și a cerut reconectarea la curent.

Cu sau fără preaviz?

Pe de altă parte, directorul Electrica Distribuție Oradea, Ionel Boja, a declarat BIHOREANULUI că deconectarea a fost făcută la ordinul Electrica Furnizare, cu care Asociația Columna are contract pentru furnizarea de curent, dar pentru o datorie de 934 lei, veche din luna iunie a anului trecut. „Dacă nu punem în executare ordinul de deconectare, plătim amenzi”, a spus Boja.

El a precizat că în ce privește consumatorii individuali cu nevoi speciale, cum ar fi persoanele dependente de dispozitive medicale, nu se procedează la deconectarea de la curent, dar „aici a fost vorba de un client persoană juridică, cu o datorie scadentă”, a spus directorul.

O reprezentantă a Electrica Furnizare, Dana Hora, a afirmat că Asociația Columna a fost notificată înaintea decuplării, aceasta fiind, de altfel, o procedură standard. „A fost emis un preaviz înainte cu 15 zile”, a spus aceasta.

După plata datoriei restante, Electrica Furnizare a emis un ordin de reconectare, o echipă a Electrica Distribuție fiind trimisă din nou la Asociația Columna în cursul după-amiezii de joi.

Vezi mai jos povestea lui Antonio!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Unde e risipa mare e și un cap de bidon...
Normalitatea ar trebui să fie în felul următor : ori unde am călătorit într-o țară mai dezvoltată am constatat că în cazul unor defecțiuni sau pene de curent, automat fiecare bloc sau casă este conectat la un generator de curent care nu are nici o treabă cu EON-ul sau ELECTRICA, dacă mergem chiar în prima țară dinspre vest veți constata că am dreptate, mai toate asociașiile de locatari sunt bine organizate, nu cumpără ceea ce nu au nevoie, la noi în schimb se cumpără orice doar să fie și multe dintr-e ele pentru suport de praf, lucrezi 1-3 cu o unealtă în loc să o închiriezi că e mai facil, dai bani ca bou fără să întrebi. Gândiți-vă ce afaceri s-au făcut și cu termopanele, interfoanele, lifturile care au fost schimbate în bloc, operatorii de servicii vin oferă 10% din lucrare administratorilor pentru serviciile încheiate fără ca mulți locatari să nu participe la ședințe pentru ași spune părerea, dând banii pe prostii, puteau să cumpere în 30 de ani și un generator dar și o centrală pe peleți pentru un plus de căldură. Dar mai bine preferă unii să stea la mila statului decât să intreprindă ceva pentru propriul comfort. Centrale multe am văzut la blocurile din vest, și căldura se plătește mai puțin, deoarece oamenii cu cap plătesc doar apă rece, având fiecare câte o minicentrală de apartament prin care se distribuie și apa caldă odată cu căldura. Mai multe vă relatez în alt episod. Toate cele bune.
Postat 23 Februarie 2023, 17:27 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON