URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2022, 14:00

Scandal după ce jucătorii naţionalei României au cântat Imnul Secuiesc la un meci cu Ungaria. Tanczos Barna, în tribună cu suporterii maghiari

Scandal după ce jucătorii naţionalei României au cântat Imnul Secuiesc la un meci cu Ungaria. Tanczos Barna, în tribună cu suporterii maghiari (captură video, Prosport.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A apărut un scandal cu iz etnic, după ce majoritatea sportivilor din echipa naţională de hochei a României au cântat Imnul Secuiesc, un cântec controversat, la meciul pe care România l-a pierdut în faţa naţionalei Ungariei (2-4), la Campionatul Mondial desfăşurat la Ljubljana (Slovenia).

În tribună cu suporterii Ungariei

În presa centrală au apărut clipuri care arată că atât membrii echipei naţionale a Ungariei, cât şi cei ai echipei României (cu trei excepţii) au stat cu faţa spre tribuna cu fanii maghiari, care intonau Imnul Secuiesc. Nu doar că au ascultat Imnul, ci l-au şi cântat, notează hotnews.ro şi prosport.ro. Merită subliniat că jucătorii naționalei României care au făcut acest gest sunt de etnie maghiară, potrivit Digi24. 

Într-un clip publicat de prosport.ro se vede că trei jucători ai naţionalei României, de etnie română, aleg să rămână la distanţă în acel moment. 

VEZI VIDEO, AICI!

În presă au apărut informaţii şi imagini că ministrul Mediului, Tanczos Barna, a urmărit meciul, desfășurat pe 8 mai, alături de suporterii maghiari, şi nu de cei români. Cu alte cuvinte, că demnitarul român de etnie maghiară ar fi susţinut naţionala ţării vecine. 

Drept răspuns, Tanczos Barna a scris pe pagina oficială de Facebook: "Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susţin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Braşov, care au făcut tot posibilul ca să ţină naţionala României în Divizia I, grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna şi Braşov care ar fi vrut să asiste la o performanţă istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulţi dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Ştiu că şi-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică". 

UDMR-istul a spus că, de fapt, în tribuna în care a stat la meci se aflau şi suporteri români. "În legătură cu informaţiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câţiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcaţi în tricoul echipei naţionale. Şi, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc", a încheiat Tanczos Barna.

(sursa foto: Facebook, Tanczos Barna)

„O lipsă nerușinată de respect” 

Atitudinea sportivilor români din echipa naţională de hochei a stârnit reacţii în ţară. Unii politicieni români au subliniat că gestul lor a fost unul scandalos. 

"Ca timişorean, înţeleg perfect ce înseamnă să trăieşti într-o comunitate multiculturală şi multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înţeleg şi să tolerez gestul infam al hocheiştilor din naţionala României care au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc. Este un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România, faţă de români şi faţă de tricolor. Şi sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federaţiei Române de Hochei, Ministerului Sportului şi tuturor celorlalţi factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancţiuni după acest gest incalificabil", a transmis Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. 

"Cine nu respectă România nu are ce căuta în roşu, galben şi albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători ROMÂNI care s-au dat la o parte şi nu au participat la această mascaradă!", a încheiat Grindeanu.

Vor fi discuții în coaliție

Şi Marcel Ciolacu, şeful PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a condamnat gestul: "Cred că sunt exagerări care nu trebuie să mai aibă loc pe teritoriul României, după 30 de ani de democraţie, şi toată lumea va trebui să înţeleagă că România şi Europa au intrat într-o altă etapă. Repet, iarăşi aduc contextul războiului, un astfel de context este să vii şi cu astfel de provocări, mi se pare de netolerat. De aceea îl felicit pe domnul Grindeanu pentru poziţia pe care a avut-o public". 

Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu UDMR în şedinţa coaliţiei de guvernare despre acest incident, liderul PSD a confirmat. "Sunt ferm convins că va fi o discuţie în interiorul coaliţiei. Trebuie să existe respect între noi, şi cred că eu şi colegii mei am arătat acest respect şi UDMR-ului şi celorlalte minorităţi. Nu cred că astfel de lucruri şi astfel de manifestări duc în direcţia corectă”, a declarat Ciolacu, potrivit stirileprotv.ro.

Lui Ciucă i se cere să-l demită pe Tanczos

Şi din tabăra liberalilor au existat poziţii dure legate de incident. Vicepreşedintele PNL, Adrian Cozma, cere demiterea ministrului Mediului Tanczos Barna, spunând că "gestul de duminică este incalificabil".

"INADMISIBIL! Am rămas consternat şi sunt revoltat de ceea ce s-a întâmplat în Slovenia la Campionatul Mondial de Hochei. România a fost umilită şi de jucătorii care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc şi de ministrul Tanczos Barna, care s-a pus la peluza galeriei Ungariei şi a girat acest comportament nedemn şi care nu e o întâmplare. Ne aducem aminte de un alt episod, când acelaşi Tanczos Barna a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era preşedinte al Federaţiei şi care a spus: "Vom cânta şi de acum înainte". Este incalificabil gestul de duminică şi măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie ferme şi imediate. Cer premierului demiterea ministrului Tanczos Barna din funcţia de ministru. Simbolurile ţării sunt sfinte pentru orice român de orice etnie. Cine nu respectă simbolurile ţării, nu poate face parte din Guvernul României!", a transmis Cozma pe pagina sa de Facebook.

Deputat UDMR: „Nu înțeleg care este problema...”

Şi liderul AUR, George Simion, a condamnat gestul jucătorilor în Parlament, dar a şi spus că ministrul Mediului, Tanczos Barna, "susţine separatismul pe criterii etnice în România". 

Drept răspuns, deputatul UDMR Csoma Botond i-a transmis lui George Simion: "Ştiu că AUR-iştii au o agendă specială, de a crea tensiuni între români şi maghiari. Aţi primit această comandă, poate, de la Moscova, domnu' Simion, că atât ştiţi să faceţi din păcate. (...) Da, spontan, etnicii maghiari din echipa României au cântat şi imnul secuiesc. Care e problema cu chestia asta? Imnul secuiesc există de secole, cum există şi Ţinutul Secuiesc. Nu înţeleg care este problema cu chestia asta. Nu a fost un mesaj de jignire la adresa României sau la adresa românilor. Mai terminaţi cu prostiile astea, să creaţi tensiuni artificiale între români şi maghiari. Aţi primit de la Moscova această poruncă, să faceţi asta, domnul Simion? Aveţi o agendă ascunsă? Să vă fie ruşine", a fost replica liderului deputaţilor UDRM, Csoma Botond.

Imnul secuiesc a fost pe vremuri interzis în România, dar este foarte cunoscut în Transilvania şi devenit o expresie a sentimentului de apartenenţă al secuilor. În Oradea, acesta a fost cântat recent la manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
????
Tu ești român ? atunci arată asta nu doar prin vorbe ci prin fapte ești mândru ,nu prea pari încerci să găsești răspunsuri puerile la o mizerie provocatoare ,nu exista niciun ținut secuiesc decât în mintea bolnava a unora, de treizeci de ani provocați continu cu tot felul de mizerii ,nu contează câți bani au investit unu sau altul atunci când reprezinți nationala unei tari o faci voluntar cu demnitate și onoare nu te obliga nimenea ,daca nu vrei dute reprezintă pe cine vrei tu ,vorbiți de extremism păi tocmai mizeria pe care au făcut-o ei denotă extremism pur ,nu vedeți că sunteți jenanți și da iată că nu va înjură nimenea deși ....
Postat 11 Mai 2022, 09:05 de sss
da
ar fi fost o problema daca ar fi cintat imnul Ungariei . asa ... secui care cinta imnul secuiesc ... care e problema ? l-au cintat si fiti convinsi ca o sa il mai cinte .
Postat 10 Mai 2022, 23:07 de richard
da
si inainte de a ma injura toti fanaticii = sint roman . dar am curajul sa spun adevarul si nu sa ma las ghidat de ultra-nationalism . Si da , sint mandru ca sint roman dar in acelasi timp sint realist .
Postat 10 Mai 2022, 22:44 de richard
da
totusi nimeni nu vede ca din cei 20 de jucatori doar 3 erau romani ? adica 15 % ! Unde sint jucatorii romani ? se pare ca nu sint suficienti de buni pentru nationala . Cati bani s-au investit in patinoare in afara Harghitei si Covasnei ? si in hochei in general ? iar spectatorii care au cintat imnul secuiesc erau maghiari , probabil secui emigrati in Ungaria .Unde au fost spectatorii romani ? dar numarul lor ? si cati dintre ei au fost secui din harghita si cati au fost romani ? Deci ultra nationalistii fac un scandal teribil de fapt o furtuna intr-un pahar de apa ! pentru o echipa romana in care 85 % din jucatori sint secui si care are suporteri 90 % secui ! Cati romani au fost spectatori la meci ? cati dintre cei care comenteaza si se dau mari romani au fost la un meci de hochei in viata lor ? raspuns = nici macar unul .Si pentru cine si pentru ce ? pentru o echipa care a pierdut 4 meciuri din 4 meciuri jucate ? si care a retrogradat din divizia a doua in divia a treia ? O furtuna in pahar de apa pentru un nimic . Stiti macar ca echipa ungariei a promovat din liga a doua in liga intii ? stiti cati jucatori din echipa ungariei sint nascuti in secuime ? stiti citi bani a investit guvernul ungariei in sport in general si in hochei in particular ? hai sa spunem adevarul = pe romani nu ii intereseaza hocheiul . Nici sa il joace si nici sa il priveasca . dar cind e vorba de imn vai doamne ...vine sfirsitul lumii .macar daca la fotbal s-ar pricepe ...apropo , ce sport se mai face cu succes in romania ? ca halep si carstea si begu la tenis si neagu la handbal au peste 30 de ani si in citiva ani se retrag .
Postat 10 Mai 2022, 22:40 de richard
Ce sa zic...
10 Mai este celebrată în România ca zi de sărbătoare naţională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015. Niciun rand prin fituica Bihoreanul! Dar sunt 6/7 articole pe tema gunoaielor. Nicio vorba despre regii Romaniei, dar e plin de articole despre un derbedeu care a cotropit candva aceste meleaguri...
Postat 10 Mai 2022, 16:36 de pinonel
Nu stiu ce-i mai ingrijorator.
Absenta statului in secuime sau intromisiunea altuia.
Postat 10 Mai 2022, 15:19 de CalinWn
Afara cu iredentiști, la pârnăie cu provocatori...
Într-o țară normală astfel de gesturi ar trebui sa stârnească revolta ,dar de 30 de ani a cincea roata la căruță sa agățat mereu de coaliția de guvernare deși strânge mereu in jur de 5% își caută etnicii din poarta in poartă ,doar in preajma alegerilor ,fac lucruri scandaloase dar cui ii pasa ,"fura toți nu spune unu" țanțoș nu e nici măcar prima abatere mai are antecedente și alți la fel că el ,dar cui ii pasă cu cei 5%au avut mai mereu funcții iar astăzi au inclusiv ministerul dezvoltării ,în afara de câteva reacții palide nimic ,sa nu-i supărăm pe hudemeristi cred că au cam sărit calul dar ...ce contează punem batista pe țambal și gata ....
Postat 10 Mai 2022, 14:44 de sss
Echipa de Hochei a Romaniei ar trebui dizolvată
Și conform legilor , jucătorii ar trebui cercetați penal, cu siguranță au făcut-o intenționat la ordinul lui Viktor Orban, probabil au și pierdut intenționat.
Postat 10 Mai 2022, 14:27 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON