URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2020, 18:25

Scandalul "jó napot": László Tőkés i-a făcut denunţ penal lui Klaus Iohannis pentru "instigare la ură" împotriva ungurilor

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, şi Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, au depus un denunţ penal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinând că acesta ar fi vinovat de "comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare", în urma declaraţiei publice în care a spus că PSD "se luptă să dea Ardealul ungurilor" şi a folosit deja celebra expresie "Jó napot kívánok, PSD!".

Anunţul a fost făcut de către László Tőkés printr-un comunicat. 

Tőkés aminteşte de "Martie negru"

"Cuvântul televizat al preşedintelui, rostit din Palatul Cotroceni, însoţit de gesticulaţie ba războinică, ba ridiculizantă a produs mari emoţii atât la noi în ţară cât şi în ţara vecină ponegrită. Textul citat are trei lacune principale: nu este adevărat, incită publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, ungurii şi pesediştii, şi poate altera relaţiile de vecinătate cu Ungaria", scriu cei doi reclamanţi în denunţ. 

În documentul depus la ICCJ, László Tőkés subliniază că "o declaraţie prezidenţială negândită poate conduce la distrugerea păcii sociale", iar "un exemplu de tristă amintire" în acest sens este conflictul interetnic care s-a soldat cu morţi în Târgu Mureş, în 1990, aşa numitul "Martie negru". 

"Securiştii puşi sub protecţia armatei şi-au dat seama, dacă va dispare stafia "pericolului iredentismului maghiar" atunci vor fi lipsiţi de o bună parte a obiectului muncii, care îi asigura succese facile şi salarii mari. Au început să acţioneze din umbră, reuşind să-l convingă pe preşedintele interimar Ion Iliescu ca într-un discurs televizat, la 25 ianuarie 1990 să ridice problema pericolului "separatismului", reiterând vechea suspiciune, "ungurii ni-l vor Ardealul". Rezultatul exacerbării pericolului maghiar este cunoscut: peste două luni a avut loc Martie negru la Tg.Mureş, urmată de reînfiinţarea securităţii", au scris cei doi semnatari ai denunţului împotriva lui Iohannis. 

"Ca şi cum a vorbi în maghiară e o anomalie..."

László Tőkés şi Balázs Izsák mai susţin în documentul depus la ICCJ că "autorul afirmaţiilor (n.r. Klaus Iohannis) a intenţionat să disemineze idei şi opinii prin incitarea publicului împotriva a două categorii de persoane, cea a cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi cea a cetăţenilor români care sunt votanţii PSD!".

"După ce s-a adresat amiabil audienţei, spunând "bună ziua, dragi români", a adăugat, sarcastic, "io nopot chivanoc pészédé" (enunţând prescurtarea "PSD" cu accent stâlcit, maghiar), ca şi cum a saluta sau a vorbi în maghiară ar fi o anomalie, ceva nenormal, dar şi ridicol, suspect şi antipatic, ceva ce îl pune pe cel care vorbeşte sau i se vorbeşte astfel, într-o lumină defavorabilă. A te amuza pe seama figurilor fonetice ale unei limbi străine denotă maniere dezonorant de proaste", scriu cei doi. 

Merită precizat că, la câteva zile după prima declaraţie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că nu are nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară, ci cu unii politicieni care vor autonomia Ţinutului Secuiesc.

Vezi declaraţiile preşedintelui României:

Iohannis i-ar fi etichetat pe maghiari ca duşmani

Semnatarii denunţului susţin că, prin declaraţiile sale, Klaus Iohannis i-ar fi etichetat "pe maghiarii din România ca fiind duşmanii ţării lor natale", prin prezentarea ca un atentat asupra statului faptul că un partid din România, adică PSD, a încheiat un acord cu UDMR. 

"Potrivit doctrinei (Op.cit., pag. 20, alin. ultim) în cazul infracţiunii de incitare la ură sau discriminare (art. 369 C.pen.) tipul de vinovăţie neceară pentru a se angaja răspunderea penală este intenţia directă sau indirectă. Urmează deci să reţineţi, discursul incitant al preşedintelui trebuie să fie calificat ca infracţiune, deoarece îndeplineşte şi condiţia ca fapta să aibă gradul de pericol social care să justifice sancţionarea penală; incidenţa prevederilor art. 369 C.pen. fiind mai presus de orice îndoială", încheie Tőkés şi Izsák. 

Amintim că, în 2016, în conformitate cu o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Klaus Iohannis i-a retras lui László Tőkés decoraţia Ordinul Naţional "Steaua României". Decizia a fost luată iniţial de consiliul de onoare al Ordinului "Steaua României", după ce, în 2013, Tőkés i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Citeşte şi:

Preşedintele Iohannis, atac fără precedent: "PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu, ce v-a promis Viktor Orban?" (VIDEO)

Preşedintele Klaus Iohannis, după "jó napot": Nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
oradea101234
Dreptul la opinie al fiecăruia, farmecul democrației, nu-ți convine, treci peste. Pot să revendice ce vor oricum nu primesc. Viktor Orban face un joc psihologic și câștigă cu brio, cei limitați ca tine cad victimă. Cât despre noi doi, cu mine nu o să ai pace pe aici, te voi hăitui temeinic, obișnuiește-te cu idea, te voi pune în condiția să clachezi, deja ai mai primit o avertizare. Eu cu labilitatea ta te bat, n-am nevoie de pălmi că tu nu ești de pumni după cum te-ai fofilat când te-am scos la interval. Crezi că joci alba-neagra cu mine, te înșeli, eram profesor acum 25-30 de ani, când erai o refulare la gard. Ai mare grijă ce vorbești, combate-mă cu idei nu cu invective că te halesc cu fulgi cu tot puiule.
Postat 10 Mai 2020, 03:07 de oradeaveche
Show revizionist la buda
@oradeaveche, two, user anonimizat, etc... Bai, sovinule, ce sa mai astepti de la un tembel ca tine, cand si seful de trib, de la buda, debilul Viktor Orban, incita si posteaza harti revizioniste, iredentiste. Presedintii Croatiei si Sloveniei i-au batut, cu aceasta obrazul lui Viktor Orban, la fel cum i-a batut obrazul si premierul roman. Au intrat peste iredentisti, la comentariile de la aceasta poza, si romanii. croatii, slovenii si slovacii. Se scandeaza: "autonomie", "nagy-magyarorszag", si "Mongolia, Mongolia". Astia sunteti, luzarilor, distrusilor sovini. Va vede o lume intreaga.
Postat 08 Mai 2020, 19:31 de Oradea2020
oradea101234
De 22 de ani arată hartă cu Ungaria Mare, râde și dosu de tine, bine ți-a intrat în subconștient.
Postat 07 Mai 2020, 14:28 de oradeaveche
scarba
Ai vazut cat de departe ai mers cu minciuna ? Idem si pt dereglatul celalat, luzarul sovin AKA "oradeaveche, two, user anonimizat, etc".
Postat 07 Mai 2020, 10:35 de Oradea2020
Jigodiilor iredentiste, sovine, primitive
Viktor Orban, a postat ieri, pe Facebook, o harta cu "hungaria mare". Si te mai miri de idiotii iredentisti, revizionisti, dereglati de mai jos ?
Postat 07 Mai 2020, 10:21 de Oradea2020
@Oradea douazeci douazeci
Sant trist, ca esti pozitiv, bine ca nu sunt si eu asa cum spui tu ca esti(multumesc....). Nu te plang dar sincer te compatimesc. Dumnezeu sa-ti ajute sa iesi din impasul in care te afli.
Postat 07 Mai 2020, 08:19 de scarbit
Ai dreptate
popo,cum adica sa le zica ,,jo,napot'' alegatorilor psd cand astia nu stiu nici sa vorbeasca corect romaneste !
Postat 06 Mai 2020, 15:35 de nealiniat
oradea101234
Singurul lucru retrograd la mine îi ceasul, amărâtule.
Postat 06 Mai 2020, 13:46 de oradeaveche
Asta chiar ne lipsea
Am trait sa o vad si pe asta. Un ungur da in judecata un neamt pentru ca nu respecta valorile romanesti. Mai trebuie un austriac sa dea in judecata un rus ca nu respecta valorile romanesti. ;;;;;;)))))
Postat 06 Mai 2020, 13:14 de ferfeleaga
scarba
Dupa cum vezi eu sunt pozitiv. Nu, insa, si tu. Poti sa plangi cat vrei si pe unde vrei. S-a prins lumea, peste tot, ce cuvant au iredentistii. Niciodata, inseamna niciodata!
Postat 06 Mai 2020, 09:28 de Oradea2020
@Oradea2020, Sandu2100
Fii pozitiv, fii pozitiv.
Postat 06 Mai 2020, 08:02 de scarbit
A îmbătrânit Laszlo ... l-au lăsat atât "puterile" cât și "mintea" !?!
Din contră, prin "ieșirea" lui Klaus Werner "la rampă", cu astfel de atitudine, a crescut solidaritatea dintre români și unguri ... după trei decenii de "obrăznicii maghiare" !?! Pe de altă parte, cum să faci plângere pentru "instigare la ură" împotriva ungurilor, când ținta lui Johannis sunt, de fapt ... românii !?! Mai ales cei care au votat sau vor vota cu PSD, pe mai departe !?!
Postat 06 Mai 2020, 07:54 de CrisDumi
oradeaveche, two, user anonimizat, etc
Bai, mincinos sovin, tu minti mai des decat respiri. E tipic pt un sovin ca si tine. Cine a incercat sa treaca, in mod repetat, proiecte de lege pt realizarea autonomiei, eu, Presedintele, sau udmeristii ? Vai si amar de capul tau ala sec, de sovin retrograd, cu apucaturi de individ primitiv.
Postat 05 Mai 2020, 22:55 de Oradea2020
oradea101234
Singurul separatism, revizionism îi în capul tău labil, nu-ți fură nici dracu Ardealu, nici măcar pateul.
Postat 05 Mai 2020, 22:23 de oradeaveche
Varful de lance al revizionismului unguresc
Ia uite cine vorbeste de dosar penal... Tokes ?!? Asta merita demult, dosar penal pt instigare, in mod repetat, la ura, separatism teritorial, incalcarea legilor Statului Roman. Presedintele Ioannis le-a spus clar ca asa ceva nu se va intampla cat timp va fi el presedinte, iar acum iredentistii incearca sa se razbune, acuzandu-l - in mod pervers, mincinos - ca are ceva cu minoritatea maghiara - atitudine tipica pt revizionisti-. Anul trecut UDMR, a incercat sa atarga Forumul German din Romania, la actiunile lor. Forumul German i-a trimis la plimbare, neraspunzand invitatiei, de a participa la congresul udemeristilor.
Postat 05 Mai 2020, 22:02 de Oradea2020
Desfiintat CNCD !
...sau macar un roman patriot pus la conducerea institutiei. Politia gandirii, politically-correct, institia cenzurii care ia in serios aberatiile oricarui hater de romani. Trebuie de asemenea recunoscut prin lege ca si romanii si majoritarii pot fi discrimitati, chit ca pt ca sunt ortodocsi or ca sunt in tinutul secuiesc or ca sunt in Bucuresti!
Postat 05 Mai 2020, 20:23 de unu
Laszlo
Bucură-te cai primul președinte care vorbește maghiara
Postat 05 Mai 2020, 19:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON