URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2020, 20:01

Scandalos. Primarul unui oraş din România şi-a umilit fata de 14 ani, punând-o să stea în genunchi dezbrăcată şi să-şi ceară iertare

Scandalos. Primarul unui oraş din România şi-a umilit fata de 14 ani, punând-o să stea în genunchi dezbrăcată şi să-şi ceară iertare (foto: captură Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traian Ogâgău, primarul orăşelului Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa Năsăud, se află în prim planul unui scandal, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare video în care îşi umileşte fata în vârstă de 14 ani, pe nume Traiana, punând-o să stea în genunchi, dezbrăcată, cu mâinile ridicate şi cu faţa la perete şi să repete o serie de scuze şi afirmaţii pe care i le tuna tatăl său. 

"Nu mai sunt obraznică..."

În filmarea care a apărut miercuri - dar a fost ştearsă ulterior de pe YouTube căci conţinea imagini sensibile - se vede şi se aude cum fetiţa repetă mecanic, printre lacrimi, ceea ce-i cere tatăl: "Nu mai sunt obraznică. Nu mai supăr pe mama şi pe tata", "O să fac exerciţii şi o să învăţ", "Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta" etc. În acelaşi timp, tatăl îi cere să nu-şi lipească mâinile de perete.

După ce filmul a fost dat publicităţii, Ogâgău a avut mai multe reacţii pe Facebook, justificându-şi atitudinea ca pe un drept al său de "părinte". "Copiii sunt totul în viaţa mea, în viaţa noastră, şi suntem responsabili de educaţia pe care le-o dăm. Îi iubim când ne fac bucurii, dar şi când mai greşesc, însă nimeni, dar nimeni nu se poate băga în viaţa nimănui să ne spună cum să îi creştem, cum să îi educăm sau cum să îi mustrăm atunci când greşesc", a spus Ogâgău la Antena3.

În presă au mai apărut informaţii că Ogâgău s-a separat de soţie şi că şi-a filmat chiar el fetiţa, trimiţându-i mai apoi filmul fostei soţii, notează G4Media.ro.

Acelaşi Ogâgău arată că apariţia filmuleţului în spaţiul public este un demers electoral şi îi acuză pe competitorii săi politici că au întrecut orice limită. "Viaţa personală este viaţă personală şi nu poate fi folosită în campanie cu atât mai mult copiii! De fapt, ce să ne mai mire, aţi dat foc la biserici ca să câştigaţi alegeri!", s-a revoltat Ogâgău pe pagina personală de Facebook.

Dosar penal, dar şi o nouă înregistrare 

În urma apariţiei acestor imagini crunte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului. "În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud de către poliţişti, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa", a transmis joi după-amiază purtătorul de cuvânt al IPJ, Crina Sîrb, citat de Agerpres. Dosarul penal a fost deschis cu privire la faptă.

Adevărul.ro relatează că între timp, joi, a apărut şi o înregistrare audio în care se pare că este tot vorcea lui Traian Ogâgău, care îşi terorizează familia. Înregistrarea nouă începe cu plânsul unui copil, evident disperat, în timp ce primarul liberal se răsteşte. „Gura mică”, spune el, în timp ce trânteşte, sparge şi răstoarnă diverse obiecte, într-un moment de furie scăpată parcă de sub control. În tot acest timp, o altă voce, care pare a fi tot a unui copil, posibil un frate mai mare, încearcă să o calmeze pe fetiţă şi îi spune şoptit: „Linişteşte-te, nu mai plânge, că te bate şi mai tare. Orice ar fi, nu mai plânge, că eu, orice-ar fi, şi dacă mă loveşte tare, nu plâng”. Traumatizată, copila întreabă: „Rămâne acasă? Ce bine ar face să plece, să se mute de la casa asta”.

PNL l-a exclus după o condamnare

Traian Ogâgău este primarul ex-PNL al oraşului Sângeorz-Băi şi candidat pentru un nou mandat la alegerile din 27 septembrie. Ogâgău a fost exclus din PNL în martie 2020, după ce a fost condamnat în primă instanţă într-un dosar de corupţie.

Preşedintele filialei PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a reacţionat, joi, la scandalul naţional generat de filmarea făcută de primarul de la Sângeorz-Băi. "Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal. Ne delimităm categoric de acest tip de comportament şi condamnăm ferm orice act de violenţă împotriva copiilor, indiferent de agresor. Orice gest reprobabil la adresa minorilor trebuie cercetat şi pedepsit. Partidul Naţional Liberal nu va accepta niciodată să fie asociat cu violenţa de orice tip, cu atât mai puţin cu cea îndreptată împotriva minorilor, în familie sau în afara ei. Suntem partidul care susţine înăsprirea pedepselor împotriva agresorilor şi împotriva actelor de violenţă verbală şi fizică", a declarat preşedintele filialei PNL. 

Totodată, premierul Ludovic Orban a spus: "Evident ca sunt impotriva, categoric impotriva oricarui comportament agresiv, cu atat mai mult fata de un minor si cu atat mai mult fata de un copil. Dezavuez un astfel de comportament".

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a reacţionat la rândul său. "ANDPDCA a solicitat DGASPC Bistriţa Năsăud sesizarea organelor de cercetare penală în vederea verificării existenţei elementelor constitutive ale unei infracţiuni şi a solicitat verificarea situaţiei minorei în familie şi a nevoilor de sprijin şi asistenţă", a scris pe Facebook Mădălina Turza, şefa Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Ea mai avertizează că "imaginile degradante şi umilitoare la adresa minorei sunt de natură să pună în pericol dreptul la imagine, accentuând componenta traumatică a acestui eveniment şi stigmatizarea copilului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nenorocit
asa ar trebui sa te puna Orban sa iti ceri situ scuze fata de altii,nebunule!
Postat 18 Septembrie 2020, 17:55 de firtatraian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON